onsdag 1 april 2020

60-30 intervaller och alternativa sätt att tävla

Den här bloggen har på sistone handlat mindre om själva träningen och mer om andra saker, men det är ju åt det hållet hela samhället har svängt. Välkommet till insidan av min huvud, nu åker vi!

60-30 intervaller


I måndags brände jag trots allt av ett bra hård pass. 3x9-4 60-30. Körde 60 sek på ca 370 watt och sedan "vila" 30 sek på 330 watt. Det blev ett riktigt fint pass! I det sista blocket fick jag släppa ner vilan mot 310-320 watt för att hålla ihop 60 sekundarna. Snitteffekten över hela blocken blev kring 355 watt. Detta är intermittenta intervaller men till skillnad från de vanligare 30-15 varianterna som blivit så populära denna vinter så är arbetet lite lägre effekt men vilan mycket högre effekt. 30 sekunders delen lägger jag kring min tröskel och arbetet kring 110%. Så detta är inte ett vo2max-fokuserat pass utan snarare stressad tröskel. Men som jag beskrivit bland annat i mitt hyfsat matiga inlägg nedan så är stressad tröskel minst lika bra på att öka vo2max över tid jämfört med pass som 4x4-3. Jag gillar faktiskt 60-30, det blir riktigt bra och är ganska mentalt snällt eftersom 1 minut känns inte för länge men samtidigt blir det bara 6 arbetsdelar i varje 9 minuters block.

Tröskel eller stressad tröskel? 4x8 intervaller


Jag fick ihop 15 minuter i pulszon 5 och 10 minuter i pulszon 4. Rätt bra betalt på 27 minuters arbete!

Jag tycker nog det går okej att träna på skapligt, men det där lilla extra fixar jag inte att göra längre. Idag blev det tex vilodag fast jag inte egentligen behöver det. Den där extra kvarten nedrull efter ett intervallpass eller de där sista hårda blocket på ett pass - nej, det sparar jag på nu. Men frågan är ju om det ens är lönt att försöka hålla uppe nivån. Jag vet inte om strava-hets räcker som motivation för att träna 10-12 timmar i veckan helt enkelt.

Men du, medans jag skriver såg jag Jesper Svensson youtubeklipp från träningstävling och nog blir man sugen att hetsa varandra i skogen! Hmm...

Vad händer med säsongen?

För alla som följer nyheterna har säkert sett att FHM (folkhälsomyndigheten) nu gått ut med att rådande restriktioner och allmänna råd kommer gälla till 31 december 2020. Givetvis kan de uppdateras till de bättre och till de sämre längs vägen. Men det ger ju ändå den tidsram jag tidigare efterfrågat. Jag skrev redan för 2 veckor sedan att jag inte tror att det blir några nationella tävlingar i år (Min prognos: Cykelvasan blir inställd). Detta besked tycker jag bara förstärker den bilden. Dessutom har vi sedan dess fått en restriktion på 50 personer per "sammankomst". Detta gör att regionala tävlingar inte heller kan köras. Det är ju knappt att man kan köra klubbtävlingar. 

Det man kan hoppas, i bästa fall, är att läget förbättras under sommaren och FHM kan lyfta tillbaka restriktionen på event till 500 eller 250 personer. Och att sedan SCF tillsammans med cup-arrangörerna kan vara riktigt kreativa för att hitta lösningar som gör att man kan samla ett litet starkt startfält (och att jag får vara med!?) till ett par tillfällen i september-oktober. 

Alternativt att vi kan göra motsvarande regionalt. 

Ett annat alternativ är att arrangera "inbjudningsrace"

, där man bjuder in de 30-40 snabbaste regionalt för att göra upp. I det fallet blir det nog svårt att köra långloppsstuk då det är för mycket jobb att märka en lång bana för en sån liten grupp att man troligen kör mer XCO-likt med varvbana. Man kan ju till och med köra omärkt och ha en genomåkning innan start! Att ta ut de starkaste som troligen bör vara med är inget problem, det luriga blir var man ska dra gränsen och avgöra var gränsen ska dras? Man kanske får kolla vilka som vill komma och ta de därifrån, tex Skellefteås White Mountain Race har ju inte haft så mycket mer än 50 deltagare även tidigare år. 

Jag skulle ju även kunna tänka mig att man kan bjuda in team/åkare från andra regioner och så kör man träningshelger med inslag av smårace mot varandra. Att göra det regionalt känns också som ett vettigt och kanske ännu lättare alternativ. 

Pulskurvan Strava Challenge

Strava-tävlingar tror jag kommer formligen explodera i år. Jag har själv redan suttit och arbetat fram en lista över segment i olika kategorier där jag funderar på att "arrangera" eller utlysa inofficiella tävlingar. Jag tänker mig att det blir 3-5 segment i en viss kategori som man får 2-4 veckor på sig att köra. När perioden är slut så går man igenom resultatlistan på strava och tilldelar poäng för respektive segment. De kategorier jag hittills snickrat på är "Kapacitet", "XC", "Skills and speed" och "Punch!". Jag får se om jag får ihop det på ett snyggt sätt och så får de nog skötas via ett facebookevent. Det vill ju till att det är några som kör för att de ska bli roligt. Det är ju också mest lokalt givetvis. Att det är under en begränsad tid gör det ju lite mer motiverande än då det kanske finns något KOM som stått i 3 år och ingen längre orkar kämpa för. 

Zwift

Jag har funderat mer och känner inte att Zwift motiverar mig särskilt mycket just nu. Jag har sedan krisen kommit blivit redigt less på att cykla inomhus och jag har inte många innepass kvar i kroppen innan jag vill ha något annat. Så att nu börja fixa med en Zwift-setup kommer inte att bli aktuellt. Då lägger jag hellre de pengarna på något annat som känns roligt.

Lämplig cykel 2020?

Om jag fått veta i 1 januari att det blir INGA större tävlingar i sommar säsongen är inställd, hur hade jag agerat? Jag hade nog inte köpt en SÅ snabb cykel utan troligen gått på en stigcykel med 120 mm slaglängd och så 2.35" däck på det. Ska man bara ha 1 cykel så är det en sån man ska ha enligt mig. Rolig och snabb!

Har man däremot redan ett fullblodsvapen (100/100 mm) så skulle nästa cykel för mig bli en med kanske 140 mm fram och 130 mm bak eller nått i den stilen. Rätt sugen på att skaffa en sån nu i sommar så man kan köra mer teknisk cykling. Men svårt motivera att köpa 2 cyklar! Börsen har ju inte precis rusat på sistone =)

Jag ser i alla fall mycket fram emot att få min nya cykel, det blir förhoppningsvis en injektion av motivation och positiv känsla!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar