tisdag 14 juni 2022

Race report Kraftloppet 2022

Hade ju sagt innan att Kraftloppet inte var så viktigt, men redan tidigt i veckan kände jag att hemmatävlingen är lite extra viktigt. Lite extra pirrigt, nu också med en viss förväntat att i alla fall kunna vinna med rätt dag. 

Fick till bra träning veckan innan och hade en riktigt tufft prep-pass 3 dagar innan, där jag körde ett antal intervaller raka på stig, 60-30 på grusväg uppför osv. Drygt 2 timmar långt och jag var rätt mosigt innan jag kom hem den dagen. Men de kändes bra sen efter vilodagen. Körde bara en lätt väckpass dagen innan där jag kollade in den sista nya bansträckningen kring varvningen. 

Jag sparar just nu mina gels till längre lopp utan langning och körde enbart sportdryck. 2 flaskor (5 dl och 6.5 dl) med 100 gram kolhydrater i varje. Hade langningen efter första loopen som tar typ 40 minuter så lite längre på den andra, och alltid svårt få i sig en hel flaska första biten då det är mycket folk och lite hets och så där. Men de gick bra det finns ju långa sträckor att dricka. Fick tag på den lite större flaskan vid varningen också så inga problem, men fick inte riktigt i mig så mycket varken vätska eller kolhydrater som jag hade tänkt. 

StartDet var inte så många i tävlingsklass, men ett gäng snabba tillräckligt för att göra det till en tuff tillställning. Starten gasades ändå rätt bra men jag kom in som fyra och kunde glida med och komma igång med benen. 

Nya bansträckningen går över en hel del vägarbeten med nysprängt grus och lite grova vägar som dessutom går uppför. Det gjorde det rätt hårt i starten, inte så att man kunde glida med i svansen som man kunnat göra tidigare år. Det blev rätt snabbt en grupp i täten, fortfarande rätt stor ett tiotal åkare.


Efter en kvart eller nått så kommer första stigen och där brukar det alltid bildas en tätgrupp och så även nu. Jag tog en längre förningen innan där för att få va först på stigen. Sträckte ut det och hade lite lucka bak, men det är ju nästan ingen vits mer än att sätta sig i lite respekt att visa de andra att man har mer att köra med. Väl ute på vägen igen så var vi 5 åkare. Jag, Dorsch, Enberg, Niewieczerzal och Aasa. Jag tyckte ändå det var rätt slitigt och var lite förvånad att vi var så många så långt in. Men det var ju såklart inte sådär som på Lida att man slit som en djur för att hänga med, det är ett bra spann mellan "jobbigt" och "jag måste släppa".

Vi rullade på tillsammans in mot varvningen och jag körde först på de stigar som kom och försökte sträcka ut lite, men det var inte tillräckligt beslutsamt för att skaka av någon. 

Vi rullade runt, men jag och Dorsch tog kanske några fler förningar är övriga då det blev lite luckor i ledet så man fick vika in tidigare i kön några gånger. Men alla var framme. 

Sen efter ca 20 km så är det banan enda backe med lite kick, den tar ca 90 sekunder och sedan är det stig en bit. Där satte jag rejäl gas och tänkte nu vore de bra om vi blev färre i täten.

Foto Torbjörn Viklund

Det sprack upp ordentligt. Dorsch bet sig kvar som man ser i bilden ovan. Till Enberg och Niewieczerzal blev luckan ungefär 25 sekunder i backen. När jag kommer ut på grusvägen så släpper jag ikapp Dorsch, eller ja släpper och släpper, jag kör på och han kommer ikapp. Sen rekommenderar jag att vi tar ett högt med stabilt tempo, eftersom de bakom också delar dragningen på 2 och känslan var att vi var lite starkare redan tidigare så är jag inte så orolig för att vi ska bli ikappkörda utan ser det i princip som en duell mellan mig och Marcus resten av loppet. 

"Nu hjälps vi åt en bra bit!" Vi rullar på i bra tempo. Sällan varit en en duell med så tydliga åkarprofiler. Marcus tävlar mest landsväg och är tyngre och har i absoluta tal en klart högre tröskeleffekt. Jag mindre, lättare uppför och mer teknisk på stig. Vi dealar lite så att Marcus håller igen lite på vägarna så håller jag igen lite på stigarna så vi kan hålla ihop och utöka ledningen. 

Efter banans lite längre motlut (4-5 minuter) så glider Marcus iväg några meter framför mig. Jag vet dock att det snart kommer en av de längre stigarna så jag stressar inte över den luckan, låter de bli några meter. Hinner tänka att de kan vara lite psykande om jag väldigt snabbt kan ta igen luckan på stigen, vilket jag var säker på att jag kunde för den stigen kan jag köra väldigt snabbt. 

Mycket riktigt in på stigen tar det bara några svängar så är jag på Marcus hjul och här blir det rätt lugnt för mig kan återhämta mig längs stigen. Hoppas hela tiden att inte Marcus ska bränna av en långattack på platta grusvägarna för det var nog mitt svåraste scenario. Desto längre vi kan hålla ihop desto bättre. 

När vi kommit in på första loopen igen så kändes det bra, frågan är nu om de 2 korta stigarna som är kvar kommer räcka för mig att göra något. Jag trycker till ordentligt för att komma först in på den första och gasar på hela vägen. Den är inte så teknisk men det räcker för att de ska bli en lucka. Bilden nedan visar slutet på stigen. Marcus är några meter utanför bild inne i skogen.

Foto Christer Larsson

Här beslutar jag att det finns inget att spara nu utan nu är det bara att köra fullt in mot mål och hoppas de håller. Det är ganska långa sträckor av grusväg som går lätt utför så jag är väldigt stressad att jag ska se Marcus bara svepa ikapp mig, men de gånger jag tittar bakåt ser jag ingen. Bara jag har lucka in på den sista lite längre stigen så tänker jag att det borde gå. Och jag är ensam där och kör på hårt längs den stigen också. Nu är det bara 2-3 km nedför lite vägarbetsområde och så in på elljusspåret. Här ser man långt och jag vill inte ens kolla bakåt. Jag bara ner med huvudet och trycker på så hårt jag kan. 

När jag kommer in på elljusspåret och ser jag ganska långt och känner att det här blir en vinst! Det är väldigt skönt att hinna njuta någon minut av en kommande seger. Glider in mot mål och laddar en ordentligt glädjevrål inne på stadion!


 


Sista 15 minuterna blev rätt hårt, som vi kommer se i pulskurvan i analysen.

Jätteglad att få upprepa segern på hemmatävlingen! Det var dessutom min födelsedag så det blev ett dubbelfirande när vi kom hem. 

Resultat och tider kan man kika här: https://raceid.com/sv/races/8399/result


Det var ett helt gäng från teamet på plats vilket var roligt! Josefina lyckades också vinna damklassen så det blev en dubbel för teamet.Blickar ut mot kommande utmaningar

Analys

Snittpuls 162 och maxpuls 177, det var nästan på slaget samma stats som på Lida loop. Effekten däremot klart högre då det är mycket mindre stigar. 282 W snitt och 307 NP. Något lägre än förra årets vinst faktiskt. Effektzonerna nedan är intressant, väldigt mycket tröskel och tempo och inte så mycket i de högsta zonerna. Precis som väntat då man ligger 2 och kör mycket grus.
W bal stress visar att det var lite tufft där i början ändå, sen syns tydligt den hårda backen där luckan skapades. I pulskurvan syns tydligt var jag attackerar och sedan kör själv sista biten, pulsen dunkar upp i tröskel och ligger där sen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar