lördag 8 augusti 2020

Mycket åsikter

Det är tydligt att mitt inlägg om den "olovliga" stigen här om dagen har rört upp en del känslor. Även mina. Märker att jag varit tjurig hela dagen över detta. Jag vill inte hamna i någon sits att jag får försvara markägare och kommun mot "cykling". Det verkar ha mottagits så min inlägg från igår och de var inte så jag menade. 

För de som inte bor i Skellefteå kan detta kännas ointressant och för all del klicka vidare. Men jag tror problematiken rör fler och fler allt eftersom sporten växer och fler vill satsa på en växande idrott.

De flesta verkar tycka att det bara är bra om folk bygger stigar. De flesta verkar också rörande överens om att Skellefteå kommun är otroligt tröga och motvilliga till satsningar av liknande karaktär. Jag håller så klart med om att jag också vill ha ännu mycket mer utbyggd stigcykling i området. Och det är kanon att de finns dem som kan och vill göra jobbet. 

Både Skellefteå AIK har fått avslag på liknande förslag tidigare och även löpare som velat skapa stigar där det funnits intresse från flera håll men hindrats av kommunen. Jag vill bara säga att jag har inget med dessa processer eller beslut att göra, inte i någon egenskap. Jag är i år inte aktiv inom Skellefteå AIK då jag tävlar för OIK och genom teamet har en del åtaganden mot sponsorer och annat som gjorde att jag ville fokusera på det helt och hållet. Jag talar alltså inte för klubben i något jag skriver.

Min hållning i punktform

  • Stigen stör EJ naturen i området på något sätt - Den är snyggt inbyggd och tillför värde både för löpare och cyklister som rör sig i området. Den borde således givetvis få vara kvar.
  • Kommunen är otroligt tröga och svåra att ha att göra med när det kommer till att utveckla stigar. Deras default är NEJ och de finns ingen nyfikenhet eller vilja som man ser i andra orter. Skellefteå ligger långt efter andra kommuner som tar satsningar inom cykel på allvar.
  • Bike arena i sin nuvarande form är en besvikelse - Arenadelen är bra men lederna ger totalt knappt 10 minuter cykling i skogen. Dels borde det finns mer varierad svårighetsgrad för att tilltala fler, svarta leder! (typ den som nu byggts av anonyma). Sen borde det kompletteras med kartor och skyltar till alla de naturliga stigar som finns i området. Så tillresande besökare lätt kan hitta och utnyttja de fina stigarna som finns på armslängds avstånd från arenan. Så var det både i Säter, Uppsala, Jönköping och Göteborg. Uppmärkt permanenta leder.
  • Att polisanmäla ledbygget är bara löjligt - polisen måste väl ha bättre saker för sig? Tidigare år har vi fått polisanmälan mot skyltarna till vår tävling white mountain race. Säger nått om nivån på de som rör sig i terrängen.
  • Orienteringsklubben kan ta och slappna av lite - alla ryms på berget och att sätta ut en ny stig på en karta bör inte vara något som sätter hela verksamheten i halt.
MEN däremot så måste man ju fundera på vad resultatet av egna initiativ blir. Om man vet att man har tjuriga motparter i lokala myndigheter så tar man hög risk när man på eget bevåg bygger så pass ändå avancerade leder. Ja, vi får ju se hur detta slutar. 

Jag kommer inte skriva mer om frågan då jag märkte att de tog rätt mycket energi från mig och att jag blev rätt irriterad på hela situationen. BÅDE på att det inte händer mer med stigutvecklingen i Skellefteå men samtidigt att de som hände då inte blev något positivt utan starten på en konflikt med våra motparter.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar