måndag 6 november 2023

Problemet med motivation

Som jag skrev igår så är de inte så motiverande att "försöka inte bli sämre" eller att "försöka vara lika bra". Att förbättras är det som är intressant!

Läget gör att de känns inte särskilt värt att göra det där extra passet. Man körde igår och ska köra imorgon, vad motiverar mig att köra en lugnt pass på dagen mellan, istället för att bara skippa det? Jag tror inte det passet gör någon större skillnad, men i längden är det alla dessa pass som skapar kontinuiteten.

Det finns två vägar man kan hamna på i skallen:

1. Jag orkar inte träna hårt idag
Då kör jag bara en lätt pass på 1 timme
Ett lätt pass på en timme ger nästan inget 
Då kan jag lika gärna skippa det

2. Jag orkar inte träna hårt idag
Då kör jag en lätt pass på en timme
*Går och sätter mig på cykeln*
Äh, när jag lika väl sitter här en timme kan jag lika gärna köra nån intervaller ändå

Det är små skillnader i motivation och energi/ork som skiljer om man hamnar på 1 och 2 ovan och som över tid kommer göra en hel del skillnad i resultat.

Problemet blir när man börjar utvärdera ett pass för sig självt. För då är inte lugnare korta pass särskilt utvecklande, men över tid och med kontinuitet så det just detta som kommer kunna gör en del skillnad på totala träningen.
Men då kommer tidsaspekten och det jag resonerade om i gårdagens inlägg. På mina 6 h/v så tar det kanske bara 1 månad (eller 2 vem vet) att komma upp i den nivå jag kan nå på dessa timmar. Så vad ska motivera att ligga på och köra 6 h/v och ta dessa lite besvärliga extra utfyllnadspass på en fredagskväll tex, hela vintern, då jag kanske kan ligga på 4 h/v till mars och sen trycka upp mängden till 6 h/v och ändå kanske nå samma nivå i juni? 

I slutänden är kanske styrkan att ha träningen kopplad till sin identitet! Och att varje pass i sig själv spelar roll för sin syn på sig själv, mer än de faktiska resultat från det.

"Jag är en sån som lägger extra pass då jag kan, de är bara så jag är"
"Jag är en sån som trivs med att göra jobbet och få in min kJ"
"Jag är en sån som medvetet prioriterar träning" 

Som James Clear så klockrent beskriver i boken "Atomic Habits": 

"Every action you take is a vote for the type of person you wish to become."

Så varje gång man tar de där extra passet. Går upp tidigt för att träna. Trotsar väder och ändå kör. Varje gång så lägger man en röst på den typ av person man vill vara. Varje sådan handling förstärker också identiteten kring detta område. Men svärdet kan vändas mot en själv, varje gång man väljer att inte göra det där lilla extra så läggs en röst på att man inte är en sådan person.  

Nu ska jag gå och se sista avsnittet i en serie jag följer och jag är en sån som ser mina serier på cykeln. Det är i alla fall den versionen av mig själv jag vill lägga dagens röst på.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

5 kommentarer:

 1. Tänkvärt inlägg! Har saknat bloggen med tankarna kring seriös träning. Detta var ett välkommet guldkorn

  SvaraRadera
 2. Nu passar jag på att lyfta en relevant ämne som ger mig evigt grubbel. Hur resonerar du kring "helvila" vs "återhämtningspass"? För min del slutar det oftast med att jag sticker ut och rullar någon timme i z1 istället för helvila, men det handlar mest om jakten på timmar, jag känner mig mer nöjd och produktiv helt enkelt, men ofta tänker jag att det är slöseri med tid och att jag lika gärna kunde unna mig en timme på sofflocket istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bra om man orkar ta sig ut och bara köra lugnt. Då gäller det också att det blir verkligt lugnt, eftersom det är viktigare än själva träningstimuli för sådan pass. Jag själv tycker dock det är väldigt skönt att slippa träna och planera för att vara borta coh byta om osv osv, SÅ får mig handlar det mycket om att få vila från det också. Veckans vilodag tar jag alltid helvila. Under en återhätmningsvecka man man köra båda nån extra dag helvila men också köra väldigt lugna pass istället för vanlig träning.

   Radera
  2. Jo ibland är det riktigt skönt med helvila, särskilt när det är planerat efter några tuffa dagar så man verkligen längtar.

   Radera
 3. Jag har i princip slutat med klassiska intervaller och börjat köra race på Zwift istället.

  Jag tyckte det blev lite mycket bara sitta och mala sen försöka toppa ett par tävlingar varje år, bättre tävla varje vecka istället! Och det är betydligt enklare att få in mer volym, ex köra lite zon 2 sen ett 45 min race och sen lite ner rull.

  Jag va skeptisk men sen jag provade så blev jag fast, alltid små morötter för att cykla lite mer etc.

  SvaraRadera