lördag 29 februari 2020

Monterpass med ökande intensitet och sliriga distanspass

Första veckan i det nya träningsblocket rullar på fint. Nedan mest surr om några av nyckelpassen.

Jag har ett samarbete med Umara sports och handlar deras produkter till rabatt i utbyte mot att jag delar med mig av HUR jag använder dem.

I onsdag körde jag 1 minutare igen, efter en periods avhållsamhet från det anaeroba spektrat. 15 stycken och 470 watt i snitt blev resultatet. Senaste passet var 20 på 450 watt. 470 watt var väldigt nära 7 watt/kg och det känns inte omöjligt att lösa denna nivå även på 20 stycken, men det krävs bra huvud. Redan de sista 3 av 15 biter ifrån rätt bra i benen och de sista 15 sekunderna bränner. En annan variant som jag kommer på nu i skrivande stund är att lassa på 500 watt och se hur många jag fixar, hmm... Dessa pass kör jag med U bikarbonat och upplever att det underlättar, att all forskning stöder det hjälper till med den känslan.

Dagen efter 1:orna var de hög tid för ett lugnt pass då jag hade fler dagar bra träning innan dess. 90 minuters rullpass var tanken. Men efter en ganska energikrävande dag som föräldraledig hade jag dålig motivation och jag avbröt passet efter en timmes rullande då jag blev tvungen att springa upp till 1-åringen Holly som vaknade och jag hade inte drivet att sätta mig på cykeln när jag kom ned i källaren igen. Redan där och då väcktes tankar för ett lite brutalare pass kommande dagar. Sånna som man nästan måste bestämma sig att genomföra någon dag i förväg så man hinner ladda lite mentalt. Jag återkommer till det passet längre ned.

Först en liten tanke om att vara föräldraledig. Jag är nu hemma med barnen 2 dagar i veckan och har varit det 2 veckor nu. Så här i början är känslan lite som att för lågt FTP på tävling. Jag får gå på rött stora delar av tiden vilket gör att när det blir kritiska inslag så är jag redan bränd. Jag tror andra som varit och är hemma med 2 småbarn vet jag pratar om. Jag måste dels vänja mig och dels bli bättre på att "åka med billigt". Nu är jag lite väl mycket all in tills energin är i botten =) Utveckling krävs även där. Men det är väldigt bra som vi har gjort nu att jag jobbar 60% och Elin 40%. Blir en bra mix att börja med för mig.

Så till passet. Snurrade en hel del intervallkombinationer i skallen men jag landade till slut i ett pass som jag tycker blev riktigt bra!

I ordning först 2x15 minuter kring 90% FTP, sedan 2x10 minuter nära 100% FTP och slutligen 2x5 minuter 30/30 stressad tröskel. Jag vilade 2 minuter mellan 15 minutarna och sedan 4 minuter mellan alla resterande intervaller. Tanken att få bra volym på hög intensitet och att nöta ordentligt på benen för att sedan på slutet försöka köra hårt. Jag tog koffein kring 3 timmar innan och att de är så tidigt innan beror på att jag kunna somna sedan. Detta pass valde jag också att köra fullt ställ på energi-intaget. Jag blandade 130 gram U Sport 1/0.8 i 2 flaskor med målet att under hela passet ha ett intag på 100 gram/h. Alltså 100 gram första timmen och sedan 30 gram under sista 20 minuterna. För att verkligen testa högt intag. Magen knorrade väl lite och är inte riktigt van sådana energiintag ännu. Kör ju sällan med så många gram/h under vintern. Så där finns det lite att träna upp vart de lider.

Hårt intervallpass för en fredagkväll

De två första 15 minutersintervallerna är liksom gnettempo. Det är bara att göra, man blir på något sätt less i benen men det är ju aldrig så att man skulle behöva bryta en sån. Snittpulsen var kring 155 slag och alltså 82% HRmax eller strax under zon 4 för mig. Sedan 10 minuterna så ökade effekten med 30 watt till ca 330 watt och då blev det såklart lite tuffare. Men att intervallerna samtidigt blir kortare gör mycket för känslan av att de inte är så farligt ändå. Snittpulsen för de två 10 minutarna blev 162 slag eller 86% HRmax. Det är 5 slag under tröskel. Pulsen var i slutet av intervallerna uppe på tröskelpuls. De sista 2 stycken 5 minuterna körde jag 30/30 på 370/310 watt (eller ungefär 112%/94% FTP). Att de bara var 5 minuter gjorde att de kändes som jag redan var i mål i princip. Snitteffekten över dem blev kring 345 watt. Jag körde på fast vikt och styrde med kadensen. 4 kp och 93 rpm växlat med 77-78 rpm. Att varva upp från 77 till 93 blev rätt tungt mot andra halvan av blocken. Trots så korta intervaller. Benen var ju rätt genomarbetade från 50 minuter intervalltid under passet dittills. Pulsen han inte drag iväg i dessa något utan på hela passet hade jag bara 1 sekund i pulszon 5 och 38 minuter i zon 4.

Totalt 60 minuter intervalltempo i ökande intensitet! Totalt tog passet drygt 90 minuter.


Senare under kvällen var jag rätts liten och när jag skulle titta till barnen som vaknade till senare så höll jag på att få ordentlig kramp i baksidan lår. Hade även lite blodtrycksfall när jag rusade upp ur soffan och snabbt uppför trappan till barnen så jag fick stå en stund mitt i trappen och hålla i mig. SÅ nog bet passet.

Idag lördag var istället lugn distans i planen. Men det var en hemskt före. Lätt snöfall över blåis gjorde det extremt halt. Jag var nära att ramla 10 gånger säkert och en gång blev det en ordentlig vurpa. Men jag gjorde inte alls illa mig utan bara gled en bra bit på isen. Se nedan.

Crash på halkiga vägar
De värsta med pudret ovanpå isen är egentligen inte att de blir halkigare utan att man inte ser VAR det är halkigt och spårigt. Det gör att man aldrig kan slappna av. Jag gjorde därför ett kortare pass på ca 100 minuter som jag kompletterade med 1 timme på monarken när jag kom hem.

Det var också det kallaste passet jag kört i år med ca -10 grader när jag åkte iväg. Kläderna löste dock detta utan problem. Det är klart 3 timmar så kanske tårna hunnit blivit svala. Men 1:40 var ingen större fara. Både händer och fötter klarade sig fint. Mer om hur jag klär mig vid distanspass vid vintercykling går jag igenom i ett videoklipp som man kommer åt via länken nedan. Inlägget var de många som missade för jag lade aldrig upp någon länk via facebook så det var väldigt många som aldrig han se det innan det försvann i flödet.

Inlägg: Att klä sig på vintern - video

I inlägget finns också annonslänkar till flera av de produkter som jag använder och rekommenderar!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar