fredag 2 oktober 2020

Vilken lampa för cykling i mörker? - Min ideala setup

Hösten är här och med den även mörkret på kvällarna. Jag har på senaste tiden fått många frågor i mina sociala kanaler kring lampor och inläggen där jag skrivit om lampor för flera år sedan har åter blivit populära. Ska man cykla på kvällstid så är det nu ett måste med ordentliga lampor. Jag tänkte i det här inlägget beskriva hur jag tycker att man bäst riggar belysningen för att få en bra upplevelse på de mörka timmarna. 

Jag samarbetar med Moonlight mountain gear och därför räknas delar av inlägget som reklam. Inlägget innehåller också annonslänkar till outdoorexperten.

Undvik "Kina-lampor"

Är det en sak jag vill att ni ska komma ihåg från det här inlägget så är det detta. Köp INTE billiga "Kina-lampor"! Ja, de är billiga och ja, de har ofta mycket imponerande specar sett till effekt och lumen. Men de håller extremt sällan vad de lovar. För det första så levererar de oftast inte alls de batteritid som utlovas. Men vad jag tycker är ännu sämre att de inte håller ljuset genom batteritiden på ett bra sätt. Alltså de lyser starkt i början men ljuset blir väldigt snabbt svagare för att sedan slockna. 

Utöver dessa två redan kritiska brister så är oftast inte batterierna av samma kvalité. Att ha instabila batteriet nära kroppen och ibland på huvudet är inget jag tycker man ska hålla på med.
Det sista problemet med dessa lampor är att byggkvalitén är undermålig. Alltså fästen, spännen, sladdkopplingar. Det håller inte för tuffa förhållanden och slits snabbt ut. 

Köper man en kvalitétslampa så kostar den några hundra extra, men den håller längre och så får man vara nöjd under tiden man använder den. I förhållande till annan utrustning inom cykling så är en lampa för 1000 - 3000 kr rätt billigt och en väl värd investering i min bok.

Det finns andra märken som inte är så dåliga som "Kina" men som ändå är "lågpris". Jag har inte kollat men antar de säljs en del sånt från XXL eller liknande. Även dessa skulle jag inte råda att satsa på, det är så lite pengar du behöver lägga till för att få en riktigt premiumprodukt som du kan vara nöjd med länge. Nu samarbetar jag med moonlight så självklart kan jag varmt rekommendera dem då jag har goda erfarenheter av att använda dem mycket. Men budskapet att köpa en premiumlampa är viktigare för mig att precis vilket märke du väljer. Köp en lampa som du får vara nöjd med! Så, nog tjatat om det.


Setup

Vilken setup man kör beror på två saker: Budget och tänkt användning. I frågan om budget är den största frågan om man ska köra en lampa till allt eller om man ska ha 2 (eller fler) olika lampor för att alltid ha det optimala. Jag delar upp setupen i två fall nedan. 

En lampa till allt

Om man bestämmer sig för att köpa en bra lampa och vill kunna använda den till allt, då finns det bara en väg att gå enligt mig. Skaffa en lampa kring 2000 lumen! Den är tillräckligt kraftig att du klarar dig utmärkt med endast den. Den kan man välja att montera på styret eller på hjälmen. Båda kommer att fungera och jag har själv kört med båda varianterna. När jag kör distans längs väg och grusväg så sätter jag lampan på styret. Här är det bra med en lampa med en standardinfästning så det funkar på många ställen. Tex GoPro fästen som moonlight använder. För max bekvämlighet skaffar man fästen som får sitta färdigt både på cykel och hjälm så man slipper flytta innan turen. 

Moonlight mountain gear Bright as Day 2000


När jag ska köra i skogen på stigar så har jag lampan på hjälmen. På hjälmen ger bäst prestanda då det alltid lyser dit man tittar och det ger inga skuggor eftersom ljuskällan är nära ögonen. Men kör man bara väg så duger det gott att ha den på styret och man slipper extravikten på hjälmen. En lampa kring 2000 lumen är rätt kraftfull men ändå inte så stor och klumpig att den blir för tung på hjälmen (kom ihåg att montera så mitt uppe på som möjligt och inte längst fram!). Men en tung lampa på hjälmen kan man behöva spänna hjälmen väldigt hårt runt skallen för att den ska sitta tryggt och de kan bli lite tungt för nacken. 2800 som jag har är i största laget för att ha på hjälmen till cykling, men jag har kört med den och det fungerar.

En lampa kring 2000 lumen går också att använda till många andra saker än just cykling. Jag har själv åkt väldigt mycket längdskidor med min 2000, även om det då oftast räcker med 50% ljusinställningen för att inte bli bländad av snön. Då använder man bara den långa sladden och har batteriet i fickan/vätskebältet eller ryggsäcken.

Mer budget - fler lampor

Har man mer pengar som brinner i fickan eller man kanske redan har en lampa och vill komplettera med en ytterligare. Då blir det naturligt att dela upp lamporna mer, en större och en mindre - polarisera =)

Moonlight BAD 700, 1200 och 2800 lumen


I det fallet tycker jag det optimala för cykling är att ha en större lampa på styret. Där vill jag ha något mellan 2000-3500 lumen om man verkligen vill tända upp. Den kan man också köra på lägre inställning men ändå ha grymt ljus för att konservera batteri till nyckeldelar av passet/turen där man vill ha full belysning. Det räcker med 2000 lumen helt klart, men varför inte köpa mer då man ändå inte ska ha den på huvudet. BAD 3200 från moonlight kan man ju tex använda vid toppturer kvällstid om man inte åker störtlopp.

Upplyst med BAD 2800 lumen


Sen vill jag ha en mindre lampa på hjälmen. Fördelen med att ha två är dels att man kan sätta en av dem att lysa nära cykeln mot stigen och ha den andra längre fram för att se vad som kommer. Dessutom givetvis skönt att ha en på hjälmen så man ser vad man gör och var man tittar i kurvor etc. Det räcker med en mindre på huvudet och det är skönt att ha en lätt om man ändå har en bra rigg på styret. Den lilla lampan kan vara mellan 700-1500 lumen.

Moonlight mountain gear BAD 1200 (föregångare till 1300) riggad på hösthjälmen.

Ska man ha två lampor så tycker jag man ska fundera på övrig användning för att avgöra vilken storlek man ska använda som sin "lilla" lampa. För hjälmen i kombination med en större på styret så har moonlight två lampor: 700 lumen eller 1300 lumen. De är rätt lika men batteriet är mindre på 700. Springer man mycket med lampa, eller vill göra så rekommenderar jag 700, den är så smidig och de nätta batteriet gör att man kan ha allt på huvudet trots att de guppar mer när man springer. Springer man sällan men åker mycket längdskidor så tycker jag 1300 är perfekt, det gör inte lika mycket att batteriet är lite större när man åker skidor, det går ändå ha på huvudet och den har bättre ljus när man väl ska cykla med den på hjälmen. Själv har ju lyxen att ha båda och kan alltså alltid använd helt rätt lampa för varje aktivitet.  

De olika batteristorlekarna. *Kan skilja något mot utseendet idag då de utvecklas hela tiden.


Sammanfattning

Köp riktig bra lampor, så enkelt är det. Ska du ha en lampa till allt köp en med ljus kring 2000 lumen. Har du möjlighet att använda fler lampor så skaffa en kraftig lampa mellan 2000-3500 lumen till styret och en lättare mellan 700-1500 att ha på hjälmen.

Läs på mer om moonlights nuvarande line up på deras hemsida:

Lamporna kan man också köpa tex hos outdoorexperten

Notera att det kan finnas tidigare specar på lamporna tex 1200, 1800 och 2800 som inte finns på moonlights hemsida idag, det är lika bra på alla vis bara en annan spec. Jag har själv flera av dem.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar