fredag 28 augusti 2020

100 KOM

Ett litet träningsmål jag haft för att motivera mig 2020 var att ta 100 KOM!

När man får köra tävlingar, och framför allt om de går bra på dem, så behöver man inte hävda sig lika mycket på segment. Jag märkte stor skillnad under förra sommaren 2019 där jag inte alls hetsade så mycket strava som tidigare. Men 2020 är en annan historia...

När jag först skaffade cykel igen 2016 så var det via strava jag lärde mig hitta stigar i Skellefteå och snabbt började jag kika på segmentens resultatlistor. Jag minns fortfarande hur galet snabbt jag tyckte att de hade kört på till exempel Kanalstigen. Sandvall, Edström, Holmgård. Viklund - Vilka var dessa killar med så bra tider, mystiken! Spänningen att åka och testa och förbättra sin tid något, men fortfarande ha långt kvar. Sedan plötsligt kändes KOMet inom räckhåll och jag minns fortfarande känslan när jag tog det första gången. 

Jag tog först ett PR den 14 juni 2017 på 7:33 och sedan tog jag KOMet 29 juni 2017 med 6:59 och då kände jag mig verkligen som kung för en kväll! 

Från den gången jag tog KOM på Kanalstigen första gången på en Spark 720.


Det var skönt att ta det med god marginal så man slipper hela GPS nogrannhetsgrejen. 

Sedan dess är det mycket bra träning som gått in i benen och idag är min rekord på den stigen 6:30, en tid jag tänkte putsa på här i höst då jag inte kört den ännu i år. Det är en av Skellefteås finaste stigar och jag har medvetet sparat på den för att ha något motiverande och roligt kvar när motivationen tryter. Nu blev det lite väl extremt att jag inte alls kört den på hela sommaren. Jag har till och med varit och röjt den så nu börjar det vara dags att köra den också.

Tillbaka till 2020. Jag kände när 2020 for åt skogen att jag behövde något för att motivera att pusha mig. Jag kände bara att nej, nu ska jag TA ALLT! Något ska jag ha för all träning. Sen är det bara att räkna, 100 KOM kräver ganska dedikerad satsning. Än om jag är relativt stark lokalt så är det ändå 100 segment där man ska köra för det. Bara att hitta 100 relevanta segment är en utmaning  Särskilt eftersom jag inte har någon racer och alltså inte kan konkurrera med några segment på asfalt. "Dougal" https://www.doogal.co.uk/strava.php underlättar och är nästan en förutsättning. Stravas egen explore är så dålig. Det blev så många att jag har använt microsofts "To Do" för att sortera in segmenten per område. Då det varit lättare att välja ett område och sedan kika i lsitan vilka KOM som skulle kunna vara aktuella. Sen är det så skönt att få checka av dem från listan =) Jag har fortfarande en del segment kvar i listorna, men kommer tagga ner betydligt med det nu, förutom om de behövs lite push för att köra hårt något pass. Det är flertalet intervallpass som jag baserat helt på strava och plockat ut 4-8 segment i samma område eller längs en runda och så kört intervallerna på segmenten.

Nu här om dagen så checkade jag in de sista KOMen jag behövde för att nå mitt mål 100 stycken 2020!

Jag har trackat det via veloviewer som noterar nya KOM vilket gjorde att inklusive de jag tagit av mig själv har jag nu kring 110 stycken för i år. --------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

2 kommentarer:

  1. Snyggt jobbat, man kan aldrig få nog av guldkronor! Men du får se till att skaffa en racer, ser framför mig hur du med din kompromisslösa inställning går lös på 10 olika vädersajter för att analysera och optimera möjligheten att köra ett önskesegment i maximal medvind =)

    SvaraRadera
  2. Haha! Jag har faktiskt tyckt det har varit rätt skönt att slippa jaga segment där också utan dessa kan jag lugnt skippa när de andra krigar om. Jag är nog närmare att köpa en enduro light än en racer. Har faktiskt tappat några KOM på grusväg nyligen där de var kraftig medvind så redan får jag börja kika så man inte har motvind i alla fall.

    SvaraRadera