fredag 31 januari 2020

Nytt VO2max test - REKORD! (Ramptest, Padilla-test)

Efter att det gick så bra på mitt senaste VO2max-pass i tisdags (inlägg: Intervaller 6x4 min VO2max) så blev jag motiverade att också göra ett VO2max-test dagen efter, på tisdsgen. För att se om det var en engångsföreteelse eller om jag verkligen höjt min nivå ett snäpp.

Om du inte känner till Padilla-testet för VO2max så har jag beskrivit hela testet här för den som vill göra det själv:
Intervaller - Baseline tester - VO2max/Aerob effekt (Padilla-test)

Nu till saken. Jag satte i mitt tidigare inlägg Prestationsmål vinterträning upp dels mål för hela vintern och dels delmål att boka av på vägen. Senast jag körde Padilla-test klarade jag 2:24 minuter in på 400 watt rampen vilket till en kroppsvikt på 68 kg gav 71.2 ml/(kg*min). Delmålet jag satte upp då var att klara 2:45 så snart som möjligt.

Jag hade alltså några olika tidsmål att ta sikte på. Dels att slå säsongsbästa 2:24, dels uppsatt delmål 2:45. Sen bortom det fanns mitt all time rekord på 3:34 också. Det är dock jättefarligt att sikta för hårt på en siffra vid ramptest för då är de väldigt lätt att tvärdö mental när man når den. Jag ville därför gå på känsla och tidigt justera upp ambitionen om de kändes bra.

I can take it!
Det känns lätt lite trögt när man kommer upp över tröskel, för mig 330 rampen, eftersom man knappt är varm innan dess. Men pulsen visar att de är lugnt. Bara tugga på. Jag körde lite lägre kadens den här gången, brukar ha kört 100 men idag blev det 94. Körde det på intervallerna dagen innan och de kändes toppen så testade det på testet också. Eftersom jag dagen innan kört 6 stycken på 357 kändes det inte som att 365 skulle vara så tuff. Klart man blir trött, men den gick bra, och minuten efter hann ge en del återhämtning, någon jag inte riktigt känt tidigare gånger.

Jag hade god känsla att fixa både delmål 2:45 och kanske sträcka mig mot 3:34, allt time high?

2 minuter in var de fortfarande med känsla av kontroll och ej panik. Sikte på 3:34 - nu KÖR vi! Redan efter 3 minuter flyttade jag upp målet till att fixa hela 400 watt rampen. Skulle jag inte göra det nu med så fin känsla skulle jag aldrig göra det var resonemanget. Benen började vika där kring 3:30 men tro det eller ej jag fixade äntligen HELA 400 watt rampen - något jag haft som mål i 2 år nu. Därefter kan jag säga att 1 minut inte räckte nått vidare som återhämtning. 435 watt rampen blev ganska snabbt väldigt jobbig. Det hinner inte bli allt för tufft centralt utan benen slocknade ganska snabbt. Jag fick i alla fall ihop 58 sekunder på 435 watt. Jag vägde idag 67.5 kg både på morgonen och precis innan testet.

Pulskurva Padilla-test av VO2max
Man ser tydligt på pulskurvan att benen dör rätt hårt i 435 rampen, pulsen hinner inte upp. Maxpulsen landade på 181 slag (96%). Men ärligt har jag inte varit upp på min gamla maxpuls 188 på hela förra året. Vet inte om jag kommer upp dit längre.

Nu till lite beräkningar. Testet gav ett aerob effekt, Wmax på

Wmax = 400 +35*58/240 = 408.5 watt (6,04 W/kg)

Maximalt syreupptag i liter beräknas utifrån Wmax enligt:

VO2max_absolut = Wmax * 0.01141 + 0.435 [L/min] = 5.1 liter

För att få syreupptag per kilo kroppsvikt tar man

VO2max = VO2max_Liter * 1000/kroppsvikt [ml/(kg*min)] = 75.5 ml/(kg*min)

Tidigare personbästa var 73,92 ml/(kg*min) vid en kroppsvikt på 66.5 kg. Jag är otroligt glad över den här ökningen! Framförallt att det var en klart högre effekt, vilket jag värderar högre just nu än den relativa siffran. Wmax ökade jag nu med 22 watt från mitten på november! Att totalt blåsa förbi delmålet och fixa hela vinterns mål redan i januari var ju lite häftigt! De där med att polarisera träningen mera är nog något som passar mig!

Slut!
Jag har några VO2max-pass kvar den här veckan och ska bland annat testa "hard start" igen, och det lär jag återkomma med en inlägg kring när det är gjort.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

2 kommentarer: