torsdag 25 juni 2020

Hårt eller lugnt?

Jag tycker det är svårare att hålla sig till någon plan nu på sommaren och det är inte alltid så lätt av avgöra när man ska ta ett lugnare pass. Det är fint väder och inga race att vila upp sig inför.

Sen är det klart att när det inte finns några tävlingar som ger naturliga punkter att bygga mot blir det mest som att allt flyter ihop och blir lite diffust. 

Det blir lätt så att jag tänker: "Äh jag ska ju ändå åt det där hållet då kan jag passa på att försöka ta de där 2-3 segmenten som ligger däråt". Visst, 2-3 korta segment bör inte vara någon extremt träningsbelastning, men just att de blir maxningar och inte bara "intervall-intensitet". Sen blir lite problemet att man inte hinner bygga upp driv för riktigt pressande pass. Jag tror på hög kontinuitet, dvs träna ofta, och försöker inte ta så många vilodagar utan kör du hellre lugna pass för att hämta hem lite träning och sen kunna köra på igen. Vid några tillfällen har jag ändå faktiskt tagit en vilodag utan att det varit planerat. Jag vill absolut helst ha bestämt innan när de är vilodag så man kan njuta hela dagen av att man får en lugn kväll. Men ibland har jag känt på kvällen att nej, det blir inte produktivt och då har jag ställt in. Det har nästan aldrig visat sig vara en dålig idé. Ofta har jag då hög motivation för kommande pass därefter och kan köra hårdare stressande pass som mer än väl kompenserar för det uteblivna passet. Jag tror att många lätt hamnar i det här tänket att varje pass måste vara produktivt och "jag kan ju i alla fall göra något". Men jag tror oftast inte man tjänar på det. Bättre vara pigg och taggad till de pass som spelar roll. Nu på slutet har jag fått tvinga mig några gånger att bara köra lugn och inte så långt heller. Det är lättare om syftet är klart. Syftet med passet är att jag ska kunna köra hårt kommande två dagar. Själva passets innehåll är alltså sekundärt till innehållet i kommande pass. Med det tankesättet tycker jag det är lättare att ta det lugnt och sedan ladda på de hårda passen.

Jag tror väldigt många kör för hårt på för många pass. Men hej Sherlock, det säger ju alla. Jo, jag vet det är ingen unik teori. Men det är intressant varför det är så trots att de flesta vet om att man inte ska göra så? Att cykla tillsammans är ju en orsak, dels är man olika starka och sedan trissas obönhörligt tempot upp när man kör tillsammans, även om man ska ta de lugnt. Det upplever jag på de få pass jag lyckas köra tillsammans med någon. Det är ju okej att köra hårt på ett distanspass, men då måste ju något annat pass anpassas för att ta hänsyn till det. Kanske korta ned intervaller dagarna efter eller sänka intensiteten. Att Emil Lindgren ofta lägger ut sin distanspass med 31 km/h snitt i 4-5 timmar hjälper väl inte till för nybörjare som kanske får bilden att man ska pressa snitthastighet på distanspassen. 30 km/h gissar jag ligger kring 250-260 watt i snitt för Emil och det är ju en kontrollerad distansintensitet FÖR HONOM. Inte lämnar han pulszon 2 för att ligga där! 

Däremot om man planerat att bli sliten över ett block på några dagar så det ju helt fine att köra hårt dag efter dag utan att låta kroppen komma tillbaka mellan de hårda passen. Men då måste man också planera in återhämtning där efter för att ta hand om den belastningen.

En annan passus: Nu i år kör jag i princip aldrig sweetspot, vilket jag gjorde mycket mer förra året. Jag upplever att den polariserade träningen tvingar en att ta det lugnare på icke-intervallpass. För om man ska orka ligga och mata över tröskel på intervallerna behöver man ett visst mått av fräschhet. Sweetspot däremot kan man ju nästan alltid "grinda" igenom än om man är sliten. Sen ser jag vissa som menar att de tränar polariserat men som ändå kör sweetspot-intervaller. Hmm den får jag inte riktigt ihop då sweetspot är motsatsen till polariserat. Visst man kan ha något enstaka pass men har man varje vecka återkommande sweetspot-pass så är det inte ett polariserat upplägg enligt mig. Däremot är jag övertygad att man kan bli otroligt snabb både med polariserat och sweetspot/tröskel-träning. Det handlar om att hitta något som passar ens egen fysiologi samt de man tycker är kul att genomföra. Men man kan ju hålla isär begreppen oavsett. 

Det jag ville få sagt med inlägget är helt enkelt:
  • Våga ta en hel vilodag för att köra kommande pass mer produktiva.
  • Våga köra lugnare pass även om de inte är långa
  • Fokusera på att pusha gränserna på intervallpassen (2-3 st/vecka).
  • Koncentrera hårt arbete till dessa pass
  • Använd Strava för motivation!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar