måndag 17 februari 2020

Elitlicens, men när blir jag elit?

Igår avslutade jag mitt 3:e träningsblock och nu blir det skönt med vilodag.

Inlägget innehåller annonslänkar för netonnet och webhallen.

Trots IKEA-resa hela söndagen lyckades jag få in ett fint pass att avsluta blocket med. Jag hittade på en ny variant då jag ville ha lite mer volym men ändå inte rent sweet spot utan ha kvar en del arbete över tröskel.

Jag körde 8x6 minuter med 2 minuter vila. 1 minuten på 350 watt, sedan 4 minuter på 310 watt och så sista minuten på 350 watt igen. Det blir 48 minuter arbete varav 20 minuter över tröskel. Att de bara blir en minut åt gången gör att de inte blir särskilt slitsamt. Samt att kroppen får jobba med att rensa laktat efter första minuten. Jag hade inte ett pulsslag över tröskelpuls i hela passet eftersom arbetet över tröskel är så kort att pulsen inte riktigt hinner med.

Belastningen genom blocken kan man se ett mått på via stravas realtive effort. Punkterna längst ned i bilden nedan visar belastningen varje vecka. Jag ser till att sista veckan innan återhämtning är tuffare och att andra arbetsveckor är mer jämn hög nivå. Modellen bygger på tiden i de olika pulszonerna. Så den har sina begränsningar då den gynnas av mycket tröskelträning och halvhård längre träning, något jag försöker begränsa. Men är ett verktyg man kan kika på.Elit?


Sedan här om dagen fick jag min licens så nu är det officiellt - elit! Men jag funderade på en sak; är man elit när man har licensen, när man gjort ett (eller flera) resultat värt namnet eller när bloggen får flytta från listan "Motionärer, veteraner + annat" till listan Elitcyklister på Henrik Öijers blogg?? Det kanske är en trestegsraket?
Utrustningstips

När jag kör distanspass själv (tyvärr oftast) så har jag nästan alltid lurar för att kunna lyssna på framför allt podcasts, men också musik ibland. Jag lyssnar också på podasts när jag är på gymmet och tränar.

De lurar jag använder heter Jaybird X3. 


Jag tycker de är bra då de tål svett, har "vingar" som gör att de sitter kvar i örat även om man rör sig mycket samt har sladden runt halsen. Det är eventuell ännu smidigare utan sladden, men inte sällan vill eller behöver jag ta ur en lur för att avfärda någon charmant hundägare eller dylikt och då är de skönt att bara ploppa ur den och låta den hänga i sladden. Man kan inte tappa dem. Sen är det mekaniska knappar för volym vilket är super när man har handskar och ibland på vintern har "dosan" under en buff.

Jag har inte testat någon annan modell av träningslurar så jag kan inte säga om de är bättre eller sämre än något annat. 

Den nya modellen heter X4 och är såklart en vidareutveckling. 

Läs på mer och köp lurarna här:
Jaybird X4 (netonnet) (webhallen)

Två länkar då det finns lite olika färgalternativ.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

6 kommentarer:

 1. Fyfan, du blir livsfarlig i år. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan alltid hoppas! Men monark är något annat än race. Men utgångsläget är bättre än i fjol och det är ju alltid något =)

   Radera
 2. Vad krävs egentligen för att få en elitlicens? Är det specifika placering på lopp och så? Undrar en cyklist med stora drömmar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Oskar! I Sverige krävs det inget alls. Det är bara att betala för elitlicensen och ställa sig på startlinjen! Eller ja, man måste ju vara tillräckligt gammal, >18.

   Radera
  2. Va? Det var oväntat. Då ses vi på startlinjen nästa år!

   Radera
  3. Ja, som i USA måste man ju ranka upp sig och samla resultat/poäng för att få köra en högre kategori (cat). Det är på ett vis bra för då blir det prestige att racea "cat 1" eller PRO. Men i Sverige är väl mer de omvända problemet att man får så få som faktiskt kör elit medan masterklasserna tar mycket folk. Absolut, vi ses! :)

   Radera