fredag 23 april 2021

Däck 2021 - Maxxis och Schwalbe

Nu till en av de stora frågorna för alla cyklister - vilka däck ska jag använda!?

Inlägget innehåller annonlänkar till tooorch och cykloteket.

Jag har funderar fram och tillbaka inför 2021 vilka däck jag ska köra. Körde Maxxis ifjol och har varit nöjd med dem (även om de har vissa små luckor i sin line up vid mixat eller blöt underlag). Jag körde framför allt med Maxxis Rekon Race EXO 2.35" (annonslänk cykloteket) och på tävling med Maxxis Aspen EXO 2.25" (annonslänk cykloteket). På vintercykeln har jag kört med Maxxis Ikon EXO 2.25" (annonslänk cykloteket). 

Rekon Race

Aspen


Det är skönt att ha ett par 2.35" att träna på, mer komfort och man kan ha mindre lufttryck osv. Lufttrycket gör nästan mer för hur cykeln beter sig i  På tävling är det svårare att avgöra när man skulle tjäna på bredare däck, där har jag fortfarande alltid valt att prioritera lägre vikt med 2.25". Huvudsyftet med lägre däckvikt är egentligen för mig rappheten med en bättre acceleration ut ur kurvor och ingångdrag. Det är ofta rätt kritiska moment i race. På en riktigt stökig XCO skulle dock bredare däck kunna gå snabbare på totalen. I världscupen kör vissa med 2.3"-2.4" däck, oftast i kombination med en bredare fälg. Jag tror man ska ha en fälgbredd över 28 mm för att få maximal nytta av bredare däck. På en 25 mm fälg, som jag kör på idag, finns risken att en 2.4" inte ger så mycket prestanda som den skulle kunna med rätt fälg.

Så till 2021; jag har för i år tänkt att slippa utesluta några möjligheter. Jag har alltså inget direkt samarbete klart för däcken i år utan tar det lite som de kommer. Men hade jag kunnat få ett samarbete med Schwalbe så hade de varit intressant, så är det faktiskt. Det är dock för många distributörer som säljer Schwalbe så de är omotiverade för samarbeten eftersom deras marknadsföring/samarbeten lika väl kan hamna som försäljning för en konkurrent.   

Jag har hur som helst nu köpt in ett par Racing Ralph Snakeskin 2.25" (annonslänk tooorch). Eller köpt och köpt, jag har fått dem av tooorch i ett samarbete där vi bytt länkar mot däck.


Racing Ralph

Racing Ralph är enligt mig det bästa all around däcket där ute. Dessa kommer vara mina "go to" för tävling och då kör jag dem både fram och bak i normalfall. Är det mer löst och kanske också blött kommer jag istället köra Racing ray Snakeskin 2.25"(annonslänk tooorch) i fram. Jag har ett Ray liggande som enbart gått på SM i fjol, så det är i fint skick. Det har enastående grepp. Skulle de var riktigt lerigt, som det kan bli på XCO slingor vid dåligt väder under dagarna innan tävlingen, så kan jag också köra Racing Ray både fram och bak för ännu mer bett. Och är det total mud-fest så har jag ett Maxxis Forekaster som kan övervägas, det är lite tyngre men har otrolig rensning. 

Ett däck jag inte nämnt är Rocket Ron vilket är en klassiker och också ett otroligt kompetent och mångsidigt däck. Men i och med Ralph/Ray så vet jag inte riktigt när Ron skulle vara bättre än någon av dessa.


Racing Ray

På träning kommer jag såklart fortsätta rulla på de maxxis-däck som har mycket kvar att ge!  

Jag har också mot mitt eget bättre vetande börjat överväga att köra thunder burt(annonslänk tooorch) som bakdäck! Jag har varit skeptiskt då man tjänar rullmotstånd (https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews), ca 4-5 watt, medan grepp och framför allt punkamotstånd är sämre för Burt. Men nu när man kör elit så behöver jag verkligen all hjälp jag kan få och att på en enkel och torr bana köra med Thunder Burt Snakeskin som bakdäck bör inte uteslutas. Emil Lindgren körde tex med Ralph fram och Burt bak på Pearl Izumi MTB i Uppsala för 2 år sedan. Flückiger kör ibland Burt både bak och fram på världscup!

Thunder Burt


I och med att jag nu mera alltid kör med insert (skumkorv) i bakdäcket så har man en mycket bättre tolerans för genomslag och behöver inte köra stenhårt trots att det är ett lättare däck.

Jag håller också på att klicka hem ett par Thunder Burt 2.35"(annonslänk tooorch) att ha på min helstela Alma. Den har gått som vintercykel, men i sommar blir det väl mer en grusracer för distanspass och då vill man rulla lätt! Att jag överväger 2.35" före något smalare beror på att då den är helstel så blir den rätt slagig redan på dåliga grusvägar, med 2.35:or kan man ha lite lägre luftdryck och då lite mer komfort, ska inte tävla något med den, förutom möjligen ta något grus-KOM. Men vissa distanspass passerar man ju stigpartier och bökiga småvägar och då ger 2.35" lite mer luftkudde. 

Vad gör ni för däck 2021?

---------------------------------
Kan du inte få nog av att läsa tankar om däck finns här ett antal inlägg där ajg resonerat och jämfört olika däck tidigare:

Inlägg: Däckval
----------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar