tisdag 13 oktober 2020

Nyhet Träningsprogram - Klassiskt eller polariserat

Sådär! Nu har jag äntligen fått till de nya träningsprogrammen jag har jobbat med den sista tiden.

Det tar alltid mer tid än man tror innan man får till helheten och eftersom jag gör två olika nivåer på veckovolym så blir det rätt mycket tankearbete. Men nu har jag fått fram program som jag verkligen tror på. Genomför man dessa program så kommer man bli vass, så enkelt är det. Programmen är inte magiska på något vis men magi uppstår i och med strukturen och kontinuiteten. Att slippa lägga tid och energi på att fundera på vad man ska träna och istället kanalisera den energin till att genomföra träning.  

Det jag alltså nu tagit fram är ett träningsprogram som är polariserat. Därmed kan jag nu erbjuda två versioner av träningsprogram, ett som jag kallar Klassiskt och ett som är Polariserat. Skillnaden mellan dem är att det polariserade programmen innehåller väldigt lite sweet spot och tröskel-intensitet. 

Det blir lite svårare att välja däremot, nu måste man båda välja veckovolym och upplägg. Men jag har faktiskt redan skickat iväg några av de polariserade programmet till några hungriga cyklister, dessa får man hålla koll på kommande säsong! 

Båda programmen kommer dock göra dig riktigt snabb, jag är mycket nöjd med båda. Vilket som passar dig bäst är individuellt. Om man inte har tränat så mycket tidigare så skulle jag rekommendera att börja med det klassiska programmet. Sweet spot och tröskelpass är bra sätt att vänja kroppen vid arbete och det är inte så psykiskt jobbigt att få in en bra träningsbelastning. Det blir lättare att genomföra programmet till 100%, vilket är en nyckelfaktor till att få de resultat man vill från träningen. Jag har själv tränat på det sättet både 2018 och 2019 med goda resultat.

Om man är nyfiken på polariserad träning så blir det naturligt att testa det såklart. Man kanske har tränat klassiskt med mycket tröskelintervaller och vill testa ett nytt upplägg för att kunna lyfta sig en nivå. Eller så gillar man bara verkligen att ta i ordentligt när man ändå kör. Jag har tränat polariserat under 2020 och gjorde då ett stort lyft i kapacitet (men jag ökade samtidigt volymen med 20% vilket såklart även påverkat).

Läs gärna vad jag skrivit i bloggen om min egen polariserade träning under 2020:

Man kan också kombinera dem! Att tex först köra 8 veckor Grund klassiskt för att sedan kliva över på Grund polariserad och avsluta med Build polariserad ger en 24 veckors progression som kommer ge grymma resultat. Jag får ofta frågan när jag rekommenderar att man drar igång. Det är vanligt att man drar igång första november i Sverige vilket jag tycker är lite väl tidigt att verkligen steppa upp träningen. Jag tycker 1 december eller 1 januari räcker gott som start. Innan dess kan man se till att håll upp volymen bara och köra lite referenspass så man har koll på nivåerna.

Läs mer om programmen och se exempelveckor här:

Fråga mig om du vill ha hjälp att välja program! 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar