onsdag 19 augusti 2020

Test av handtag - Lizard skin vs ESI vs Ceetec samt landslagsutvärdering

Jag har under sommaren testat ett antal handtag, här kommer en kort slutsats.

Jag har ett samarbete med Sambike där jag fått handtagen från Ceetec i utbyte mot att dela med mig av upplevelsen. Inlägget innehåller också annonslänkar till cykloteket.

Började med lizard skins DSP 30.3 mm  men de greppen tyckte jag blev för hårda, jag vill att greppet ska svikta mer än de gjorde. Sen är de lite knepiga att få på och av. Man måste förstöra dem för att få loss dem. Så de kommer jag inte köra mer. Men värt testa så man vet, de är nämligen lite lättare än de övriga. Men på handtagen är komfort och känsla allt!

Därefter köpte jag ESI Chunky 32 mm (annons cykloteket). Dessa är alltså 2 mm tjockare än både Lizard skins DSP och ESI racers Edge som är 30 mm. Jag har tidigare kört Racers edge, den smalare versionen från ESI och varit nöjd med dem. Chunky är skön när man cyklar lugnt, jag har storlek 10 på handskar och rätt långa fingrar så det är skönt att ha lite mer att greppa kring. MEN då det vänder utför och/eller blir stökigt upplever jag inte att den extra tjockleken är till någon fördel. Greppet blir svagare då man inte kan sluta fingrarna runt styret på samma sätt. Det var större skillnad än jag trott. Alla som testat att göra pull ups på en tjock stång eller försökt klättra upp för ett tjockare rep förstår problemet. 

Jag fick sedan massor av personer, nåväl säg 7-10 stycken som hörde av sig på instagram och tipsade om Ceetecs Factory Grips. Om 7 skickar DM på instagram så är det signifikant. Jag pratade med Samuel på Sambike som skickade mig ett par Ceetec-handtag för att testa.

De är till utseende och dimensioner väldigt nära ESI Racers edge. 30 mm installerad diameter. Kände direkt att jag var hemma igen när jag kom bort från Chunky! Ceetec är riktigt sköna. Lagom mjuka i siliconet och för min hand perfekt tjocklek. Jag har lite svårt att avgöra skillnaden mot ESI racers edge då det var 1 år sedan jag körde dem. Det känns som att dessa är liiite mjukare och lite "klibbigare". Det är inte klibbiga men de är nått med siliconet som gör att de sitter bra i handen. 

Sånna här grepp är ju en av få saker på en cykel som inte kostar multum så jag rekommenderar att köpa hem några olika och testa sig fram till något man verkligen trivs med!

Prata med Samuel på https://www.sambike.se/ om ni är intresserade att köpa Ceetecs handtag!

Drömmen vore att kitta upp cykeln med ännu mer ceetec-prylar. Hjul, sadelstolpe, styre, sadel, axlar mumma!

Landslaget MTB

MTB landslaget samlades nyligen i Falun för läger och utvärdering av status på åkarna. Då de inte har resultat att värdera åkarna med så kör de med strava! Nej, vet inte om det använder strava. Men de har en testbana på 70-80 km och längs banan finns det 18 segment som de ska maxa på. 

Det är ju inspirerat av Toppfysiks utvärderingsmetod och inte konstigt då Fredric Eriksson troligen är inblandad i landslaget också. 

Jag tycker det är en riktigt häftig metod att testa åkarna. Segmenten har givet olika längd och olika egenskaper krävs för att prestera bra på dem. Korta, långa, branta uppför, svåra utför och så vidare. Eftersom det är så långt och så många så kan man också jämföra hur åkarnas återhämtning och uthållighet ser ut. Om någon har väldigt bra tider i början men svalnar efter 2 timmar och får dåliga tider på slutet. 

Det vore väldigt intressant att få se ett typexempel på en åkarprofil baserat på en sån testbana. Det är ju väldigt realistiskt att skapa en sån här test-bana själv hemma om man vill och orkar. Det är klart de blir bäst i jämförelse med andra som köra samma slinga i samma ordning annars säger ju inte segmenttiderna något. Men man kan ju använda det för att utvärdera sig själv över tid i de olika områdena som testas. Man skulle också kunna tänka sig att det är något som klubben använder och att fler kan testa sig med den. 

Det blir ett mer komplett test än att maxa 5 eller 20 minuter. Det blir till och med mer komplett än att göra en testbana på tid kring 10-15 minuter, även om jag själv tycker det är ganska nära nog perfekt test för en MTB åkare, utom att möjligen uthålligheten inte testas fullt ut. Däremot är det såklart lite svårt när man gjort testet första gången att säga något alls om hur bra man är. har man effektmätare och det är några segment som ej är stig så får man ju effektsiffror men har man bara tider på stigar är de itne värt så mycket till en början. 

Det blir ju mycket lättare att värdera för tex landslaget då det får in tider för alla åkare på samma slinga och kan jämföra dem mot varandra. Där får man analysen lättare särskilt eftersom syftet är att välja vilka man ska ta ut till landslagsuppdrag. Inte att bestämma vilka träningszoner som någon ska använda. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar