onsdag 7 oktober 2020

Offseason och träningsvolym

Fortsätter mitt offseason mode. Men tankarna snurrar redan kring planering framåt, ändrade upplägg och träningsvolym.

Bilden nedan visar träningstid per månad 2019 (turkos) och 2020 (lila).Säsongen 2020 är ju inte slut då jag brukar räkna säsongsbrytet den första november. Men jämför jag den produktiva delen av säsongen så har jag i år legat ungefär 20% högre i träningsvolym, med ett snitt på ca 10 h/veckan från december-september. Jag har haft rätt fint kontinuitet där alla dessa månader legat mellan 40 och 50 timmar.

Den här perioden förra året låg jag kring 6-7 timmar/veckan och det var först i december jag började ha veckor över 10 h. Självklart i en ideal värld så skulle man nu passa på att bara köra ännu mer volym och bygga grund att sen slipa på med intensitet längre fram. Men det är ju sämsta tiden att köra volym för mig: mörkt, kallt och blött. Sen är man ju inte supermotiverad, det har varit jätteskönt med ett break med klart mindre träning och inga mål eller ambitioner med träningen. Jag känner verkligen att jag hinner få tid att återhämta mig mer på kvällarna. Hinner göra mer som att se film eller spela TV-spel som jag knappt hinner vid uppbyggnadsträning. Sen att jag skrivit lite mindre i bloggen sista veckorna känner jag också har frigjort viktig tid till återhämtning. Det kan bli så att jag får dra ner på frekvensen och ambition i bloggen för att tillåta mer tid för avslappning. När man har småbarn så startar den klockan när de har somnat och när man sedan tränat 1-2 h så är det rätt lite kväll kvar. Tillbaka till höstvädret, den här hösten har ju varit otroligt blöt. Segt de där kalla klara höstdagarna har inte riktigt kommit med de kanske gör det. Då får man passa på och ta nått långpass. 

Styrkan flyter på bra och jag har kunnat börja trycka på lite mer med vikterna nu så nu blir det roligt att kunna öka progressionen mer. Annars fortsätter jag blanda löpning och cykling. Kommer troligen köpa ett par längdstavar att använda för löpning i backe, det är "lätt" sätt att pressa det centrala systemet till rätt låg RPE. Redan normal löpning utan stavar driver ju puls nått så vansinnigt. Jag sprang 3x1000 m ikväll och sista intervallen låg på 3:22 min/km med en nätt puls sista biten på 98% (185). Men det blir inte så mycket intensitet utan försöker mest gneta på bara.

Typiskt höst


Jag ställde frågan till Rickard Larsén hur han kör offseason och det var mängd, tröskelintervaller på låg kadens (utan att nå tröskelpuls) samt styrka i gymmet. Härligt att höra! Det där med att köra styrkeintervaller redan nu var ju rätt smart och något jag kommer lägga till i min egen träning. Jag har ju annars börjat med det från nov-dec men det är ju ett smart sätt att få något syfte även med mindre tuffa pass inomhus redan nu. Nu är det ju i och för sig snart november. Tror inte jag kommer köra dem på tröskel utan det blir nog "tempo" eller möjligen sweetspot (om de är kortare).  

Jag tror inte jag kommer köra igång den strukturerade hårda träning redan i november i år faktiskt, det blir nog 1:a december. Men från november ser jag nog till att få in volymen så gott det går i alla fall fortfarande med 2 styrkepass/vecka. Grejen att förra året med polariserad träning så kom jag så snabbt upp i nivå på effekten att jag behöver inte börja så tidigt. Redan i januari gjorde jag 3-1:or kring 370 watt och den nivån ökade sedan inte så mycket under säsongen utan jag låg där mellan 370-375 watt. Med tanke på det tror jag det är bättre att spara lite på att trycka in volymen på högre intensitet lite längre fram. 

Avslutar med en liten rolig notis. Jag skrev tidigare i år en inlägg Elitlicens, men när blir jag elit? Jag spekulerade i att det handlade om en trestegsraket med att skaffa licensen, göra någorlunda resultat och slutligen i Henrik Öijers blogg bli flyttad från listan "Motionärer, veteraner +annat" till listan "Elitcyklister". Jag kan nu med glädje notera att jag uppfyllt alla tre genom att Henrik bumpat upp bloggen till snabba listan. Tack för det Henrik!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar