lördag 8 augusti 2020

Vad fränt, eller nej, det var kanske lite naivt...

När jag var och cyklade ikväll så hittade jag nybyggda leder på vitberget. Det var ganska häftiga utförsåk och ordentligt med nedlagt arbete. Fränt tänkte jag, innan jag visste...
Jag får senare höra att detta är ett svartbygge utan markägarens tillstånd! Det var kanske lite naivt att tro att ingen skulle reagera på detta. Nu har bygget polisanmälts vilket jag å andra sidan tycker är väldigt löjligt. Men vad trodde konstruktörerna skulle hända? Att man bara kan göra vad man vill utan att fråga någon om lov?

Det är otroligt mycket arbete nedlagt så det verkar ju finnas driv och ambitioner. Det är otroligt synd att detta nu blir starten på en konflikt.  Hade man bara kunnat ge det lite tid och sedan via rätt kanaler och rätt process arbetat för detta hade det kunnat bli grymt på sikt! Det verkar ju finnas ideella krafter som inte är rädda att arbeta, synd att de inte blir till något gagn för cyklingen utan nu tvärt om. Men jag förstår frustrationen för när inte kommunen bjuder till på något sätt så finns det ju inget sätt att göra det på ett helt korrekt sätt.

Markägaren, Svenska kyrkan, lär ju inte bli mer positivt inställd till vidare utveckling i området efter detta. Och på så vis sabbar dessa "fribyggare" alltså för all cykling i Skellefteå, precis när vi fått med oss kommunen och andra intressenter i bygget av arenan och så kommer då detta!

Jag tycker såklart det i grunden är bra att någon gör något för att förbättra banor och stigar på vitberget. Jag tycker generellt att kommunen är väldigt trög och svår att ha att göra med när man vill satsa och utveckla något. Det är oftast som default NEJ, oavsett motivering och plan. Även orienteringsklubben har en förmåga att tro att de äger skogen. De var motståndare till hela Bike arena eftersom det skulle totalt förstöra möjligheten att orientera i området. Hur det hänger ihop förstår inte jag. Så med de klimatet för satsningar där de mesta motverkas och hindras av olika parter så späder en sån här grej bara på kritiken mot cyklingssatsningar. Precis när vi fått med oss kommunen kring arenan! Jag hör redan argumenten mot nästa satsning för utbyggnad - ni såg ju vad som hände!

Jag skulle gärna se en förändrad attityd i stan för att utveckla och inte bara säga nej till allt som innebär förändring och förbättring. Stigen var riktigt häftig och passade väl in i naturen, det var inget monstrum och dessutom på en plats dit man annars ändå aldrig hade rört sig. 

Jag blir riktigt ledsen. Jag har själv haft en dröm om att få till ett bygge av en riktigt XCO-bana i området och den branta bergsida där dessa olovliga byggen finns hade varit perfekt att utnyttja för en sådan bana. Nu lär det ju bara vara att glömma. Blir väl frågan om vi ens kommer att få bygga vidare på arenan. Man får väl vara glad om man fortsatt får cykla på vitberget när dammet har lagt sig efter detta. 

Jag hoppas och tror Skellefteå AIK Cykel är med i dialogen med kommun och markägare nu för att begränsa förtroendeskadan. Och att vi kan frikoppla detta fristående dumma initiativ från alla de lagliga satsningar som drivs på korrekt sätt för stans och cyklingens bästa. --------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar