söndag 20 november 2022

Träningstid och data 2022

Bryter som jag sagt förr träningssäsongen sista oktober och har gjort den årliga traditionen att plocka ut lite data för att kvantifiera hur träningen sett ut i stora drag. 

Totalt blev det 504 timmar tränat 2022. Skönt att få knäcka 500! Det blir nästan 10 h/vecka i snitt, men troligen kring 12 h/v för de faktisk träningsveckorna om man tar hänsyn för förkylningar och liknande. Grafiken nedan från veloviewer visar 499 timmar och skillnaden beror på hur stillastående tid räknas, jag använder golden cheethas värden som sanning. Om jag stannar 4 minuter för att ta fram telefonen på ett distanspass för att kolla kartan så räknar jag den tiden trots att jag inte är "moving". Eller om jag lägger mig i riset mellan två intervaller.Fick även in en nästan 3 timmar löptur på 20 km och det var då jag körde 15 gånger upp för liftspåret med skidgång, ett bra pass att minnas!

34 KOM var EXAKT lika många som 2021, vad är sannolikheten! Inte satsat och hetsat så mycket KOM i år, men några fina finns det där, särskilt från andra orter!

Volym

Jag har haft ett processmål att träna 45 timmar varje månad. Bilden nedan visar att jag löste det eller nära nog för de flesta månader. Sedan bombar jag totalt nu i oktober då jag blev sjuk.

Träningsvolym Månad 2022

Jämfört med 2021(cyan) så är det väldigt lika utseende, precis samma drop i september och oktober också.
Bryter man ner det ytterligare på vecka ser volymen ut enligt nedan. Förutom sista veckorna i oktober så har jag haft bara 1 vecka med mindre än 6 timmar träning. Det är kontinuitet att vara nöjd med!

Träningstid vecka 2022


Brukar gilla att isolera styrkan för att kika på det, visas nedan i timmar, men i styrka är passen oftast 45-60 min så det är nästan samma sak som antal pass. 30 pass vilket är 8 fler än 2021, men fortfarande det där stora gapet över sommaren då man är så stressad att få in cyklingen att man skippar styrkan. 

Styrka 2022

Intensitet och belastning

Puls 

Här nedan visas träningstiden varje månad uppdelat i pulszoner 1-5. Det är lite extra rött i juli då det var många hårda och långa tävlingar med båda SM:en tex. Man kan också se att jag har mer zon 1 på sommaren, det var lite intressant. Men jag tror det kan bero på att på vintern är man så effektiv med intervallerna medan på sommarn kan men behöva rulla längre bit innan man kommer till planerad backe för intervaller, eller rulla tillbaka ned för en backe och de där gör att det blir mer tid. Sen är det bara lättare att köra längre pass där man då kan vara lugnare också.

Tid i pulszoner 2022

Bryter man ned det i pulszoner ser fördelningen på helår ut enligt nedan diagram.

Tid pulszoner 2022

13% i Zon 4 och 5 och 72% i Zon 1 och 2.

TSS

Jag hade någon tanke att kika mer på TSS under 2022 men det har jag absolut inte gjort. Det har bara blivit som det blivit utifrån träningsblock och återhämtningsperioder. Mina solida träningsveckor verkar ligga kring 500-650 TSS.

TSS Veckovis 2022

Effekt

Effektzoner

Tid i effektzonerna ser ut som nedan. Rätt typiskt utseende när det smetas ut på helår. 

Tid i effektzoner 2022

Delar man i polariserade zoner istället får man figuren nedan. Zonerna Golden Cheetah använder är I = <85% CP, II = 85-100% CP, III = >CP. För mig innebär det alltså ungefär I = <300 W, II = 300 - 355 W, III = >355 W.

10% Zon 3 och 9% zon 2. Ändå rätt bra att jag kan hålla så låga andel zon II, vilket alltså är allt mellan 300-355 watt. Det märks att jag gillar att polarisera och inte ligga och gneta zon 3 och 4. Kör rätt sällan tröskelintervaller, vilket direkt hamnar i zon II annars.

Tid i polariserade effektzoner 2022

Critical Power CP

Nedan visas CP (critical power) kurvan för 2022, alltså den bästa effekt jag har på alla olika tidsspann. Den var ganska samma som 2021 och jag gjorde inte så många maxningar på olika tider, men vissa KOM försök gav faktiskt nya personbästa som när jag tog KOM på elljusspåret i stan vilket tog dryga 5 minuter kring 420 watt. Hade varit kul med att brant backe som tog längre än 5 min så man verkligen fick testa den durationen. 


CP 2022

Den jämförs mot 2021 nedan. Där är "sustained efforts" plottade som små prickar. 
Generellt är det rätt lika men det är nästan bara 15-30 sekunder där jag ligger högre 2022 resten gjorde jag fler tester 2021 vilket ger en högre kurva, framför allt tester på 10 och 4 minuter som pushade upp kurvan ifjol.

CP 2022 jämfört med 2021

Jag gör samma slutsats som 2021 av punktmolnet. Det är en tydlig koncentration av prickar kring 30-45 sekunder och på effekter kring 400-500 watt och sedan upp mot 2-3 minuter på effekter från 380 watt och uppåt. Det är rätt tydligt att det är så kravprofilen ser ut för MTB av den typen jag kör, alltså XCO och svenska långlopp ("korta" långlopp, korta backar). Så det att fokusera på att tåla 30 sekunder på 500 watt och sedan återhämta på tröskel är fortsatt mitt i prick!

Avslutar med "Fitness & Freshness". Tänkte ta en bild från GC med PMC där jag har ett bättre mått på belastningen som tar hänsyn till min relation mellan TSS, puls och effekt. Men den bilden blir lite mycket att ta in så jag tog den här från strava istället. Den är förenklad men blir också lättare kolla på. Ser att jag haft bättre kontinuitet i år jämfört med ifjol, med färre större avbrott.

Fitness and Freshness 2021 och 2022

 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar