lördag 22 januari 2022

Träningsfördelning timmar och Outfit vid inomhuscykling

Sådär, i sifferväg tillbaka ungefär där jag var innan covid. Känns ändå helt okej, visst man har inte ökat men heller inte tappat, så bara att fortsätta bygga nu. 

Ställde en fråga till Toppfysik på instagram vilken vecka som generellt kan sägas ge bäst effekt, om man har samma andel intensitet, men fördelar timmarna enligt 

1-1-1-1-1-5 timmar eller 1-1-1-2-2-3

Skillnaden alltså egentligen att man klumpar ihop så mycket timmar som möjligt till ett och samma långpass, eller att försöker få in fler "halvlånga" 2-3 timmar pass varje vecka. Fredriks svar var att oftast är det effektivare med 1-1-1-1-1-5, vilket jag tycker är intressant och samtidigt inte svårt förstå. Dessa 5 timmar kommer troligen vara zon 2 oavsett på vilken dag de hamnar. Timmarna i zon 2 ger mer effekt som timma 4-5 på ett pass än att ligga som timme 2 i ett 2h pass. Så egentligen inte svårt att förstå. MEN, vad ska man då göra med denna information?

Ja, det är väldigt sällan man har en begränsning i tiden man kan lägga per vecka, nej, begränsningen är oftare per dag. Det betyder egentligen att man aldrig ställs inför det valet jag skissade i frågan. Utan man ska alltså bara träna så mycket man kan varje dag. Om du kan träna 5 timmar en dag ska du alltså självklart göra det. Men bara för att du gjort det så ska du självaklart också träna 3 och 2 timmar så många dagar du kan. Personligen har jag svårtast för de där riktigt långa passen. 3h på en helg funkar. Men annars där jag har möjlighet att smyga in mer timmar är genom att dryga ut passen på veckan. Kör man intervaller i 40-60 minuter så drygar man ut med zon 2 tid efteråt. Man kör något 2 h pass en veckor kväll. Och så något längre pass på helgen. Men det jag tycker man kan ta med sig att det finns troligen ett bra värde i att få till de där passen på 4-5 timmar någon gång ibland, om det funkar! Men för det så tror jag ändå det ger något att dryga ut passen på veckan där man har möjlighet, istället för att bryta dem vid 60 min.


Klassikern 2x20 min 3-1:or på 355 watt. Ska upp mot 380 watt för att matcha fjolåret.


Sen började jag labba lite med klädseln vid inomhus cykling. Har historiskt alltid kört med enbart bibs och svettband huvud och armar. Nu har jag testat köra gripgrabs ultralight meshlinne också. Testat både under bibs-axelbanden och utanpå. Jag upplever att jag är torrare efteråt, mindre "blötsvett" på kroppen. Utan linnet känns det som fläkten kyler mer, eftersom den blåser rakt på huden på bröst och axlar. Linnet dämpar det, men tack vare fukttransporten funderar jag om det ändå kanske gör mig svalare. Att svetten dunstar bort är ju det som kyler kroppen, inte att vara helt blöt och bli blåst på. 

Mitt linne är Medium och sitter inte supertight, så nu har jag beställt hem samma meshlinne i storlek Small samt samma ultralight mesh men med ärmar, som en t-shirt. Ska bli intressant att testa dessa som sitter riktigt bra åt mot kroppen. Jag upplevde nästan att linne under axelbanden var det som var bäst, det är grym fukttransport i linnet, så jag var som helt torr på kroppen efteråt. Självklart hjälper det till att jag har en väldigt bra fläkt från Trotec. Med linnet utanpå märkes det att det inte satt supertight, utan hängde lite fram över bröst och mage.  

Hur gör ni, gör ni enbart bibs inne eller kör ni med tunna funktionskläder? Och säg nu inte att ni kör i riktigt cykeltröja hemma =) Enda gången det känns vettigt med riktigt vanlig cykeltröjja på stationär cykel är om man är sponsrad och ska synnas i någon livefeed på zwift-race eller så.


Nej, det är inte jag på bilden.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar