onsdag 28 oktober 2020

Jag kunde inte låta bli...

Sen jag laddade ned den där sista charten i förra inlägget så var de kört! Kunde inte låta bli att implementera min egen TSS-beräkning i golden cheetah.

Okej, vi backar lite. Jag laddade ned den här charten i golden cheetah:

TSS vs TRIMP

Figuren visar förhållandet mellan TSS och TRIMP Zonal points (pulsbaserad) för all pass med effektmätare. När jag väl såg den relationen så kunde jag inte låta bli att ta det hela vägen. 

Jag använder inte ens TSS! Jag brukar aldrig kolla på det och tittar bara för skoj skull på min PMC chart ibland och oftast i efterhand, aldrig för att styra träningen. PMC (Coggan) är det koncept som "fitness and freshness" i strava bygger på, eller relative effort som det heter nu. Men det stör ju lite de få gånger jag kikar på grafen att alla pass utan effektmätning ger 0 TSS så grafen blir i princip oanvändbar. Man kan ju använda TRIMP som enbart går på puls men den underskattar ofta arbete vid korta och hårda intervaller. 

Hur som helst, jag skapade min egen metric för TSS, myTSS, som beräknas enligt:

if TSS > 0 :
    myTSS = TSS 
else:
    myTSS = 0.6381*TRIMP_zonal_points + 6.2489
end 

Det gör att även pass på löpning och i gymmet kommer tillskrivas ett TSS värde motsvarande den TSS den pulsen hade gett på cykel. Det kan man diskutera men för mig passar det bra, då jag oftast är intresserad av totalbelastning. Det TSS-värde som tillskrivs styrkepass baseras alltså på pulsen och lär vara rätt lågt i förhållande till den verkliga belastningen från ett tungt styrkepass, men det må vara hänt. PMC modellerar ju främst kondition så att ens inkludera styrka är ju fel från början, men passar mig bra, då det är totalbelastningen jag vill se. Resultatet när jag skapar en PMC från min egen TSS ser ni nedan.

PMC baserat på min egen TSS-beräkning.

Jag måste säga att jag är otroligt nöjd med detta, den blir riktigt snygg och är nu komplett. Att kunna jämföra mellan säsonger blir intressant! Figuren visar 2019 och 2020.

Det är ju inte som att jag inte har annat som jag vill och behöver göra, men just sånt här dras jag verkligen in i. Får en fix-idé och sen måste jag testa.

Då folk kritiserar träningsmjukvaror och att överanalysera så skulle man kunna säga att det är just den här typen av grejer man pratar om. Och jag håller med! Det är väldigt onödigt och ger nog inget på marginalen i termer av bättre träning, MEN, det är roligt, och det måste väl också vara värt något? 

Om det är någon som använder Golden cheetah och vill implementera detta själv så hör av er så kan jag hjälpa till att komma på rätt spår!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

2 kommentarer:

  1. Någon behöver ta på sig ansvaret att "nörda" ner sig lite emellanåt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite så jag känner. Om inte jag går för långt, vem ska då göra det?

      Radera