lördag 18 januari 2020

3 boktips om konditions- och cykelträning

Tänkte lista de böcker jag tycker varit väldigt givande att läsa. Jag har tipsat om dessa böcker via min instagram men alla följer mig ju inte där så jag slänger ut tipsen här också, där fler läser!

Inlägget innehåller annonslänkar till bokus och adlibris.

Jag kommer återkomma med fler boktips, men ville börja med de absolut bästa böckerna som jag tycker ger en bra grund. Sen har jag jättemånga böcker jag skulle vilja läsa men inte hunnit ännu också.
Kanske kommer med en "önskelista" med de böcker jag inte läst men skulle vilja läsa allt eftersom.

Här kommer de böcker jag varmt kan rekommendera!


#1 - Cykelträning: Träningslära för landsväg och MTB

Författare. Fredrik Ericsson.

CYKELTRÄNING: Träningslära för landsväg och MTB

Ska man börja läsa något om cykelträning tycker jag detta är perfekt att börja med. Den är väldigt heltäckande men går samtidigt in på en hel del detaljer kring fysiologi. Den går också noggrant igenom de olika intensitetszonerna . Jag började med att läsa igenom den från början till slut. Sedan dess använder jag den som ett uppslagsverk när jag behöver påminna mig om något. Vilka anpassningar får man av distansträningen? Vilken effekt har variation i kadens på träningseffekten? Jag har till och med börjat markera upp nyckelställen i boken och sätta "märklappar" vid ställen jag ofta kommer tillbaka till. Denna bok är ett måste om man är intresserad av cykelträning och vill lära sig mer!

Läs mer om boken och köp den här: 

#2 - Training and Racing with a Power Meter

Författare: Hunter Allen, Andy Coggan

Training and Racing with a power meter
Om Fredriks bok ovan har ett helt kapitel dedikerat till träning med effektmätare så är istället HELA den här boken dedikerad till träning och tävling med effektmätare! Boken är på engelska vilken kan vara en viss tröskel för vissa. Det är dock inte särskilt svårläst rent vad språket avser. Däremot behöver man läsa vissa passager flera gånger och fundera lite för att verkligen ta till sig tankarna. Jag tycker den här är riktigt bra och den går igenom väldigt djup om olika metoder både vid träning och vid tävling. Den går också in i detalj på hur man kan analysera sina träningspass i efterhand. Det baseras på deras program WKO+ men samma funktioner finns idag i flera andra verktyg(golden cheetah, training peaks, todays plan). Använder man effektmätare och vill lära sig mer så är denna bok ett måste! Även denna använder jag nu som referenslitteratur/uppslagsverk och går tillbaka och läser om kapitel ibland. Det finns också en uppsjö av förslag på träningspass vilket kan vara ganska trevligt om man har slut på ideer för att göra på träningspass och testtillfällen lite mer intressanta! När jag gjorde min youtube-klipp 7 anledningar att träna med effektmätare utgick jag till stor del från den här boken.

Läs mer om boken och köp den här: 

#3 - Träningsplanering

Författare: Mikael Mattson 

Träningsplanering
Den här boken är inte alls så specifik mot cykling som de två böckerna ovan. Den här boken går igenom träningsplanering på ett mer övergripande plan och exempel från olika idrotter tas upp. Allt baseras på aktuell forskning och det rådande vetenskapsläget inom området, vilket gör att de känns som otroligt komplett information. Om man vill lära sig mer om hur man lägger upp sin egen och andras träning är detta en mycket givande bok. Boken är inte svår att läsa utan är anpassad för att alla ska kunna ta till sig informationen. Den går igenom olika periodiseringar, som tex blockperiodisering och tar även upp saker som återhämtning, nutrition m.m. Även formtoppning tas upp vilket var särskilt intressant!

Man får inte med sig lika mycket saker som man direkt kan använda sig av utan det är mer långsiktiga saker som man kan börja närma sig med den här kunskapen. Det blir naturligt då den är mer generell och inte så specifik för just cykling.

Läs mer om boken och köp den här: 

__________________________

Så se till att skaffa lite böcker som ger kunskaper som garanterat ger mer för prestationen än att lägga pengarna på lättare cykelprylar!

Jag tar gärna emot tips på bra böcker att lägga in i min "önskelista"!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

3 kommentarer:

 1. Jag har precis läst ut kondition och uthållighet, https://www.bokus.com/bok/9789186323752/kondition-och-uthallighet/
  Den är mer allmänt om konditionsträning men väldigt bra. Lika lättläst som cykelträning av Fredrik Eriksson.
  Jag har precis börjat läsa the cyclist traning bible av Joe friel. På engelska och 300 sidor men än så länge inte så svår heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, både de två är sånna som jag varit sugen på att läsa!

   Radera
 2. Klockrena boktips, älskar att de finns tillgängliga på svenska ��

  Även om det var några år sedan ni publicerade inlägget tycker jag böckerna är relevanta än idag :)

  Nabil

  SvaraRadera