tisdag 12 maj 2020

Därför är 40-20 så mycket bättre än 30-15 intervaller!

Det har blivit stor hype kring intermittenta intevaller på senaste tiden. Forskningen verkar ha funnits en period, men jag tycker bara i år jämför med ifjol ser jag mycket mer cyklister som satsar mer tid på korta intervaller av typen 30-15.

Passen beskrivs här
Intervaller - VO2max - 40-20 och 30-15

40-20 tycker jag man pratat om länge i cyklingen men just 30-15 har liksom seglat upp som det hetaste på instagram på slutet.

Själv gillar jag inte alls 30-15 och kör alla dagar i veckan hellre 40-20! 30-15 är så himla bökig tid. Det blir 13 stycken på 9:45. Ja, 12 sycken på 9 minuter är ju lite bättre. Men det är så jobbigt att hålla reda på under passet också när man ska vila och när man ska ta i. Jag måste hela tiden tänka och nu ska jag till 3:15, sen vila 3:30 blir en kognetiv last av det där. (Klart man kan lägga in intervallerna i datorn, men framför allt ute blir det oftast variabel vila och då funkar fasta pass sämre.) Då är ju 40-20 mycket mer naturlig med helminuter hela vägen oavsett hur många man kör. Den fysiologiska skilladen mellan 40-20 och 30-15 lär vara ganska minimal så man får gå på det man själv gillar bäst. Men jag kommer not luta åt 40-20 i alla fall.

För stressad tröskel av intermittent karaktär gillar jag 60-30 bättre. 60 sek en bra bit över tröskel och så 30 sek kring tröskel och upprepa 9 minuter (6 st) eller så.

När motivationen tryter brukar jag kunna hitta på lite nya intervallpass för att få variation men under vintern föredrar jag att ha en ganska litet antal pass som jag går runt på för att få bättre möjlighet att följa utvecklingen.--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar