söndag 10 januari 2021

Haveri och 3 x 3h

Lite småstressad nu, igen. Monarken är nere för räkning. Inga intervall på cykel tills det är löst.

Monarkhaveri

Monarken började låta som ett tröskverk så det var läge att sträcka på kedjan, alltså lossa hjulet och justera ut det lite, klart! En sån grej man vill "snabbgöra" en kväll för att kunna träna vidare utan avbrott. Trodde jag. 

Först visade det sig att kedjan var så uttänjd att det gick inte att få det bra, den passar liksom inte längre på drevet, utan glappar redan där. Okej, ny kedja! Biltema nästa dag, hade precis rätt kedja perfekt. Hem, montera, men... 

När jag skulle skruva fast hjulet igen visa sig ett problem som jag troligen haft ett tag. Gängan på navaxeln var helt trasig, även på muttern. Så det gick helt enkelt inte fästa. Hmm, det var värre. Kontakt med Monark Service och sen Aktivitus som är ÅF. Jag har nu beställt en komplett sats för navaxeln via dem. Så nu är det bara hoppas de har snabba leveranstider så jag kan få ihop den snart!
Frikransen ingår i satsen så jag tänkte byta den också, tror egentligen inte det behövs allt känns väldigt solitt. Men jag kan säga att få loss den höll på bli min död, det gick inte att gänga upp, allt jag försökte använda gick sönder eller blev snett, detta var stål... Till slut fick jag plocka sönder hela frikransen så kulorna ramlade ut åt alla håll för att få loss den. Går inte få ihop igen men de behövs ju inte. Det är en del till som ska loss för att byta det sista lagret, men ärligt jag får inte loss den utan att riskera att förstöra hela hjulet och gängorna. Så det lagret får gott sitta kvar, vågar inte riska nå mer strul nu. Byter axeln och lagret på ena sidan, samt frikransen. Det blir nog bra. Med detta och så med ny kedja tror jag den kommer spinna som en katt, framför allt kedjan givetvis. 

Hade helst smältwaxat kedjan, men det är så bökigt att ta loss kåporna och kedjan så det är inte aktuellt. Kommer köpa droppwax att smörja kedjan med istället.  

Utan monark blir det inga intervaller gjorda! Det är inte vettigt köra intervaller utomhus nu för tiden. För halt, spårigt, snöigt. Går inte få vettig intensitet. Ingen akut fara än om det inte skulle bli några intervaller en vecka så länge man har volymen kvar, jag har ju utecykeln. Sen har de snöat en del här på slutet så jag kan också åka skidor. Inte åkt en meter i år än så de kan ju vara läge att börja. Men jag har ärligt lite för dålig på åka skidor för att kunna hålla riktigt bra intensitet över längre perioder också. Men typ "tröskel" bara mosa på fart kan man ju fixa. Sen kom jag på att på gymmet kan ju lätt lösa rätt tuffa intervaller. Antingen assault bike, rodd eller löpband funkar ju fint. Eller bara typ thrusters, wallballs, boxhopp går ju driva rätt bra puls med, så det löser sig nog. Sen kan man ju bara skippa intervaller en vecka också, lyfta volymen då istället, vilket är lite svårt.

Veckans träning

Veckan som varit har blivit en riktigt bra träningsvecka. Bara ett intervallpass visserligen, men de beror ju på monarken. Men ett intervallpass och så ett styrkepass fick stå för intensiteten. Körde frivändning och stöt så de är bra explosivitet i det!


Däremot har jag fått in hela 3 stycken distanspass på över 3 h vardera! Totalt landade veckan på 13 timmar. Det är strålande! Anpassade givetvis lite eftersom jag inser att veckan som kommer kanske inte bli lika vass som vanligt, därför passade jag på att köra 3 h både lördag- och söndagmorgon. Var iväg innan kl 7 på morgonen innan hela gänget vaknat, skönt! 
Svårt komma mycket högre än så i volym utan att lägga till ytterligare ännu längre pass 4-5 h. Kör oftast med 2 bars på ett pass på 3 h. Första kring 90 min och sen en till kring 150 min. Har vatten i ryggsäck, med slangen under en väst! Viktigt! Är slangen i vinden måste man dricka varje minut för att den inte ska frysa. Under väst klarar den sig mycket bättre!

När jag började skriva tyckte jag jag hade 3 rubriker, hmm, kommer inte på vad jag tänkte nu. Får väl se när jag kommer på det igen =)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar