lördag 15 augusti 2020

OC Ultimate - 100 km stig!

I lördags körde jag OC Ultimate tillsammans med delar av teamet. En rolig och "mosig" tur!

OC Ultimate går ut på att cykla alla leder ute vid SCA arena i Obbola, i ett svep. Det blir totalt drygt 100 km och de ökar progressivt svårighetsgraden. De gröna och blå är snälla lättrullade stigar medan de röda och svarta är rätt mycket grovt stök som tar ut sin rätt efter några timmar.Jag ser gravallvarlig ut på bilden nedan men vi hade faktiskt kul!


Vi var jag, Enberg, Knutsson och Vikström från teamet. Sedan hade vi också med Fredrik från teamledningen samt Mattias från OIK. 

Vi höll rätt bra fart i början, jag hade nog inte kört så snabbt om jag varit själv. Det rullade på bra med km första 35 km sedan hade vi gjort de mesta gröna och kilometers bliev mer dyrköpta med långa sträckor grovt stök. Vi tappade Fredrik och Mattias någonstans i det röda, sedan slutförde de själva. Jag hade laddat med 6 flaskor sportdryck med 70 gram i varje och så hade jag 5 gels i min softflask. Hade lite bars också i varvningen men det gick för snabbt för att bars skulle kännas vettigt. Körde med flytande. Vi stannade till kanske 4 korta stopp vid varvningen mellan lederna. För att byta flaskor och plocka på mer energi. Målet var en flaska/timme och så komplettera med 1 gel per timme för att nå 90 gram/h. Det funkade faktiskt mycket bra. Jag fick i mig 5 flaskor a 70/gram och alla gels vilket ger ca 100 gram.

Jag hade inte tagit något koffein innan start för då det är så långt tänkte jag ta "kicken" längre in. 5 gel innehåller totalt 150 mg och jag hade dessutom blandad 75 mg i en av flaskorna som jag tog i mitten av passet. För att få lite olika smak på flaskorna så hade jag blandat electrolyttabletter i några av dem, vilket också ger mer salt.

Där kring 1:45 var det lite motigt tyckte jag och tänkte hur ska de här gå. Det var där det började kännas av lite i kroppen och man börjar bli lite mosig. Jag kör ju sällan sånna här gnet-pass annars. Men det var som att det släppte efter 2 h och sen gick de bättre. En bit efter 3 h så började de kännas i axlarna och lite i händerna. jag var rädd att de skulle bli väldigt jobbigt men de blev inte så mycket värre. Varierar väl greppet lite ibland och så där. Men lägger man inget tryck på händerna så blir det jobbigt för ryggslutet att hålla upp bålen så det är bara välja. Även ryggslutet blev ju rätt genomarbetat men inte alls så illa som jag hade räknat med. Var inte värre än efter mitt eget 50 min TT här om dagen. Men man blir rätt trög i hela kroppen. Jag svängde liksom i slowmotion och var på väg ur kurvorna. Även i stöket så känner man att man tappar klippet att välja bra spår och köra dynamiskt. Det blir mer att bara bröta på för man är mosig i både kropp och skalle.

Viktor som kört en gång tidigare var både stark och sugen på topptiden så han lämnade gruppen framåt medan jag, Enberg och Viktström höll ihop hela vägen. Däremot körde Viktor fel på slutet så han bomma att få ett godkänt event, segt!

De svarta lederna på slutet framför allt "Eriks Onda" är riktigt brötiga! Men då var de ju så nära färdigt att man körde på hoppet. Sista 15 km kändes faktiskt oförskämt bra, var rätt trevligt och åkte och pratade om ditt och datt. Sluttiden blev kring 4 h 34 minuter. I och med det fick jag i mig kring 100 gram/timmen kolhydrater och 225 mg koffein och 3.3 liter vatten. Det gör ENORM skillnad över så lång tid all den extra energi man kan få i sig! Nu är ju inte 4.5 h någon ultra för de flesta men det är nog det näst längsta pass jag kört i år och givet underlaget mycket jobbigare än tidigare.

Effekten blir ju inte så frän, tror jag hade 239 NP. Men på de stigarna så är det ändå helt ok! Nedan visas effektprofilen och det blir ändå lite tid på hög effekt. Det ackumulerar över den långa tiden, inte som att man kör några längre drag. Här och där när man ska över nån häll osv.Henrik filmade en del med GoPro så får se när de kan dyka upp någonstans!
   
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar