tisdag 25 februari 2020

XCC - Short Track

Inför 2020 har XCC lagts tills i tävlingsprogrammet även i Sverige!

Under 2019 så har XCC varit en del av världscupen där det körs 2 dagar innan XCO och ger startordningen för de två första startleden till XCO:n.

XCC eller Short track är en kort masstartslopp med totaltid kring 20 minuter på en bana som tar 2-3 minuter. Banan är ofta bred, enkel och snabb. Inte allt för teknisk och inte några våldsamma backar. Men i det tempot så blir det gruvligt jobbigt.

På SM i XCO har man i masterklasser istället tagit tillbaka XCT eller tempo. Alltså individuell start med tidtagning på en kortare bana. En uppstyrd form av strava-KOM-hets helt enkelt. Spontant hade nog XCT passat mig bättre då det bara handlar om jämnt hög fart och att pressa sig själv, något jag ofta gör på just strava-segment.

Men för elit är det alltså short track som gäller och där blir en det helt annan dimension där positionering och taktik blir avgörande. Det ska ändå blir grymt roligt att testa! Går in väldigt förutsättningslöst och så bara köra! Jag kommer nog försöka köra lite XCC-träning under sommaren för att få in tempot. Måste bara se till att styra upp lite träningstävlingar för det är ju just positioneringen som är viktig att träna. Att bara maxa 20 minuter är en annan sak. Det blir ju i princip en 20 min maxning fast med ojämn fart, attacker och igångdrag. Kan bli jobbigt =) FÅr lov att reka ut någon lämplig XCC bana här i stan.

Är man obekant med formatet kan man här nedan kan man se replay från när Jenny Rissveds vann sin första short track i världscupen 2019!

https://www.redbull.com/int-en/events/uci-mtb-world-cup-snowshoe-live-stream/live/xc-short-track-snowshoe


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar