söndag 23 oktober 2022

Nya mål?

Så det där med mål. Nu i off-season går det bara fint att träna utan direkta mål. Att bara träna för att träna. Men i längden så blir det roligare om man siktar på något och som jag funderar på vad detta *något* skulle kunna vara framöver.

Jag kommer ju som sagt inte längre att satsa all min tillgängliga tid på att vara så bra jag kan i cykel, det är redan klart. Då känns det inte heller jättemotivande att träna fokuserat på cykel, men utan att göra det där extra hela tiden. Eftersom jag kommer aldrig vara lika bra och risken är att de inte känns lika roligt då heller att tävla. Det finns flera sätt att tänka eller att "skära kakan". Men jag kommer nog inte ha som mål att vara så absolut bra som möjligt på cykling fast med mindre träning bara.

Jag kan höra en del av mig säga "Men ska du slarva bort de du nu byggt upp? Du kan säkert vara rätt bra även med lite mindre träning". Ja, kanske. Men för mig handlar det om motivationen att göra det. Det är inte så motiverande att vara "bara lite sämre". Genom att bredda mig och fokusera mindre kommer jag antingen hitta en ny träningsmix och balans som passar mig och jag trivs med. ELLER så kommer det bekräfta att det jag verkligen gillar bäst är att vara så bra jag kan på MTB och möjligheten att åter rikta mest energi till specifikt det finns alltid kvar tänker jag.

Processmål


Säsong 2022 lutar det åt att jag får ihop kring 500 timmar, vilket motsvarar ungefär 11-12 timmar i veckan i snitt, inklusive sjukveckor och annat så blir normala träningsveckor kanske 12-13 timmar i alla fall. Nu närmaste tiden här kommer jag nog snarare ha som ambition att träna 6-8 timmar i veckan. Så en minskning med 30% ungefär. Självklart kommer prestationen kraftigt att försämras av detta. Jag har ju under säsongen som varit haft ett processmål att träna 45 timmar/månad. Det skulle faktiskt kunna vara mortiverande att ha ett liknade processmål nu fast på en lägre nivå. Som gör att det ibland kan kännas kul att få de där extra timmarna om man får möjlighet att vara ute lite längre ibland. Att träna minst 1 timme om dagen i snitt känns rätt rimligt och lite kul. Det blir såklart 7 timmar/vecka eller kanske bättre 31 timmar/månad. Jag tycker bättre om att ha mål månadsvis då man på så viss får mer betalt för varje timme utöver 7 timmar en vecka. Annars när man är på 7 så kan man stanna av. Med månadsmål så kan man skapa marginal när man får möjlighet och slippa veckoskarvs-effekter. Som man sätter mål och mätning kommer man också få resultat. 

“Show me the incentive, I'll show you the outcome.” - Charlie Munger 

Ett annat processmål som känns vettigt är att alltid ha minst 1 pass styrka i veckan. Det är så pass viktigt och blir dessutom bara viktigare när man blir äldre.

Prestationsmål


Okej, jag har pratat om processmål, men ska man då också ha prestationsmål? Exempel på prestationsmål skulle kunna vara styrka: marklyft 2x kroppsvikt, bänkpressa 10 reps på kroppvikt, benböj 1.5x kroppsvikt, göra 15 dips och 15 pull-ups. Löpning: Milen under 38 minuter. Längdskidor: Milspåret skate under "x" min. Cykel: 2x20 min 3-1:or på 360 watt. 5 min på 400 watt, 15x1-2 på 430 watt. 

Gillar på något sätt tanken att ha mål inom flera saker man håller på med. Då får man i varje aktivitet ett visst driv att förbättra sig och pusha sig istället för att enbart göra tiden. Samtidigt finns en risk här om man har massa mål men sen inte har något riktigt mål med tex Squash-spel att fast detta är roligt så får de lägre prio för att mål ska nås. Jag har jagat mål rätt hårt några år nu och vill ju mer att de mesta ska vara det som känns kul för stunden. Att ha råd att vara lite kortsiktig och inte behöva rikta alla resurser åt samma håll hela tiden. Jag är lite kluven inför att ha prestationsmål på cykel i år. Men har man det så kan ju de pass man faktiskt kör i källaren ha lite mening, vilket kan vara kul. Får väl unna mig att sätta låga mål som man kan få utan större strid.

Notera att cykelmålen ovan är exempel med lägre siffror än jag jag klarar nu, för givetvis måste målen anpassas mot den insats man tänker lägga in. 

Det känns lite kul att ha mål med styrketräningen. Mer specifikt än "för att det är ju bra". Då får man anledning att push sig där också! Det gäller dock att målen är balanserade så det inte är för enkla eller ouppnåliga. Det blir fort icke-relevanta i det scenariot.       

Resultatmål

Här blir det ju väldigt svårt. Det känns för nära "elitsatsningen" för att kännas motiverande med resultatmål. Målen behöver vara anpassade till insatsen och en ökad bredd i träningen, där inte allt fokus ligger på att bli så bra som möjligt på cykel på timmarna. Det är en av sakerna jag tycker känns bäst med att inte köra elit, att kunna vara bredare och hålla på fler olika saker. Samt såklart detta med träningen när man reser både i jobbet och med familjen. 

Men att nu, efter årets säsong, sätta mål som att vara topp 5 i H30 XCO eller topp 5 på race i norrland motiverar inte! Det kan hända, det är jag rätt säker på, att det kommer en tid framöver då det känns roligt men då behövs lite lucka mot årets säsong där jag verkligen fått känna mig vass. Vill inte hamna i ett läge där jag varken kan få fördelarna ( mer tid socialt, familjen, andra intressen) av att inte träna lite mycket men inte heller får vara nöjd med resultaten. Det blir liksom det sämsta av båda spåren. Så några resultatmål kommer jag inte ha. 

Kanske skulle ett rimligt mål vara att känna mig tillräckligt stark på cykel att det skulle kännas roligt att göra några lokala tävlingar? Den är väldigt subjektiv och lite lurig. Jag råkar känna mig själv rätt väl och vet hur det där kan sluta (att det är först när jag är så stark att jag kan slåss om segern) =)

Dessutom inte så troligt att jag kommer prioritera att åka och betala dyra pengar och den oro och nervositet som kommer med tävlingar på nationell nivå, när kapaciteten kommer vara ett steg under där jag varit nu några år. 

Jag ser en viss "risk" att det kan bli en nytändning om några år, alltså när man är över 40. Barnen blir större och lite mindre direkt beroende av att man är hemma och så där. Även om jag ser att med barnens ökande antal aktiviteter så blir det inte lättare att få ihop vardagen, och om de dessutom börjar vara uppe längre på kvällarna så blir det än värre. Men det känns att jag vet vad som krävs (vara lika bra som jag är nu fast jag är då skulle vara äldre). Jag har receptet hur man genomför det. Och jag vet att jag kan genomföra det om jag är motiverad. Jag vet dock också hur jobbigt det kan och kommer vara längs vägen.    

Jag får säga som Nils van der Poel (parafraserat): 

"Just nu har jag inte 4 år till av den träning som krävs i mig. Men vet vet, om 2 år kanske jag har det."


Sammanfattning

Ja, som ni märker är detta något jag funderar mycket på. Har funderat på detta hela säsongen faktiskt. Hur ska jag hantera att lägga om mål och engagemang. Just övergången och att hitta en ny balans vet jag inte än hur den kommer bli, det får vi se. Jag har inte bestämt hur några mål kommer vara än utan bara resonerar med mig själv i det här inlägget. Det är också lyxen att inte elitsatsa, att jag behöver inte ha målen klara och borra ned skallen och börja jobba mot dem. Jag kan ta det som det kommer och ändra allt eftersom beroende på vad so känns kul och motiverande längs vägen. Men jag tycker det finns mycket intressant stoff i texten ovan.

MTB är och förblir något jag älskar att hålla på med och något jag har bra förutsättningar för. Det gäller bara att kalibrera in på en ny ambitionsnivå och acceptera den för att kunna ha kul i fortsättningen också.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

1 kommentar:

  1. Du kan alltid komma undan med att sätta resultatmål i någon annan idrott! Slipper slåss mot dina egna tidigare prestationer men får ändå glädjen i att tävla och fajtas lite på en annan nivå ☺️

    SvaraRadera