onsdag 5 februari 2020

Hard start VO2max utan att se puls och effekt (4x4 intervaller)

Jag testade "hard start" för första gången för några veckor sedan och i torsdags så var det dags att testa igen men på ett litet annat sätt!

Inlägget innehåller annonslänkar för wiggle.

Första gången jag testade så hade jag bestämt exakt hur effekten skulle avta genom intervallen. Ni kan läsa mer om det upplägget i inlägget

Test hard start VO2max 4x8 minuter

När jag länkade upp blogginlägget på facebook (se nedan) så fick jag en hel del intressanta kommentarer från Mikael Flockhart. För att läsa kommentarerna gå till facebookinlägget.
Han tipsade om att testa att köra intervallerna utan att styra effekten. Alltså att dölja alla feedback i form av information om effekten, pulsen och kadensen! Och sen bara skicka på och hålla i så länge som möjligt. Får jag ett förslag från någon på den nivån så lär jag följa rådet! Därför ville jag på torsdagens pass köra endast med känsla/RPE som feedback och med syfte att starta intervallerna hårt.

Endast tiden att jobba med.

Jag lastade på 4 kg i korgen och hade tänkt köra 6 minuters intervaller. Jag skicka på riktigt bra i första intervallen, långt från känslan när man siktar på högsta möjliga medel, då känns ofta den första rätt kontrollerad. Sen ärligt talat så hade jag slarvat med uppvärmningen. På dessa pass krävs 15-20 minuter med en del tid kring tröskel för att kroppen ska vara uppe i varv.

Nu blev det ganska stumma ben då det centrala systemet inte riktigt hann med att serva benen. Så det blev lite anaerob känsla, dumt. Jag orkade inte heller 6 minuter utan det blev en 4 minutare istället. Första intervallen blev snitteffekten 404 watt!
Jag tror att effektkurvan blev lite för flack, dvs jag öppnade lite för lågt och föll sedan inte så mycket. Det första intervallen startade kanske kring 420 och i slutet av den låg jag nog kring 380 watt. När jag körde mina 8 minuters-intervaller senast så startade jag alltså där jag nu slutade och avslutade sen kring 300 watt. Rätt stor skillnad! Då varvade jag dessutom upp en bit under tröskel i en minut innan jag klev in på aerob effekt.

De återstående intervallerna blev det en signifikant lägre snitteffekt kring 380 watt. Där jag troligen började kring 400-405 watt och föll till 360 watt. Kom ihåg att 360 watt var de jag höll när jag körde 6x4 minuter här om dagen. Att avsluta där är alltså rätt tufft.
Detta blev ett väldigt tufft pass för benen och känslan, men det blev av någon märklig anledning väldigt lite tid i pulszon 5, bara 7 minuter. Vanliga 4x4 intervaller brukar jag ha kring 9-10 minuter och sist jag körde hard start (4x8 min) fick jag 18 minuter. Trots den väldigt låga pulsen så var detta en rätt grovt rekord för mig på snitteffekten över 4x4 minuter. Snittet över alla intervaller blev till slut 388 watt! Mitt tidigare rekord från ifjol ligger på 371 watt, en ökning på 17 watt.

Jag har nyligen servat monarken och rengjort, sträckt på och smort kedjan. Jag började nästan misstänka att det kan ha gett några extra watt i minskade förluster. Men jag vet inte. Jag slog rekord i Padilla-testet här om dagen (Inlägg: REKORD VO2max)  och det var innan jag fixat kedjan, det var ungefär 15 watt ökning från min tidigare rekord. Så troligen är det bara så att träningen rullat på bra och att efter senaste återhämtningsveckan så hämtade kroppen tillbaka förbättringarna. Vilket gjorde att de kändes som de kom väldigt plötsligt med en 15 watts ökning.

Att pulsen är så låg är ändå märkligt då jag körde mot RPE och bara i efterhand fick se vad effekten blev, det borde alltså oavsett effektsiffran ha blivit en högre puls. Så det kanske är något i kroppen som ställt om. Jag upplevde ju i början av förra tävlingssäsongen också att pulsen ofta var låg i förhållande till arbetet. Kanske också att jag varierar och kör vissa pass med koffein och vissa utan, det kan ju göra några pulsslag.

Eftersom jag hade så låg puls så var det typ bara sista intervallen där jag kunnat samla mer tid på hög puls, men då var jag helt slut.

Jag tror jag behöver köra detta fler gånger, men då kanske att faktiskt se siffrorna några gånger för att få in känslan. Troligen kan jag starta ännu hårdare kanske 420-440 watt första 30-60 sekunderna och sedan falla tillbaka mot 380 watt och så hålla där och sakta falla ned för att hålla hög central belastning en längre tid. 6-8 minuter känns lagom. Men jag ska testa fler gånger att köra utan feedback, det är ganska bra att inte begränsa sig baserat på siffrorna!

Men det största lärdomen var nog att köra en ordentlig uppvärmning inför dessa väldigt hårda pass.

Utrustningstips baklampa

Ett bra baklyse är mer eller mindre livsviktigt om man ska vara ute mörka kvällar och mornar. Detta lyse använder jag själv och är väldigt nöjd.
Kika mer och köpa dem här:

Den fäst enkelt runt sadelstolpen och sitter bra. Den har massa (11) olika lägen för ljuset såklart med olika styrka och "blinkning". Det är rätt kraftig som baklyse med 150 lumen på starkaste läget, något jag sällan upplever behövs. Det finns också en PRO version med 300 lumen om man verkligen vill vara säker på att synas.

Den laddas väldigt fiffigt genom att själva lampan sätts rakt in i USB, man slipper alltså sladd utan kan ladda direkt i telefonladdarens transformator eller datorn. --------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar