lördag 18 april 2020

Critial Power Curve 2020 > 2019

Det här blir första året då jag har ett år med effektmätare att jämföra mig mot.

Det blir intressant att följa utvecklingen på Critical power-kurvan under sommaren här. Min kurva för 2020 (turkus) respektive 2019 (rosa) visas i figuren nedan. Kurvan är från Golden Cheetah där man kan jämföra allt man kan tänka sig mellan olika tidsperioder. Om jag tex vill jämföra april 2019 med april 2020 är det snabbt fixat. Jag kan jämföra effektkurvan, träningstid i olika zoner, antal pass och allt annat mellan himmel och jord. Nu har jag skapat "säsonger" i programmet som för mig börjar 1 november och slutar den sista oktober. De är dessa jag jämför här. Målet givetvis att få upp den turkosa linjen som är säsongen 2020 upp över den lila, 2019.


Critical Power Curve Säsongen 2020 (turkos) vs Säsongen 2019 (rosa)
Detta gäller givetvis bara utomhus för mig eftersom jag inte får in effekten i datorn för all träning på monarken. Därför är det också tydligt att jag ligger väldigt lågt med årets kurva än så länge. Jag har endast kört lugnare distanspass utomhus. Det enda som syns där kring 3 minuter är det segment jag tog KOM på här om veckan. När Skellefteå tinar upp blir det roligt att börja försöka putta upp årets kurva över fjolårets. Varje punkt jag lyckas få upp över är som en vinst i sig och ett kvitto på att jag faktiskt blivit starkare även ute och inte bara på monarkcykling. Men jag vill nog i alla fall kunna köra i sommarskor och gärna lite lättare klädsel. Vinterkostymen inbjuder inte till intensitet för mig.

Idag körde jag dock ett rejält distanspass där jag under första timmen körde först 3 minuter på ett segment (440 watt) och sedan ytterligare 3x5 minuter stressad tröskel. Snitteffekten landade kring 370 watt på 5:orna. Men jag slås av hur mycket svårare det är att hålla hög effekt ute. På monarken får man motståndet gratis det är bara att hålla kadensen, det blir som att sitta i en väldigt brant jämn backe. Ute måste man hela tiden pusha på sig själv för att hålla upp trycket, särskilt när det går lite upp och ned. Så fort de går minsta utför tycker jag det är svårt att ligga över tröskel. Det är en erfarenhetsgrej också och något jag tror jag kan bli mycket bättre på med tiden. Efter de intervallerna körde jag 30 minuter "tempo" vilket blev ett snitt på 265 watt eller nått sånt. Efter det så hade de gått drygt 2 timmar och då var benen rätt tomma eftersom jag kört utan energi. Tog en bar och fortsatte i distansfart resten. Tog ytterligare en bar efter 3 timmar. Totalt blev passet 3:45 och ett riktigt bra inslag i träningsveckan! Imorgon kommer jag köra en längre (får se hur långt) pass till, men då utan hårda inslag.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar