tisdag 28 januari 2020

Intervaller 6x4 minuter VO2max - Grym känsla, finns det inget stopp?

Efter att den förra veckan haft en lugnare vecka så startar nu det 3:e träningsblocket med en VO2max-vecka!

Jag har ett samarbete med Umara där jag har rabatt på deras produkter i utbyte mot att dela med mig av mig hur jag använder dem. Inlägget innehåller även annonslänkar för gymgrossiten.

Förra veckan så var barnen lite förkylda så jag hade otroligt tur att det matchade med min lugnare träningsvecka. Jag kände av lite extra tröghet i kroppen så det blev lagom att ta det lite lugnare och inte ha så mycket varken volym eller intensitet. Jag tror det bidrog till att jag kunde passera med blotta förskräckelsen. Nu känns det mycket bättre lagom till att det är dags att "skicka på" igen. Ibland ska man ha lite flyt också!


6x4 minuter VO2max intervaller


Jag började VO2max-veckan med raka 4:or med 3 minuter vila och den här gången testade jag hela 6 stycken. Så många har jag aldrig kört. Jag siktade på drygt 350 watt då det var hela 6 stycken som skulle avverkas. Men jag hade en väldigt fin känsla och kunde öka effekten något vilket gjorde att jag slutade med 357 watt (5.3 W/kg) i snitt över alla 6. Det blev aldrig riktigt den där äkta VO2max-känslan där de sista 2 minuterna är olidligt jobbiga, utan känslan var snarare närmare stressad tröskel och 3-1:or.

I efterhand hade jag nog kunnat kräma ur mig en högre effekt utan att helt dräpa mig. Men det är klart det var första passet efter en väldigt lugn träningsvecka så kroppen var väl i rätt gott skick, och det är ju onödigt att totalt bomba bort sig första passet på ett treveckorsblock så jag är ändå mycket nöjd med passet. Bra pass där man överträffar siffror eller känsla är mycket motiverande för mig!

Pulskurva från 6x4 minuter vo2max. Horisontella rödstreckade linjen motsvarar tröskelpuls. 
Jag försökte ta fram någon vettig visualisering av effekt/puls eller något för att på ett snygg sätt jämföra olika pass med varandra men jag vet inte om det blev så talande så jag tror tabellen nedan säger mest. Nedan är snitt- och maxpuls för 4:or vid 3 olika tillfällen.

Snitt- och maxpuls för 4x4 VO2max intervaller
Med ögonmåttet kan man enkelt se att jag ligger väldigt lågt i puls jämfört med liknande pass för en månad sedan och liknande pass för ett år sedan. Det blev bara drygt 10 minuter i pulszon 5 vilket jag brukar kunna ha på 4x4. Snittpuls var inte över tröskel för någon av intervallerna! Sett till detta så missade jag lite syftet med passet att pressa kroppens centrala system maximalt.

Till analysen hör såklart uppladdning, en lugn vecka spelar givetvis in. Sedan hade jag innan passet tagit både U intend (125 mg koffein) och U bikarbonat. Dessutom har jag nu under snart 2 månader buffrat upp beta-alanin med 3-6 gram per dag. Jag har snart gjort slut på min första burk á 320 gram vilket borde innebära att jag buffrat upp mina nivåer till över de 200 gram där de i studier sett tydliga effekter på pH buffring och därmed kapacitet för hårda intervaller i spannet 1-4 minuter. Detta hjälper nu med stor sannolikhet till att öka min kapacitet på intervaller av den här typen. Jag kommer att tömma hela den första burken i "buffringstaakt" dvs 3-6 gram/dag. Sedan när jag börjar på andra burken så kommer jag gå ned på nivå för att upprätthålla nivåerna. Då räcker det med 4-6 gram/vecka. Dvs 1 skopa á 3 gram under två av veckans dagar.

Beta-alanin är rätt billigt och även enkelt att ta en skopa varje morgon. Det är dessutom övertygande resultat där de flesta får effekt. För mig känns det därför som en "no brainer" att använda. Ren beta-alanin har jag köpt på gymgrossisten:

Beta-Alanine, Star Nutrition, 320 gramSen utöver det så körde jag alltså på just detta pass även med bikarbonat från Umara. Det är den här produkten U bicarbonate. Jag tog 20 kapslar (0.3 gram/kg) 2 timmar före start. Jag har nu inga problem med magen utan de är bara köra, gott! Jag blir lite "rapig" och väldigt törstig efter passet men annars inga biverkningar. Just på detta pass kändes det verkligen som detta bidrog till att öka kapaciteten. Nästa gång får jag utnyttja det för att köra hårdare istället för att köra med lägre RPE som det blev idag.

Motiverande att få in ett bra första pass i blocket så nu är det bara att köra vidare!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar