torsdag 27 februari 2020

7 steg till beast mode

Jag såg nyligen för länge sen en bra progression mot att bli ett riktigt monster på cykeln. Den är enkel som idé men troligen rätt jobbig att genomföra.

Punkterna är hämtade från en presentation som Mattias Reck höll. Jag snappade upp bilden från hans Instagram. Jag hade gärna hört hela den här föreläsningen såklart, men listan med progressionen som sådan är ganska informativ.

  1. Lugn distans
  2. Lugn distans, längre
  3. Fler lugna distanspass
  4. Distans med inslag av snabbdistans (zon 3)
  5. Distans med inslag av tröskel (zon 4)
  6. Distans med inslag av högintensiv träning (zon 5)
  7. Distans med maxinsatser på slutet
Det finns såklart många sätt att nå målet. Hur många pass? I kombination med vilka intervaller? Hur mycket vila? Man kan såklart övertänka detta, eller så tar man hjälp av någon annan som får tänka åt en och sätta ihop ett program. 

Men om man bara tänker att sin huvudtävling är på punkt 8 efter listans slut, så är det bara att börja räkna bakåt för att se så man hinner med hela progressionen. Jag tänker att hela listan från 1 till 7 bör ta kring 20 veckor eller något sådant. Sen kanske man inte vill ha allt för mycket stenhårda pass sista veckan.

Men detta är också gearat mot långa lopp, långlopp på MTB eller tex vätternrundan. Vill man vara mer sportspecifik mot tex XCO tror jag inte riktigt detta är den bästa träningen, även om kapaciteterna överlappar varandra väldigt mycket. Men det är viss skillnad att gå på rött 60-90 min eller att mala på i 3-4 timmar med några avgörande moment.

Angående att ta hjälp med träningsprogram så känns det som den största vinsten kanske inte är träningen nödvändigtvis blir bättre än det man kör när man själv styr. Men däremot så kan man spara en del energi på att dels slippa fatta beslut hela tiden om vilken träning det blir idag, men också slippa tvivla på att man valt rätt hela tiden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar