fredag 15 maj 2020

Nu kan jag allt om...

...nutrition!

Inlägget innehåller annonslänkar till bokus.

Nej, inte precis. men jag har läst igenom boken Idrottsnutrition: För bättre prestation (annonslänk bokus)

Den får nog klassas som en lärobok. De använder den bland annat på högskolan för kurser i just idrottsnutrition. Den blir väldigt teknisk och detaljrik i delar. Mycket mer detaljer än vad jag kan tillgodogöra mig.

På så vis är det nog ingen bok jag rekommenderar till gemen man. De böcker jag rekommenderar läser man istället om här: Boktips) Men är man extra intresserad så absolut, kan vara bra att använda som referensbok när man vill påminna sig om Zink hjälpte mot förkylning eller något i den stilen.


Och ska jag samma fatta råden och rekommendationerna så är det att i princip inget som lovas av de som säljer tillskott är bevisat i forskning. Självklart de kosttillskott jag nämner i mitt inlägg 5 tillskott som ger prestationsökning (bevisat). Är i princip de enda som har någorlunda etablerat stöd.

Det är flera saker jag funderat på senaste tiden att lägga till. Tex Zink och c-vitamin vid förkylning och Glutamin och BCAA efter träning. Men boken är tydlig: Vi vet för lite för att säga något om effekten av dessa. De studier som utförst har varit tvetydiga än så länge. Även att supplementera protein är överskattat för idrottare!

Eftersom energibehovet ökar dessto mer man tränar så kommer man väl tillgodose proteinbehovet så länge energibehovet är uppnått. Att ta extra protein är endast nödvändigt om man går på hård kalorirestriktion för att gå ned i vikt tex.

Överlag en väldigt intressant och komplett bok, men nu vill jag inte läsa mer om cellmembran och citronsyracykeln på ett tag.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar