lördag 14 november 2020

1 år på wax - Utvärdering

Nu har jag ju kört en hel säsong med där jag waxat kedjorna istället för att smörja som "vanligt". Tänkte bara dela lite tankar om det.

Först en liten tränings-uppdatering:
Det går extremt trögt att komma tillbaka till 100% från COVID! Jag rekommenderar verkligen att inte få det, det är ju bara tur att det var denna tid, även om 2 veckor tidigare hade varit ännu bättre. Jag har varit frisk nog att vara på jobbet i en vecka. Men jag jobbar hemifrån ändå mest nu. Men att börja träna har varit extremt mycket trögare än efter en vanlig förkylning. Får snabbt huvudvärk vid ansträngning och även lätta pass känns som de skickar mig tillbaka en dag i återhämtningen. Jag försöker rampa upp intensiteten men har fått baka tillbaka och klippa in vilodag varannan dag. När man väl börjat träna brukar de ju som rulla på för mig vid vanliga förkylningar. Känns rätt tråkigt nu, men jag genererar då en väldigt motivation nu, är verkligen redo att börja jobba så snart det är möjligt. Hoppas det inte dröjer allt för länge. 

-------------------------------

Träningsprogram
Det är nu ett gäng som laddat med mina träningsprogram för vinterträningen. Jag önskar dem lycka till och framför allt önskar jag lycka till till deras konkurrenter nästa säsong. De kommer att få det jobbigt ;)

Har du ingen plan ännu så rekommenderar jag att läsa mer om mina program här:


Hör av er om det är några funderingar!

-------------------------------

Waxning

Hur jag går till väga kan man se i dessa två youtubeklipp:
Grundrengöring och första wax

Omwaxning

Jag använder Molten Speed wax och enligt zero friction cyling så testar den överlägset andra wax. Läs gärna testrapporterna om du är intresserad.

LDrivlina waxad med Molten speed wax

Hela min process ser ut som:
  1. Köp 3 nya kedjor
  2. Rengör enligt youtube-klippet (enligt guide från zero friction cyling)
  3. Rulla ett par pass per kedja, mindre om de är blött
  4. Byt kedjor och waxa om kontinuerligt (enligt andra klippet)
  5. Ersätt kedjor när de når 5% förlängning
Den slowcooker jag använder heter Russell Hobbs Compact Home 2L (145W).

Ett par saker som jag får många frågor om:
Räcker det med omwaxning varje 30 mil eller ~10h?
Ja, jag gör ingen behandling mellan omwaxningarna. Ingen rengöring och ingen annan behandling tillsätts.

Är det någon extra rengöring vid varje omwaxning?
NEJ! Omwaxningen verkar som både rengöring och waxning i ett. Det är bara att ta loss kedjan, lägga den på det hårda waxet och slå på slow cookern. Ett par timmar senare kommer jag tillbaka och swishar runt kedjan - klart! Det behövs ingen avfettning, ultraljud nej inget. Är det väldigt lerigt och så kan man ju torka av kedjan så man slipper få ner massa igelkottar och barr i grytan.

Vad kan man säga då? Jag är väldigt nöjd, skulle kunna säga extremt nöjd. Just det faktum att jag ALDRIG behöver rengöra drivlinan på cykeln är den stora vinsten. Eftersom det aldrig är någon olja där så fastnar inget skit som kan byggas upp. Visst de kan fasta lera om de är blött med de är bara spola bort med slangen, waxet är torrt! Det kan fastna lite wax på kassetten, så den ser inte helt blank ut. Men de lilla waxet gynnar friktion och därmed slitage, vill man ta bort det går de bra med varmt vatten. 

Sen är jag förvånad hur otroligt mycket mindre slitage detta ger. Cykeln har nu rullat 430 mil. På 3 kedjor blir det ungefär 140 mil per kedja, och ingen av kedjorna har ännu nått 5% förlängning. I fjol så bytte jag kedja 3 gånger under säsongen och de var då alla mer än 5% nötta. Det faktum att man aldrig kör med en nött kedja gör också att kassetten slits mycket mindre. Förra året var kassetten så sliten att när jag bytte till en ny kedja så växlade cykeln dåligt tills kedjan slitits ned. Nu är kassetten väldigt bra skick för 430 mil. 

Ville jag höja nivån så finns de några grejer att lägga till. Att göra en mer noggrann tvätt av kedjorna någon gång i månaden är en sån sak. Nu rengör jag dem aldrig, utan jag tar dem direkt ner i waxgrytan och swishar runt. Det fungerar som rengöring och om-vaxning i ett. Andra saker jag är lite sugen att lägga till är "2 pot system" där man har 2 slow cookers där kedjorna först går ner i första för rengöring och bli av med skit och sedan över i den andra för finwaxning. När den första "slaskgrytan" blir för smutsig så fyller man den med nytt wax och så blir den finwaxning, medan den tidigare finwaxningen degraderas till "slaskgryta". på så vis skyddar man det fina waxet och får de mesta skiten i en annan gryta. Men två slow cookers i verkstan som redan är rätt tight packad...

Jag har funderat på ultraljudstvätt, men efter att jag kontaktat killen bakom Zero friction cycling så är jag inte det längre. Enligt honom så är ultraljudstvätt inget man behöver när man vaxar med smältwax. Man har helt enkelt inte samma problem som med vanlig kedjeolja att det dras in och fastnar skit inne i kedjan. 

Det finns typ ingen nackdel mot olja som jag ser det. Det är lite meck i början innan man har handhavandet och fått till sin process. Att ha 3 träningskedjor gör att man kan waxa dem 2 eller 3 åt gången vilket spar tid. Sen att ha dem vid cykeln så man kan byta EFTER turen så den är klar när man ska iväg. 

När jag reser så vaxar jag upp alla kedjorna och så tar jag med dem i en låda. 3 vaxade kedjor räcker en lång semester. Jag har också med mig Tru tungsten bananaslip dropwax om det skulle behöva kompletteras, jag har bara använt det en gång. 

Vid tävlingar (med övernattning) har jag med 2 kedjor. En att köra på väckningspass och sen byter jag till tävlingskedja för själva racet. Tävlingskedjan är en sån jag bara kör tävlingar på, den är alltså fint skick. Friktion är som bäst kring 20-30 minuter in i användningen. En nywaxad kedja blir alltså perfekt efter uppvärmningen.  

Hör av er om det är några frågor - ser det som min mission att få fler att ta steget bort från dåtiden och in i framtiden!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar