lördag 23 maj 2020

Distans A -> B och forcera skyddsobjekt på cykel

I helgen har vi varit i Lycksele och jag passade på att cykla större delen av vägen.

Men först var jag tvungen att fixa min edge 520 cykeldator. Under våren har batteriet säckat ihop och jag har fått ha med mig powerbank på alla distanspass, rätt tradigt!

Jag beställde ett billigt batteri på nätet, 200 kr med frakt typ. Instruktion fanns på youtube.

Det gick bara fint att fixa batteriet, lite lödning och smältlim.Jag testade att allt fungerade och skulle bara sätta tillbaka skärmen...Men den lyckades jag trycka sönder när jag skulle pressa fast den i chassit. Blev så otroligt sur då jag hunnit ta ut segern och allt. Men den går att använda så nu ska jag väl slita på den ett tag bara så de där 200 kr inte var förgäves, sen är den nog avskriven.

Åter till långturen. Istället för att cykla vägen man kör med bilen hade jag via kartan tagit ut en alternativ väg. Det blev ungefär lika långt, men mer grusväg. Jag åkte med bilen en bit av vägen för att det inte skulle ta hela dagen. 120 km hade jag räknat med att få cykla från min startpunkt.

Den skarpsynte kan se att jag luftar mitt nya kit! Kläderna från bioracer känns otroligt bra och var perfekt i storleken så det känns roligt!
Det blev många fina grusvägar längs min tur. En del av vägarna var mycket smal och nästan traktorstigar. När jag kom in i lite "bakland" var de ordentligt med snö på vägarna. Jag var rätt sur där kan jag säga och hålla på plumsa snö 22 maj när man 3 timmar in i ett pass är väl sådär kul. Det var som tur var bara någon kilometer eller så.Vackra vyer över många sjöar och djupa skogar vägde delvis upp snödjupet.En spännande episod var när vägen plötsligt slutade vid en låst grind. Den här grinden fanns det dock ett hål i nätet vid sidan (syns i bilden) där jag kunde klämma igenom både cykel och mig själv. Efter att jag cyklat en bit innanför grinden kom jag givetvis till ytterligare en grind! Tänkte inte på det. Det slutade med att jag fick slita upp stängslet mitt mellan 2 stolpar och släpa igenom cyklen och mig själv under! Lite äventyr men jag kom fram. Tar jag samma väg igen så ska jag nog reka alterativ rutt just där.
Hela turen tog ganska precis 5 timmar med kanske 10 minuter stillastående för navigering etc.

Jag körde det här passet med energi från start och fick i mig ungefär 200-250 gram kolhydrater. 100 gram sportdryck (från Umara) 3-4 bars och en banan. Planen (som senare ändrades) var att även dagen efter köra ett riktigt långt pass, därför vill jag inte tömma mig under den här turen.

Jag blev ändå positivt överraskad av hur stabil jag känner mig på längre tider nu. Att jag kraftigt ökat min kontinuitet på distanspassen under våren känner jag har gjort skillnad. Känslan som tidigare kunde komma kring 2 -2.5 h kommer nu först efter 4 h. Det går också att hålla bättre tryck. Jag tar det visserligen lugnt, men snitt på 218 watt är helt okej för mig på 5 timmar. Där då en del promenad i snö ingår. Backarna på slutet var heller inte allt för motigt att effekten kommer upp en del. Så det är skön känsla att volymen börjar slå igenom på känsla och prestation (?).


Passet kan man kika på här:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

2 kommentarer:

  1. Var försiktig med Skyddsobjekt. De har rätt att skjuta om man beträder dem :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen inget skyddsobjekt längre än om de kanske var det en gång i tiden när militären använde basen. Jag bara skrev så för att krydda titeln 😄

      Radera