fredag 10 januari 2020

Ett uppnått delmål! 20 x 1 minut, anaerob tolerans

Igår kväll hade jag laddat för ett hårdare pass. Dags att testa sig mot delmålen jag satt upp!

Inlägget innehåller annonslänkar för gymgrossisten.

Tisdag var det 12x4-1 kring tröskel och ett pass som faktiskt inte kändes så jobbigt efter att jag förra veckan kört 4 hårda vo2max-pass. Intensitet gör mer för den upplevda ansträngningen än tiden. De 6 sista intervallerna (av 12) hade alla samma snittpuls 2 slag under tröskel. Det kändes alltså väldigt stabilt där.
Onsdagen däremot blev lite av ett slaskpass. Tanken var 12x3-2 på 60 kadens och 85% FTP. Ett sånt där utfyllnadspass som inte sliter centralt men ändå stimulerar muskulärt. Men efter att lillkillen haft svårt att somna och jag legat och bökat på med honom i sängen sisådär en dryg timme så hade jag tappat en hel del av suget när jag kom igång fram mot kl 21. Efter 45 minuter drog jag i snöret då det kändes bättre än att bara sitta och tomsnurra fötterna vilket var ungefär den motivation jag hade just då. När jag då tappade suget för det passet så byggde jag om veckoplanen i huvudet och bestämde mig sakta för att köra ett riktigt hårt pass kommande kväll, alltså på torsdag.

Ett av de delmål jag satt upp att klara under vintern var 20 stycken 1-2:or (Passbeskrivning)på 450 watt. Alltså 1 minut med 2 minuters vila. Det innebär att man kör 60 minuter 1-2:or. 450 watt motsvarar nu ungefär 145% FTP och ca 6.7 watt/kg.

Jag laddade fullt med både U intend (koffein m.m.), U bikarbonat och sportdryck under passet. Andra gången med 0.3 gram/kg kroppsvikt med bikarbonat nu utan problem med magen. Jag känner av det, det blir några rapar men faktiskt inget som stör prestationen. Sen blir jag otroligt törstig timmarna efter då det innehåller väldigt mycket salt. Sen har jag nu hunnit buffra upp beta-alanin då jag tagit 3-6 gram om dagen i en dryg månad. Jag har nog däremot inte helt nått full buffring kring 180 gram då jag inte tog det under julveckan, men snart är jag nog där. Beta-alanin har jag köpt på gymgrossisten och här är en annonslänk till produkten Beta-alanin 320 gram. Mer om beta-alanin och andra kosttillskott har jag skrivit i mitt inlägg 5 kosttillskott som ger prestationsökning (bevisat).

Jag tittade på livesändningen från Zwift SWEcup vilken var rätt roligt än om loppet som "publik" var väl kort. Samt att de hade varit roligt med en rejält insatt kommentator som också hade koll på tekniken, det kanske kommer framöver.

Just 1-2:or är ett speciellt pass. De första 5 intervallerna känns det hela tiden jobbigare och jobbigare och man tror aldrig de ska gå med så många intervaller. Men kring 5 så stabiliserar det sig och det blir ungefär lika jobbigt ända till man kommer upp mot 12-13 stycken. Sen börjar det bli grisigt på riktigt. Men redan 10 är en väldigt mental milstolpe, där är man ju på "väg hem" och man kan räkna ned. 8 kvar, 7 kvar. Däromkring börjar jag ofta vela - Ska jag köra klart alla 20? Jag kanske kan nöja mig med 15 stycken på 450 watt och ändå kalla det ett fint pass? Det var tur att jag dels bestämt mig redan dagen innan att jag skulle testa mot mitt delmål med 20 stycken. Samt att jag faktiskt satt ord och skrivit ned mitt lilla delmål vilket gjorde att det kändes motiverande och viktigt att försöka klara det. Stig Wiklund brukar säga något i stil med "90% av alla mål skrivs aldrig upp medan 90% av alla mål som skrivs upp också uppnås." Pulskurvan från passen ser man här nedanför.

Pulskurvan blir riktigt taggig och fin!

Mellan 10-15 var känslan att 20 är alldeles för många. När det var 15 intervaller gjorda och 5 kvar så blev jag mentalt starkare och kände att bara 5 minuter smärta kvar, det måste jag fixa.  Det var riktigt tufft med stumma ben på slutet, men jag gjorde det! 452 watt i snitt över 20 intervaller. Sista intervallen försökte jag trycka på lite mer men sista 10 sekunderna var samma känsla som när man kör max 1 minut och går ut för hårt, helt döda ben. Fick sätta mig ner på "ramen" efteråt för att benen skulle återuppstå och det skulle sluta snurra...

Sopslut!
Kul att få checka av ett litet delmål, även om jag inte kört så många pass av den här typen så tror jag jag lyft hela nivån som gjorde att jag klarade det. Jag får väl fundera vad jag nu ska skruva upp målet med för just detta pass. Jag gillar ju mål som är klart inom räckhåll, det känns mest motiverande. 460 watt och 20 stycken känns som nästa milstolpe, det hade jag inte fixat nu i alla fall! Det eller så 15 stycken på 465 watt. Jag tror jag kör någon av de varianterna!

Jag känner dock inte alls samma behov att köra FTP-tester som 20 minuter max direkt i år. I fjol ville jag verkligen hela tiden kolla hur jag låg till och att jag var med i kompiskampen gjorde att det blev varje månad dessutom. Vilket var i överkant. Än har jag inte kört något 20 minuter max i år. Eftersom jag liksom är med på varje pass jag själv kör känner jag att jag har väldigt bra koll på mina nivåer med eller utan test faktiskt. Sen ökar jag ju med kring 5 watt för varje block ändå. Men testen kan ju vara bra av flera anledningar, att bevisa för sig själv att det går samt att flytta fram sina referensramar för vad som är jobbigt är inte så dumt. Nu vet jag till exempel att 20 stycken 1 minutare är ett pass som går bra att genomföra än om det är hemskt. Att då köra 15 stycken på en liten högre effekt kommer kännas mer genomförbart. På det där sättet tycker jag om att flytta fram referensramarna. Genom att nu och då köra ett intervallpass med några fler intervaller än vanligt gör man så att de "vanliga" passen inte alls känns så jobbiga och ganska normala - det är rätt skönt!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar