tisdag 25 oktober 2022

Att börja i tid eller behövs det?

Nu ser man många som skriver att nu börjar 2023. Nu ska de börja byggas och laddas och satsas!

Det är inte ens slut på oktober =) Lugna er! Det är alltså 5-6 månader kvar tills första tävlingen kanske kan tänkas gå. Jag tror för de allra flesta är det alldeles för tidigt att börja ligga på och maximera träningen. Själv brukar jag börja i december att träna lite mer ordnat, från mitten på december att köra igenom lite nyckelpass för att få koll på nivåer och sedan egentligen från januari kör på för fullt fokuserat. 

Jag brukar ändå ha nått mina toppnoteringar på monarken redan i februari-mars. Men det gäller givetvis ren kapacitet. Själva uthålligheten är svårare att mäta och framför allt har jag själv inte gjort det så mycket vintertid. Så där kanske är något som fäller min teori, men så här då:

Jag har en teori. 
Det jag tycker är intressant är att desto mindre tid du lägger, desto lägre är ditt potentiella maxtak. Och desto lägre maxtaket är desto mindre tid krävs för att nå det. 

Om jag tar två extremfall som exempel.
Cyklist 1 tränar 6 timmar/veckan. Med denna träning kan han väntas nå ett vo2max på 62 ml/kg/min.
Cyklist 2 tränar 20 timmar/vecka. Med denna träning kan han väntas nå ett vo2max på 78 ml/kg/min. 

Så om du bara tränar 5-6 timmar i veckan så kommer de absolut inte att krävas 5 månader av fokuserad träning för att nå taket som sätts av din totala träningsvolym. Du kan alltså troligen hålla en större bredd och träna mer utifrån motivation och vad som känns roligt längre, sköta styrketräningen ordentligt och så vidare. För att med 2-3 månader kvar börja fokusera mera. 

Kör du däremot 20 timmar/vecka så är ditt maxtak väldigt högt, egentligen då inte begränsat av din volym, utan av dina gener och förutsättningar för återhämtning. I detta fall behöver du troligen börja ganska långt innan för att hinna bygga upp hela vägen till ditt maxtak, det givetvis inte ens med en säsong, utan kan ta år att bygga upp hela vägen till taket.

Därför tror jag många sub-elit cyklister börjar fokusera och strukturera onödigt långt i förväg. Klart tycker man det är superkul hela tiden så absolut. Men jag tror det finns att vinna på att köra mer motivationsstyrt en längre period under hela hösten och först närmare inpå säsongen börja göra alla optimeringar. Man hinner ändå utan problem upp till taket som sätts av sin träningsvolym.

Det som däremot kanske talar emot min tes är att just uthålligheten tar längre tid att bygga upp, så den kanske man ska se till att börja bearbeta i god tid, det är ju faktiskt också något som byggs upp över flera års tid, så det är inte något som går och går mellan varje säsong. Utan med bra kontinuitet över tid så kan den sakta ökas väldigt länge men givetvis är den också i slutänden begränsad av din totala träningsvolym. Men att börja inkludera distanspass ganska tidigt kan nog vara bra, det bygger också ett stabilt rå-material att sedan slipa fram en form ur. 

Så min take är att se till att få in distans, men kör resten lite mer fritt och utifrån motivation för stunden. Och satsa först in på nya året att börja med plan, struktur och progression.

Jag skrev inte inlägget för att promota träningsprogrammen men den här tiden på året tenderar jag att slänga med det i de flesta inlägg då 90% av de som köper träningsprogram gör det mellan nu och januari. När det blir dags att verkligen höja insatsen och få ut maximalt så tror jag många kan tjäna på att få hjälp med träningsprogram för att få lite ny input. Lätt att man rullar på som man alltid gjort och att göra samma sak men vänta sig ett annat utfall är sällan en god idé. Det finns många som kan erbjuda coaching och program så hitta något som passar ambitioner och plånbok.

När man vill träna mer fokuserat mot sina mål och få stöd val av pass och struktur. Det kan vara skönt att slippa fundera på VAD man ska träna varje dag och vecka och istället kunna fokusera den energin på att bara genomföra träningen på bästa möjliga sätt. Är ni nyfikna så titta närmare och läs på mer om programmen här:
 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar