lördag 9 november 2019

Träningsanalys säsongen 2019

Nu har det blivit dags att analysera träningen under den gångna säsongen. Jag tycker det är intressant att se hur träningen sett ut. Nytt för den här säsongen är att jag valt att analysera mitt träningsår från 1 november 2018 till 31 oktober 2019. Eftersom den träning man gör i nov och dec är sånt som gynnar kommande säsong och inte den som precis passerat.  

Total träningstid blev 408 timmar, fördelat på månaderna enligt bilden nedan.

Träningstid varje månad under säsongen 2019

Splittar jag upp det på veckor så ser det ut enligt figuren nedan.

Träningstid varje vecka säsong 2019
De två bottennappen var båda förkylningar. Jag har 16 veckor med träning under 7 h och 10 veckor med 10 h eller mer. Jag är nöjd med relativ stabil mängd veckor kring 9 timmar! Man skulle såklart vilja plocka upp de lägre veckorna så man fick ännu högre kontinuitet. Men det är garanterat yttre omständigheter som påverkar flera veckor, som resor med familjen eller med jobbet osv. Intensiteten har nog varit rätt bra på de veckor med få timmar, det är oftast mängden som får stryka på foten.

47 nya KOM blev det också i år, exakt lika många som förra året! Det var nästan märkligt att de blev exakt lika många. Jag har ju år varit mycket starkare så flera av dessa har jag tagit "från mig själv". Jag har inte fokuserat lika mycket på stravahets i år som tidigare år. Men ett antal är sådana som jag verkligen gett mig ut för att ta, har även fått försvara något enstaka jag tappat. Inte lika många fighter som förra året där vi bytte ledare ett par gånger fram och tillbaka vid ett par tillfällen =)

I figuren nedan plottar jag totala träningstiden varje dag, anledningen är att jag är intresserad att se hur många dagar jag har med mer än 3 h träningstid.

Total träningstid varje dag
Det blev 28 dagar, till skillnad från 17 förra året. Flera av dem är uppdelade där jag tex åkt skidor och cyklat "back to back" för att få ihop totaltiden. Det är bara 4 dagar på hela året där jag faktiskt tränat mer än 4 timmar! Den där sista timmen på distanspasset har ganska låg marginalnytta i min mening, men däremot är det nog där jag är nu att det är dessa som måste läggas till för att lyfta nivån.

Jag tittar i figuren nedan på hur mycket styrketräning det blev gjort under säsongen.

Styrketräning under säsongen
Det blev totalt 33 pass och drygt 27 timmar (7%). Det ser ut ungefär som jag vill ha det, fokus under höst och sedan mindre under försäsongen och så lite under tävlingssäsong. Figuren nedan är en visualisering av fördelningen mellan de olika träningsformerna.

Fördelning mellan de olika träningstyperna under säsongen.
Det blev ungefär 28 timmar (7%) längdskidor och 18 timmar(4.5%) löpning.

Intensitetsfördelningen för min träning har jag redan analyserat i ett tidigare inlägg och det hittar man här:

Inlägg Polarisera mera?

Min CP kurva för säsongen visas nedan, men den innehåller bara cykling från juni när jag fick effektmätaren.

Critical power curve 2019

Tills slut tänkte jag visa min Fitness and Freshness kurva från året. Jag lägger den sist för att symbolisera att jag bryr mig minst om denna. Den har sina svagheter men jag tycker ändå den är rolig att titta på och fundera kring. I mitt fall är den som högst när jag var som bäst, ett sammanträffande?

Fitness and freshness från Strava

Ja, det var analysen av min träning under säsongen. Brukar ni titta tillbaka och analysera hur ni tränat?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar