tisdag 18 januari 2022

Kroppsvikt 2021

Hela anledningen till det här inlägget att att få visa min plot som jag gjort med python och jupyter notebooks. Sen kanske själva data är lite intressant också, men det är egentligen sekundärt.

Jag sparar vikterna i garmin och exporterar ut dem till en csv (just nu, fanns bättre sätt tidigare). Sedan lite databehandling på det så hamnar det i python i en pandas data frame. Är någon intresserad att återskapa något liknande så hör av er så delar jag mina script (jupyter notebooks).

Scatter-ploten visar enskilda vägningar, den röda linjen är en glidande medelvärde över 20 dagar, med lite ytterligare utjämning för att vara smooth men ändå fånga lite variationer som uppstår. De grå skuggade fältet visar 1 standardavvikelse uppåt och nedåt från medelvärdet. Som ni ser så fångar det spannet rätt bra in de allra flesta vägningar och då en std är ca 1.25 kg så visar det på det svåra att väga sig enstaka gånger och dra några direkta slutsatser från det. Inom en vecka kan man lätt variera 2 kg. Betänkt då att jag alltid väger mig direkt på morgonen, så ingen variation där. Det största skillnaden är om eller hur mycket kvällsfika jag äter.

Viktkurva 2021

Lite svängningar där under vintern innan sommaren kommer och jag stabiliserar mig kring 67.5 kg. Sen vet jag inte om ni kan märka den knappt synbara trendförändringen där i oktober när säsongen är slut? ;) Den kallar jag "sluta bry sig" eller "return of the småätning". 

Sen när jag började bry mig igen i början på november så har jag haft en stadig trend tillbaka dit jag vill ligga, mellan 67-68 kg. Den sista kicken tillbaka var magsjukan under julveckan där jag tappade 3 kg på ett bräde på 2 dagar. Efter det har jag nu landat rätt bra i nivå så nu är det bara att fortsätta medvetet framåt så borde jag ligga bra till för att orka prestera och träna men ändå inte ha onödiga reserver. Men nog blir jag snabbt kall när vi är på badhuset med barnen. Lite sälspäck hade varit skönt där och då!

Kikar jag på all min historik, så länge jag vägd mig och sparat i garmin, så ser det ut såhär:
Gjorde en medveten insats där i början på 2019 och kom in i min rätta zon. Sen är det en tydlig "bubbla" under varje höst men annars 2020 och 2021 har jag sedan legat rätt stabilt under själva träningssäsongen.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

2 kommentarer:

  1. Hej! Är ingen datornörd men hade gärna velat testa ditt script! Har några år med viktdata.

    SvaraRadera
  2. Hej, maila mig på adressen längst ned på den här sidan: https://www.pulskurvan.se/p/traningsprogram.html

    Vill inte skriva ut mailen i klartext då fr man massa spam.

    SvaraRadera