måndag 11 november 2019

Misslyckat FTP-test

Har suktat efter att testa en riktigt FTP-test, alltså 60 minuter all out. Efter kvällens pass har de behovet svalnat dramatiskt...

Jag vet egentligen inte vad jag tänkte när jag uppskattade vad jag skulle kunna hålla. Det måste varit någon underliggande dröm att överraska mig själv och inse att jag knappt tappat något och nu bara kunde bygga vidare från den nivån jag var på. Så här i efterhand var det verkligen önsketänkande.

Det blev snabbt ganska jobbigt och efter 15 minuter kändes det inte alls som 60 minuter fanns i tanken. Pulsen var inte särskilt hög, ej över tröskel, men det var ändå väldigt jobbigt. Vet inte om det beror på att skallen blivit ovan vid långvarigt arbete eller om kroppen verkligen var så trög. Jag beslutade att köra klart första 20 minuterna och sedan bryta upp det i intervaller. Snittpulsen på första 20 minuterna blev inte mer än 162, 5 slag under tröskelpuls. Pulskurvan visas nedan.

Pulskurva för mitt misslyckade FTP-test
Efter jag avbrutit "testet" så körde jag vidare på formatet 4-1 på ungefär samma effekt. Även här till helt okej låg puls, men jobbigt känsla. Totalt blev det i alla fall 36 minuter kring tröskel. Än om testet som sådant misslyckades så fick jag en rätt god uppfattning om var min tröskel befinner sig i nuläget.

Jag var ganska bitter när jag klev av och det kändes inte alls särskilt roligt. Men då jag började gå igenom mitt excelark med data för alla monark-pass insåg jag att det kanske inte var så hemskt dåligt i all fall. Kollar jag på effekt mot puls så ligger jag trots att de kändes dåligt en bra bit före var jag var vid samma tid för ett år sedan. Man glömmer snabbt.

Nåväl, det är en lång väg att vandra men det är bara att sätta igång!

Mer om FTP-test Intervaller - Baseline-tester - FTP-test [Inläggsserie]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar