tisdag 11 augusti 2020

Träningsanpassning - Spetsa till det

Nu när det kanske blir några tävlingar här och där i höst så har jag funderat lite kring hur jag ska anpassa träningen för att vässa mig lite och se över uthålligheten på hög intensitet.

I stort kommer jag nog träna på ungefär på samma sätt som tidigare, men några grejer kan jag väl hitta på för att göra det lite mer specifikt."Redan" den 23 Augusti kör jag första tävlingen vilket är Obbola XC i Umeå. Det är 20 km stigrace. Uppsnack för det kommer och jag har ännu ingen koll på vilka som anmält sig. Det är max 45 pers. Sen är det ju som jag nämnt frågan om det eventuellt blir någon nationell tävling för min del längre fram. Annars blir det säkert några fler mindre lokala "motionslopp".

Det jag redan börjat anpassa i träningen senaste tiden är:

  • All energi på cykeln från sportdryck och gel. Kommer inte använda så mycket bars en period nu för att vänja kroppen att ta upp från sportdryck.
  • Ökat energiintag på träning för att finslipa kolhydratmotorn. Distanspass kommer alla innehålla sportdryck av olika koncentration. Alla hårda pass kommer ha hög dos sportdryck 80-90 gram/flaska.
  • Lägga in mer race-specifika intervaller - Tex vo2max och stressad tröskel men med lite högre effekt på vilan.
  • Köra några längre egna TT:n 40, 60, 90 minuter med fullt tryck. Jag har börjat ta fram lite banor för det på vitberget där jag vill ha balans mellan matning och stök, branta backar upp och svåra backar ned.
  • Inför något TT köra med full laddning i termer av rödbetsshots, sportdryck innan, koffein. Testa hela processen. Testa Speed suiten som jag inte använt ännu!
  • Buffra upp beta-alanin igen.
  • Rakade benen innan bilsemestern. Ville inte synas i OIK kläderna med håriga ben längs XCO-slingorna.
Kan va något jag glömt med detta är väl grejen i stort.

Strava-hets SM banan

Sen fick jag idag ett sånt där vidrigt mail från strava att något tagit mitt KOM. Denna gång var det på SM-banan i Göteborg! Det var väldigt väntat att den tiden skulle få svettas särskilt när de flyttade fram SM (kanske!?) och jag hade de i en dryg vecka.

Det var Simon Kellén känd från H30 som tog det med hela 18 sekunder. En snabbkoll på "compare" så har vi kört olika på ett ställe som kostar mig 5 sekunder, inget som tar bort från KOMet alltså. 13 sekunder borde vara inom räckhåll men då blir det nog att stämpla fullt! Men jag har utfört tillräckligt hypotetisk sifferexercis på segment denna vecka för att börja svinga om sekunder här och där igen. 

Det hade varit roligt att köra tillsammans är min största slutsats, vi är rätt jämna både till kroppsvikt och till siffror vi gör på träning så det hade kunnat va en perfekt sparringpartner. Viktigt också träna ligga på hjul i tävlingsfart vilket är en liten annan grej än att köra själv. Jag har i år kört extremt lite tillsammans med andra. Främst för att jag är för lat att planera in något utan försöker sticka när det passar. 

Jag kom också att tänka på detta med H30 vs Elitklass och tidigare har jag tänkt mycket på input. Alltså om jag "bara" tränar 7-8 h timmar i veckan så ska jag inte köra elit.  På sistone har jag börjat tänka mer på output - vad är jag kapabel till? Vad har jag för kapacitet? Det spelar ingen större roll hur jag kom dit. Det är väldigt mycket gener som avgör respons från träning. Om jag har turen att svara mycket bra på träning och kan nå en för mig relativt hög nivå på få (i elitklass) träningstimmar så är det en gåva att förvalta. Alex Wild är MTB proffs som nyligen var med i Ask a cycling coach podcast från trainer road, jag rekommenderar verkligen det avsnittet. Han sa det bra med orden "Respect the gift". Han jobbar heltid men tävlar i PRO vilket är högsta steget i USA, skulle väl vara ett steg över elit i Sverige. Det finns många som skulle kunna träna lika många timmar som mig utan att nödvändigtvis kunna få ut samma fart ändå, så jag måste göra det jag kan av det!

Tanken har väl slagit mig att någon SM medalj kanske man kan plocka i H40 istället för H30 nu. Sen slog det mig att både Wengelin, Lindgren, Friberg m.fl kommer vara H40 samtidigt som mig, typiskt! Bara hoppas de inte ens motiveras av master :)

Sen får man såklart inse att när man jobbar heltid och har småbarn kan man inte räkna med att slåss mot de bästa som kör på heltid, men att se hur nära man kan komma är ganska häftigt!

Jag är tacksam att Emil Lindgren och Michael Olsson som båda kört SM-banan i närtid inte tryckte på och således låter oss wanna-be elite åkare ha kvar våra topplisteplaceringar en stund till!  


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar