lördag 30 januari 2021

Mera träning mera mat

Jag lade upp på instagram mina vägningar från veckan som var. Jag klockade exakt 67 kg 6 dagar på rad tror jag det var. 

Det är givetvis endast tur att de blev så, som man ser i grafen längre ned så varierar vikten ofta mellan 1-2 kg hit och dit från dag till dag nästan. Givetvis beroende på hur mycket man äter och dricker. Störst skillnad gör hur mycket man äter på kvällen. Jag väger mig alltid direkt jag går upp på morgonen, eller inte alltid men då jag väger mig är det då, blir inte varje dag.

Titta på grafen i bilden nedan, kan du gissa ungefär när jag började träna för fullt?
Viktkurva


Ja, men behöver inte vara någon Sherlock för att detektera en drastisk vändpunkt i kurvan! Jag har egentligen inte ändrat kosten någon alls, äter nog mer faktiskt, särskilt i perioder. 

Som nu i veckan så försöker jag göra en högvolymvecka relativt min egna nivåer. Siktar på minst 13 timmar. Då gör jag givetvis så att jag äter lite extra för att stötta en sån grej. Tuggar extra mycket frukt på dagarna och äter också ordentliga kvällsfikan, mer än jag gör normalt. Just för att få i extra kolhydrater för att ladda om mellan dagarna. 

För att få ihop så många timmar skippar jag vilodagen och skjuter den till måndagen nästa vecka. För att göra en sån "stor" vecka kom jag in rätt tufft med 2x24 min 3-1:or redan på söndageen som jag följde upp med ytterligare intervaller på måndagen. Så jag är nu rätt mör i kroppen faktiskt, men jag ska berätta mer om hur den här träningsveckan sett ut när den är helt avklarad, återkommer!

Däremot vill jag ha sagt att jag tror det är kanon att träna betydligt mer än vanligt i korta perioder nu och då. Dels får man en ny referenspunkt, och att sedan träna 3-4 h mindre varje vecka kommer kännas lite enklare än innan. Sen tål man ganska mycket och de kan ge en bra push i nivåerna att överbelasta. Men jag överbelastar främst med volym, alltså fyller på med lugna zon 2 timmar. Lika många intervallpass, 3 har de blivit om jag räknar med söndagens också. 

Det är ungefär där jag ligger nu 2-3 pass. När jag tränade 7-8 timmar så var det inga problem att köra 4 intervallpass varje vecka men jag upplever när volymen går upp mot 12 h och mer så blir det tufft att ha kvalité på 4 pass. Jag tror det blir bättre att fokusera det mer till färre tillfällen. Så känns det för mig i alla fall, det beror mycket på vad man har för övriga möjligheter till återhämtning. Har man inte barn kan man nog träna hårdare eftersom man har mer utrymme för vila.   

Tillbaka till vikten, Nu ligger jag alltså precis kring 67 kg vilket också är där jag vill ligga just nu. Det är nog inga problem att droppa 1 kilo ytterligare om jag vill längre fram, men man bli också lite känsligare när man ligger närmare gränsen. Känns som man har sämre marginal för att tex äta lite sämre några dagar eller att upprepa hårda pass om man ligger lägre i energi hela tiden. Eventuellt att immunförsvaret skulle kunna bli känsligare, men nu spekulerar jag. Jag vill väl helt enkelt inte skippa en daimstrut här och där eller mina rostade mackor med marmelad på morgonen!

Vi hörs!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar