måndag 23 november 2020

På med intensiteten och träningspass vs träningsplan

Okej, nu är jag nog frisk tillslut. Tog länge att rampa upp och det blev mycket korta zon 2 pass och så började jag testa med MAF tills de kändes ok.

Inlägget innehåller annonslänkar till cykloteket.

I helgen körde jag först på lördagen ett löp-pass på snöiga elljusspår. Gnetade på och hade en snittpuls i övre delen av zon 3 och en hel del tid i zon 4 också. Ligger ju generellt högre på löpning men de var lite testning av kroppen,. Tryckte också på uppför en brant backe på 2 minuter och fick upp pulsen kring 180 slag utan att kroppen strejka. 

Igår söndag testade jag för första gången på ~4 veckor intensitet över tröskel på monarken. Jag gjorde ett litet hitte-på pass för att känna på kroppen. 2x12 minuter 3-1:or. Istället för att som vanligt köra samma effekt på alla 3:or så rampade jag upp effekten genom blocket. Jag välde effektnivåer utifrån Padilla-testet för att känna lite på dessa nivåer inför ett kommande baseline test av nivån. Det blev alltså 3 min 295 W, 3 min 330 W och 3 min 365 W men 1 minut vila mellan varje. Sedan 4 minuter vila och så samma sak igen. Som referens så kör jag när jag är bra 2x24 minuter på 375 watt. Nu alltså halva volymen och signifikant lägre effekt. 

Pulskurvan visas nedan:Detta är ett pass där man ska ligga högt i puls och det lyckades jag i alla fall med. Sista 3 minutaren var riktigt VO2max feeling. Hade ätit bastard burgers typ 35 minuter innan vilket inte var idealt, hade lite "spykänningar" på slutet.

MAF-passen indikerade ju en 50 watt lägre nivå och även detta verkar bekräfta det. Tröskel kring 300, stressad tröskel kring 330 och VO2max kring 365 var känslan. Ungefär 40-50 watt lågt alltså. Vad som också är intressant är hur dålig min återhämtning är nu. Efter sista intervallen brukar jag klocka hur länge det tar tills pulsen kommer ner till 70% av max igen. Det brukar ta mellan 45-50 sekunder ofast, men nu tog det 82 sekunder! Det finns många sätt att säga samma sak, jag behöver träna!

Det är intressant att alla nivåer följs åt rätt bra. Tanken att nu måste jag öka min tröskel, så jag ska bara träna tröskel, är en fälla för många tror jag. 

Jag kommer nu ta någon vilodag och sen vill jag ha in ytterligare några lite hårdare pass på monarken innan jag kör det mitt test. Vill inte chocka kroppen tillbaka in i sjukdom. Redan den här veckan har varit ett stort kliv i belastning.

Träningsplan vs träningspass

Jag tycker det var lite intressant att den senaste tiden har det varit väldigt stort intresse för min inläggsserie om intervallpass från ifjol. Det ligger i tiden nu när innesäsongen drar igång. Jag tycker det är lite synd att det finns så väldigt stort intresse för specifika intervallpass medan tex inlägget om min träningsplan 2021 inte alls har lika många läsningar, även sett över bara senaste 30 dagarna. Samtidigt är det roligt att de man skrivit tidigare håller sig aktuellt och det var så meningen var för början när jag gjorde serien om intervallpassen, så det är ju roligt att folk hittar till dem hela tiden. Även inlägget om styrketräning har varit omåttligt populärt och det tycker jag är super, tyder på att många förstår vikten av en komplett träning. 

Det indikerar lite de fokus som finns där ute. Även om det givetsvis till stor del beror på att inläggen om intervallpassen är det som folk hittar vid google-sökningar på olika intervaller. Jag tror många skulle tjäna på att tänka mer på helhet, upplägg och plan än precis vilket pass man ska köra på onsdag. Samtidigt förstår jag det, jag har också varit väldigt fokuserad på intervallpass och typer av pass, men känner väl nu att jag kanske zoomar ut lite från det. Men det är ju också kopplat till en viss trygghet kring olika pass och deras syfte och då behöver man inte fundera lite noga på vilken effekt man ska köra på ett visst pass.

Det finns ju också hjälp att få både med vilket pass man ska köra på onsdag samt en långsiktigt plan med progression, titta då närmare på mina träningsprogram . Jag pushar extra för dem just nu då de allra flesta som skaffar en träningsprogram skaffar det just mellan oktober-december för att inte hamna på efterkälken i utvecklingen mot sina mål.

Reklam

Cykloteket kör nu BLACK WEEK kampanj (annonslänk) och de brukar faktiskt ha riktigt bra deals. Kika gärna in det och gör det via mina länkar så får jag lite stöd till bloggandet om du väljer att handla något. 

Jag noterar tex
SCOTT SPARK RC 900 WORLD CUP AXS (annonslänk) för 60 000kr!
och
Gore C5 shakedry 1985 jacket(annonslänk) för 1600 kr!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar