söndag 9 februari 2020

CP och W', anaerob kapacitet

Ända sedan jag köpte Fredrik Ericssons bok Cykelträning så har jag tänkt logga in på tillhörande hemsida och nu har jag äntligen varit inne och kikat!

Inlägget innehåller annonslänkar till bokus.

Ska man bara ha en bok om cykelträning så är det nog denna. Boken kan man köpa på bokus här:

Cykelträning: Träningslära för landsväg och MTB (bokus)

På den tillhörande hemsidan finns videomaterial med tex teknikövningar och olika tester med mera.

Det jag fastande för fördjupningen kring critical power och W'! Jag har tidigare skrivit om detta in bloggen i mitt inlägg Analyser med critical power, CP, och W' bal.

I det inlägget går jag igenom hur jag kom fram till de värden jag använder för W' och CP. Jag använde under 2019 en CP = 340 Watt och W' = 31 kJ.

Nu hittade jag dock data som gör att jag misstänker att jag använt lite tokiga siffror! På hemsidan som hör till boken hittar jag följande tabell över W' nivåer hos cyklister.

Lånad från Cykelträning.se
Om jag nu då räknar ut vilken J/kg som mitt antagna värde på 31 kJ skulle ge så är det 31 000/67 = 462 J/kg. Detta skulle alltså ligga långt uppe i världsklass-nivå. Om jag citerar från Fredriks sida "specialister inom discipliner som kräver hög anaerob kapacitet kan ha över 300-350 J/kg." Jag är ju dessutom mer aerob än anaerob skulle jag säga så detta är givetvis fel värde jag använt! OM jag gissar att jag skulle ligga kring "Väldigt bra" i listan så skulle värdet vara 22-24 kJ.

Men då underskattar modellen mina effektsiffror med en CP så 340 W och lite överslagsräkning indikerar att jag skulle behöva sätta upp CP kring 350 watt för att få det att gå ihop. Men oavsett så behöver jag ta fram en ny effektprofil och därmed nya värden på CP och W' bal när jag börjar cykla ute med effektmätare igen. Det kommer inte bli så länge det är snö, is och kallt utan då vill jag ha något lättare kostym på mig.

Men det var en rätt bra input med rimliga värden för då kan man jag lättare träffa bättre med den modell man "bygger"!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar