tisdag 21 april 2020

Du får inga kudos av mig...

om du inte... Jag förutsätter att de allra flesta som följer bloggen har och använder strava. Här kommer några reflektioner kring vad som genererar kudos.

Kudos är Stravas motsvarighet till "Gilla" på facebook. Jag har med tiden detekterat några mönster kring vad som genererar mest kudos och kommentarer. Det hade varit väldigt intressant att köra data genom en machine learning algorithm och se om mina teser stämmer. Tillsvidare får ni hålla till godo med mina observationer.

Allmänna listan: 

# Kör långt!
Distanspass genererar som regel alltid mer kudos än ett kortare pass. Med ökad distans kommer fler kudos genereras. Folk har olika tröskel för hur långt ett pass behöver vara för att de ska förtjäna en kudos. Desto längre passet är desto fler personer kudos-tröskel kommer du passera. Jag snittar nog ungefär dubbelt så många kudos på distanspass jämfört med andra pass.

# Ta KOM
Inget sticker ut i flödet som när det finns en liten KOM-krona på passet. Dessa kollas alltid (av mig iaf) upp och förtjänar allt som oftast kudos och möjligen även en kommentar om det var ett "tungt" KOM. Att ta fler än ett KOM på samma pass är i princip garanterat kudos hos de allra flesta.

# Ange en egen titel
Aktiviteter som heter "Morning Ride" eller "Evening Ride" är det ingen som gillar. Skriv något om passet. Det blir mycket mer intressant inslag i flödet för dina följare.

# Tävlingar
Tävlingar är alltid mycket mer benägna att plocka upp kudos än träning. Generellt gäller att desto större desto bättre när de kommer till tävling i termer av både kommentarer och kudos. Bra resultat ger oftast också ett positivt hejarop i form av en kommentar.

# Överträffa dig själv
Att överprestera både i resultatlistan på en tävling eller i termer av egna prestationen som tex en ny PB på 20 min effekt eller en ny högsta snitteffekt på ett intervallpass tenderar att uppskattas. Tänk då på att återge det i titel eller beskrivning på ett ödmjukt sätt - Glädje inte hybris!

# Inkludera en bild
En bild säger mer än 1000 ord. Kan vara både misär eller propaganda, men tillför alltid något!


Sen har jag några egna grejer som jag personligen gärna vill se för att ge kudos för ett pass. Utöver de jag redan nämnt.

Pulskurvan-listan

# Skriv ut intervaller i titeln
Enligt gällande praxis. Tex 4x8-2. Sätt aldrig minuterna först och antalet sedan, det blir bara konstigt. Jag kan inte ge kudos om jag inte vet vad de var för pass. Även om det inte är regelrätta intervaller så vill jag nog förstå syftet med passet från titeln. Jag själv gör titeln så beskrivande som möjligt för när jag i efterhand vill få en överblick av hur jag tränat tittar jag gärna i kalendervyn och med bra titlar får man då en bra översikt av träningen. Det är bra när jag bygger träningsprogram också att se det på det sättet.

# Beskrivning
Skriv några ord om passets genomförande. Gick de bra/dåligt? Särskilda förhållanden eller förutsättningar? Ställde du av någon? Gick du in i väggen? 

# Kör länge och hårt
Det är något kittlande med hårda pass som också är långa. Distanspass med inslag av intervaller eller långa gnetpass. Sånna pass som är sådär på gränsen om det är vettigt. Om det kostar mer än det smakar och kräver lång återhämtning. Där man pustar bara att läsa beskrivningen. Sånna pass lockar till sig både kudos och kommentarer.

# Mycket tid i höga effektzoner
Det är inte sällan jag kikar in på analysen av pass i flödet och ser man att de är ansenligt antal minuter från effektzon 5 och uppåt så vet man att de kostade på.

Här nedanför ser ni några av mina senaste pass på strava, min profil är öppen för den som är nyfiken.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar