fredag 7 februari 2020

Orimligt låg puls!?

Under den senaste tidens hårda pass har jag noterat att pulsen varit lägre än...väntat.

Inlägget innehåller annonslänk för interflora!?

Det började efter senaste återhämtningsveckan, där jag också hade en mycket mild förkylning passera genom kroppen. Sedan dess har jag testat mitt VO2max och där slagit min personbästa i Wmax med nästan 20 watt. Det var mycket mer än jag hade väntat mig redan nu. Sedan dess är det märkligt nog så att pulsen varit mycket lägre än jag varit van. Trots att jag kört hårt och med högre effekt än tidigare.

Som jag skrev här om dagen så fick jag väldigt lite tid i pulszon 5 när jag slog nytt rekord på 4x4 intervaller genom att köra utan att se varken puls eller effekt. Det gav ett snitt på 388 watt men ändå lite tid i pulszon 5.

Ett annat ännu bättre exempel är senaste passet jag körde stressad tröskel och 2x24 minuter 3-1:or. Nedan visar jag snittpuls och maxpuls för 2 intervallpass med 3 veckor mellan sig. Det senare passet var efter padilla-testet och jag kände därför att jag kunde ladda på mer än tidigare. Det blev tillslut 15 watt högre snitteffekt - Men titta på pulsen!Efter första blocket är det just såpass att jag touchar tröskelpuls!? 350 watt har jag kört 4-3 tidigare i år. Inte en enda av intervallerna har jag en snittpuls i närheten av tröskel. Jämfört mot passet 3 veckor tidigare där pulsen i princip är 10 slag högre genomgående. Här finns ju ingen uppvärmningseffekt som tex vid 4x4 utan här är man rätt genomarbetad när andra blocket startar.

Jag kan inte förklara den här skillnaden. Det är inte så lätt för ben och RPE som den låga pulsen indikerar utan det är ganska jobbigt, även om det är med kontroll och aldrig så jag känner att jag är nära att inte fixa det.

Det enda stora faktorn jag kan se är att jag har sträckt, rengjort och smörjt kedjan på Monarken mellan dessa pass. 15 watt skulle motsvara ungefär 4%. Jag har svårt att tro att smörja kedjan skulle sänka friktionsförlusterna med 4%, givet att hela drivlineförlusten är 4-8% enligt monark själva. Eftersom cykel står inomhus med täckt kåpa blir de ju inte så mycket skit som kan komma in.

Hade jag gjort mitt padilla-test EFTER jag fixade kedjan hade jag varit mer skeptiskt. Men som tur var så gjorde jag min test dagen INNAN jag fixade kedjan. Och det stödjer caset att det faktiskt är en kapacitetsökning jag ser. Men om pulsen varit ungefär samma för de två passen så hade de känts mer normalt. Då hade jag blivit lite bättre som väntat. Men nu med så låg puls trots högre effekt så ser det helt orimligt ut. Jag sitter varje pass och räknar viktskivorna för de känns som de går för lätt. Det kanske är en kombination. Jag är starkare och förlusterna är lite lägre. Så jag måste helt enkelt öka effekten ytterligare för att hamna rätt.

Här om dagen körde jag 3x10 minuter 30/30 där effekten var ungefär 360/315. Snitteffekten över alla tre 10 minutare blev 340 watt. Det indikerar att tröskeln också hängt med bra uppåt, trots att jag nästan inte kört ett enda tröskelpass ännu. Jag hade ju uppskattat den till kring 310 W. Att nu gå ned och "vila" kring 315 watt för att sedan trycka 360 watt var ju lite fränt! När jag körde samma pass i december blev snitteffekten 310 watt. Ja, några watt har jag allt fått via drivlinan tror jag.

Nu är jag mest rädd att övertolka dessa fina effektsiffror som kommer på alla pass och bygga upp jätteförhoppningar för att på första racet i maj snabbt inse att jag inte alls är så mycket bättre som jag trott, det var bara luft!

Nåväl, lösningen är enkel. Det är bara att fortsätta öka effekten på alla pass tills det tar stopp, då får jag ut maximal träningseffekt. Sen får väl pulsen hitta på vad den vill.

Notering

Sådana här inlägg kanske gör att jag tappar en del läsare på vägen? Man får inse att det inte är för alla att vara in i detaljerna på det här sättet. Inte ens om man är en stor träningsnörd är det säkert att man tycker det är intressant att grotta in sig så mycket i just MINA siffror, än om man gärna kikar på sina egna. Men jag hoppas ju att det ska kunna ge tankar och ideér till att analyser sin egen träning. 

Jag skulle säkert kunna få fler läsare om jag skrev lite lättsammare och kanske mer om ditten och datten som händer runt omkring. Det är ju bara problemet att de tycker jag själv inte är så intressant att varken skriva.

Ja, ni får nog stå ut med diverse djupdykningar och att mina funderingar vänds och vrids.

Träningstips

Avslutar med ett kanske malplacerat tips i den här bloggen? Och att jag kom på idén beror ju såklart på att interflora finns med i affiliatenätverket. Men detta tror jag är en bra investering i sin egen träningsvolym. Jag har ju flera gånger sagt att man borde lägga mer tid på att fundera kring hur man kan träna mer, än att fundera på exakt varje intervallpass innehåll. 

Att skicka blommor till sin partner på jobbet är garanterat att ge många pluspoäng som sedan kan utnyttjas för att komma ut och träna någon extra gång eller köra några längre pass utan för många frågor ställs ;)

Jag tror mest på att skicka till jobbet för det blir en offentlig boost jämfört med att köpa med sig hem! Lita på mig, detta är pulskurvan-approved metod ;)

 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar