söndag 5 november 2023

Status quo

Hej!
Inte mycket att rapportera från mig här på senaste. Jag såg när jag öppnade bloggen att jag har ett oskrivet inlägg med race report från WMR i September. Nu kändes lite överspelat så de kanske blir första racet på flera år som jag inte skriver race-report på. 

Får väl notera för eftervärlden att jag lyckades vinna tävlingen där Piotr från Northern XC utmanade längst, men till slut fick ge sig på min hemmabana.

Just nu kör jag inte så mycket cykel och inget struktur alls. Det bli squash-passen som blir fasta lite tuffare punkter i veckans träning och så lägger jag till lite blandat styrka och cykel runt omkring. Jag har rest en hel del med jobbet också vilket gör träningen lite ryckig. 

Igår körde jag ett riktigt klassiskt pass 10 x 4-1 minuter kring tröskel. Pulskurvan visas nedan och jag körde på 310 watt. Sista intervallen snittar jag 162 slag ca 5 under tröskel. Men i slutet av intervallen ligger jag kring tröskel.


10 x 4-1 minuter kring tröskel

De intressanta som föranledde inlägget var egentligen då jag skriv in det i mina loggar och noterar att jag ligger på "exakt" samma nivå som jag gjorde i maj i år. 310 watt och mer eller mindre precis samma puls. Skiljer i början men de beror mest på uppvärmningen, eller bristen på den.
Det jag tycker är intressant att jag nu bara är lika bra hela tiden. När jag inte tränar mer än jag gör nu (vilket är kring 5-6 timmar/vecka) så behövs liksom ingen "uppbyggnad". Jag behöver inte flera månader på vintern för att nå upp till någon nivå. Utan den nivån är jag bara på hela tiden. 

Visst skulle de på samma timmar gå att lyfta nivån något genom att specialisera - alltså att cykla mer och stryka de mesta annat. Men det är inte så att jag med världens struktur kommer kunna lyfta nivån med 30 watt fram till mars. 

Och desto högre träningsvolym, och därmed maximal potentiell nivå, desto längre tid krävs för att bygga upp sig dit. Då man kanske i början inte ens orkar att träna så mycket som man kommer behöva träna på slutet. Men detta är ett problem för dem som kan träna minst 10-12 timmar/vecka och framför allt om du tränar 18-20+ timmar/vecka.

Det blir dock lite omotiverande att bara vara lika bra hela tiden och inte känna att man får någon direkt progression. Men det som främst skulle behövas för att lyfta mig skulle vara fler längre pass såklart. Nu har jag inte kört några 3 h på flera månader, och knappt längre 2 h heller sedan vädret blivit sämre. Men så snart man ska börja lägga till 2h och 3h pass så smyger ju träningsmängden upp mot 10 h och då är det genast ett annat läge. Ett läge jag för stunden valt att inte prioritera att vara i.

Jag tänker kanske att andra som är i en liknande situation med likande träningsmängd kan ta och känna ett stort lugn inför kommande säsong. Bara håll lagom kontinuitet så kommer du troligen komma nära din potential baserat på din träningsmängd. Vill du lyfta taket och låsa upp mer potentiell prestation, fundera då på hur och när du kan lägga till en extra timme eller två, istället för att maniskt fundera kring vilka intervaller som är bäst just nu, även om det också kan vara roligt!   


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar