lördag 1 januari 2022

2022 here we go

Då hade klockan slagit för 2021. Även fast årskiftet är en icke-händelse i träningsåret så blir det trots allt lite kul att summera på kalender år också, och inte bara träningsår.

På strava blev det 472 timmar. Hade velat klocka in 500 men, med 3-4 förkylningar och en magsjuka så föll det bort för många dagar. För december så stängde jag kring 42 timmar, vilket var helt okej givet att jag var magsjuk 3 dagar. Ganska precis på mina 45 timmar/månad om jag varit frisk. Det är där kring jag kommer kunna ligga. Jättesvårt att pusha den nivån kontinuerligt över tid för mig. Det skulle gå, men där över börjar det kosta mycket för omgivningen och jag brinner inte tillräckligt intensivt för att verkligen prioritera det högst och att ha den där all in mentaliteten. 

Men jag hoppas kunna ta den här säsongen med god inställning och göra vad jag kan och inte känna sån press och stress. Jag tränar det jag kan, men ska försöka inte hela tiden vilja mer. Jag ska sträva att göra så maximalt mycket med kapacitet som möjligt på dessa timmar, men jag räknar inte med att ta några jättekliv uppåt i resultatlistorna till sommaren, och det kan vara okej. Men kan jag hålla den nivå jag haft så får jag vara mycket nöjd med det. Fokusera på det roliga att vara med där man förhoppningsvis kan vara med men inse att man fyller 37, jobbar heltid och har 2 småbarn =)  

Gjorde dagen innan nyårsafton årets första distanspass på skate, alltså över 3 h. Skönt att komma in med dem. Man blir rätt mosig av 3 timmar skate, hela kroppen får jobba och det är svårt hålla riktigt låg intensitet som man kan göra på cykel. Blir mycket mer trött i kroppen av det än ett hårt intervallpass på 80 minuter. Helt olika trötthet också, och jag föredrar nog egentligen intervallkänslan. Men jag vet ju hur kritiskt avgörande det är för uthålligheten att få i de längre passen och den insikten gör också att det känns väldigt värdefullt varje gång man gör det extra planeringsarbetet och får in långa pass som tömmer kroppen. Men jag behöver börja köra mer energi även på lugna långa pass. OM de sker på morgonen. För det första som lämnar kroppen är mitt tålamod och det andra är sociala filter. Om man kunde äta i lugn och ro och sedan ligga och läsa 2-3 timmar när man kom hem vore det ok. Men när man direkt ska in i "produktionen" och iväg på aktiviteter och hantera bråkiga barn så blir det uppförsbacke med en tömd kropp och knopp. 

Fått hjälp av frun att sy på kardborre på min nya skidjacka så jag kan fästa slangen till vätskebältet på bröstet, grymt smidigt och ser mer pro ut än att ha slangen stoppad under bältet =)

Nyårsafton avslutade jag träningsåret med ett klassiskt pass på monarken, 10 x 4-1 minuter, den här gången på 60 kadens för att få det mer muskulärt. Snittade 317 watt och det blev inte särskilt utmanande varken muskulärt eller centralt (puls) så det känns att med den ökade träningsvolymen under december så börjar kroppen redan anpassa sig att kunna hantera mer. Filip Larsen var med i Tyngre träningssnack nyligen och det var ett intressant avsnitt! Det jag mest fastnade för var detta att många fick bra resultat av att köra väldigt korta träningblock. Kort överbelastning och så en kortare vila och så upprepa och iterera sig frammåt så. Istället för att köra långa block som kräver lång återhämtning för att ta igen. Jag har historiskt kört 3 veckors block med 1 vecka vila. Jag blev lite nyfiken att testa 2 veckors block med en kortare vila. Om jag vill få det jämt ut på 3 veckor, 21 dagar, så blir det 16 dagar träning och sedan 5 dagar återhämtning. Det är tilltalande eftersom det blir nästan svårt att vila 7 dagar, vad ska man göra alla dagar liksom?

16:5 blir typ samma förhållande som 21:7, det blir 6% mer träning i förhållande till vila. Bäst förstås att helt strunta i veckorna men det är mycket lättare att hålla sig till veckostrukturen tycker jag. 

Sen nu har jag ärligt talat inte kört igång med några block utan jag bara tränar på, har inte kört så hårt att någon återhämtning behövts ännu. 

Men 16 dagar med utmanande träning och sen en kortare återhämtningsperiod känns bättre och bättre ju mer jag tänker på det. Så jag kommer nog att gå åt det hållet här framöver.

Nu har en ny månad börjat ticka på och jag måste ned i källaren och börja logga min dyrbara timmar!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar