söndag 13 november 2022

Trevande träning

Efter sjukdomen har jag försiktigt kunnat börja träna igen. Men det är fortsatt vaklande och kroppen varierar från dag till dag i känsla.

Det har gått bra att köra även rätt hårda pass i squash, för där tänker man inte på att plåga sig. Hade absolut inte kunnat köra 4x10 40-20 vilket kanske skulle vara motsvarande intensitet på cykel. Men jag har fått tag extra vilodagar mellan passen för jag vill verkligen inte ha någon eftersläng nu. Kör också 2 pass styrka och kör där lite mindre benböj och mark och de ändra mer belastande övningarna nu för att kroppen ska få vila dessa dagar lite mer. 

Mattias Reck var med i cykelwebbenpodden nyligen och pratade just om detta att man inte behöver hetsa igång träningen allt för tidigt. Lite som jag var inne på i mitt inlägg om att "inte börja i tid". Inte med samma motivering som jag men ändå kukl höra hans tankar. Huvudbudskapet var att man blir bättre om man tränar mer. Både mer tid och mer belastning (intervalltid). Man får betydligt mer utväxling av att lägga tid på att planera och strukturera livet så man kan träna lite mer tid än på att fundera massor på exakt vilken intervalltyp man ska köra på tisdag.

jag gillade också hans idé om en dubbelperiodisering. Alltså att isntallet för en enda lång uppbyggnad på 6 månader så kör man på och peakar i typ februari och gör en mini-break för att sedan åter börja ladda framåt. Tror det är smart. 

Sen också kul att Reck i slutet nördade in rejält och man fick lite känsla för hur de jobbar i proffsteamet. Fokusera på specifika punkter i power-kurvan. Alltså väldigt individualiserat per person och utifrån hela effekt-kurvan, inte utifrån FTP, vilket oftast är rätt ointressant på de flesta intervaller utom just tröskel-intervaller. 

Snöfritt

Det är verkligen en sen vinter. Vi har haft snö men de försvann snabbt. Att de är snöfritt så sent i november är inte vanligt. Går fint att cykla ute i skogen än, men jag har inte gjort det nu har jag ju varit sjuk sista 2 veckorna. Dessutom är det så drygt att cykeln alltid blir skitig då det är blöt i skogen, och vattenslangen är typ frusen så och man blir svinkall om händerna när man ska tvätta. Skulle haft vattenslang med varmvatten! Så väldigt lite cykling nu på slutet. Får se om jag till helgen kan dra någon liten runda innan de blir kallt på riktigt.

Cykel 2023

Orbea har kommit med en ny OIZ för 2023, jag har inte lusläst skillnaderna men den ser väl rätt lik ut som den gamla. 

Annars har jga fått upp ögonen för ARC8 bikes och tycker de ser riktigt läckra ut. Nu tror jag att jag kommer fortsätta nöta på min nuvarande OIZ eftersom jag inte ska satsa så seriöst 2023. Men skulle jag byta skulle jag verkligen fundera mer på dessa från ARC8. 
Inlägg om Cykelförbundet 

Jag har fått väldigt mycket positivt medhåll kring mitt inlägg om cykelförbundets sponsorer. De flesta hör av sig i DM på insta och det är helt solklart att jag inte var själv som reagerat som jag gjorde, det är alltid skönt med lite uppbackning då man är kritisk. 

Träningsprogram

Läs mer om de träningsprogram jag har satt ihop här:


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar