måndag 7 november 2022

Cykelförbundets eldar upp sitt förtroendekapital hos mig

Under hösten har mer och mer reklam för cykelförbundets nya sponsor LactiGo kavlats ut i alla kanaler. Både på facebook och instagram har vi sett detta. Ja, vi fick till och med ett helt mail helt dedikerat till denna mirakelkur.

Jag tycker faktiskt vi som cyklister och medlemmar i cykelförbundet ska väntas oss en högre nivå! Jag fattar att man har svårt att hitta sponsorer och att få in pengar för verksamheten, men man måste ändå ha något sorts filter. Cykelförbundet är ändå någon sorts kvalitetsstämpel, något sponsorerna vill förknippas med. Well, kanske inte så länge till om man misshandlar sitt förtroendekapital på det här viset. 

Nedan ser vi ett av inläggen på sociala medier kring detta. Kortfattat för dem som inte läst så är det en GEL som men stryker på huden på den muskel där man vill bättre tåla laktat ("mjölksyra"). Gelen innehåller karnosin vilket utlovas kunna ge "en unik effekt på buffring mjölksyra i muskeln".  De har rätt i att karnosin i muskelcellen bidrar till buffring. Det är ju därför det ÄR bevisat i forskningen att beta-alanin har en prestationsökande effekt, eftersom Beta-alanin är flaskhalsen i produktionen av karnosin i muskeln. Läs mer om Beta-Alanin hos prestera mera

Det finns egentligen bara 5 kosttillskott som har god evidens och som Internationella Olympiska Kommittén rekommenderar, jag har skrivit om dessa här: 5 kosttillskott som ger effekt (bevisat) 

Men nu är det inte beta-alanin utan en gel med karnosinet självt de marknadsför. Men varken cykelförbundet eller sponsorn lactigo verkar särskilt måna om att peka ut några referenser till studier eller resultat som pekar på att detta faktiskt skulle fungera? Att från förbundet ställa sitt namn bakom saker som saknar evidens är faktiskt under all kritik. Vi ska väntas oss högre nivå än så. Ska ungdomarna börja handla mirakelkurer och tro på större framgångar?

Finns det då ingen evidens? Ärligt, jag vet inte, jag har inte koll på all forskning där. Men om det fanns varför skulle de inte lyfta fram den då?

Blev tipsad av en kunnig person om att i den här artikeln "Effect of Beta-alanine supplementation on muscle carnosine concentrations and exercise performance" står att läsa:

”In human blood, carnosine is rapidly hydrolysed to its constituent amino acids due to the presence of carnosinase, a specific hydrolysing enzyme (Asatoor et al. 1970; Perry et al. 1967). Following this, b-alanine and histidine can then be transported to other organs and tissues. Whilst the carnosinase enzyme has been identified in several tissues including the blood, liver and kidney; critically it is not found in skeletal muscle”

Som jag tolkar texten så kommer karnosin att brytas ned så snart de befinner sig utanför en muskelcell och gissa vad: Från en gel på huden kan inte karnosin komma in i en muskelcell utan att först passera blodet via kapilärer. 

Det kanske är därför det inte finns några studier, det finns inte ens någon teoretisk förklaringsmodell för hur det skulle fungera?

Sen har vi ju sett enskilda toppåkare också marknadsföra detta under slutet på sommaren. Det har jag inte samma problem med, alla har rätt att förbruka sitt eget förtroende som man själv vill. Men förbundet ska inte göra det.

Däremot blir jag ledsen att läsa i kommenterna "Det ska jag testa för jag litar på dina råd". Jag har inte alls svårt att tro att en toppåkare kan "uppleva" skillnad. Hen har fått produkten med stora ord, vet att det finns pengar i ett potentiellt samarbete och dessutom själv smörjt på gelen innan pass eller tävling. Jag tror en studie med de förutsättningarna skulle kunna skapa en "upplevd" förbättring av soppa kokad på spik också. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar