måndag 15 juni 2020

Cykelglasögon - 3 way shoot out

Tänkte ge ett kort referat av de tre glasögonmodeller jag använder mig av.

Inlägget innehåller annonslänkar till outnorth.

Glasögonen från POC och BLIZ har jag fått via sponsorsamarbeten. Dessa samarbeten är nu avslutade. Adidasglasögonen har jag köpt själv till fullpris.De glasögon jag testat är 

Bliz Eyewear Matrix
Uppdaterad med mer avancerad lins kostar den 795 kr hos outnorth (annonslänk).
Personligen tycker jag Fusion modellen är snyggare, den kostar 895 kr hos outnorth (annonslänk)

POC DO Half Blade
Finns tex för 1695 kr hos outnorth (annonslänk), (men de finns nog lite coolare nya modeller från POC?)

Adidas Zonyk Aero Pro
Kostar 1900 kr på synsam  med LST Vario linsen. (kolla storlek, finns både small och large)
 

Kort om modellerna

Som priserna indikerar är det en viss skillnad i kvalité och det är framförallt linsen som skiljer. Matrix har en väldigt enkel lins. Men för det priset är den ändå prisvärd. Det är billigt att köpa till fler linser också så om man tex vill ha en klar lins också så skenar det inte i pris, tror de kostar 200 kr eller nått. Nu har dock Bliz tagit fram en mer avancerad lins men den har jag alltså inte testat. Byggkvaliten i själva bågen är sådär och den känns ganska plastig när man viker in och ut skalmarna. Men de sitter rätt bra och jag tänker inte på dem när jag cyklar. Ibland kan jag få lite irritation bakom öronen vid längre turer.

POC är ett steg i upp i linskvalite och även byggkvalité. De är också de mörkaste linserna som jag bara kan använda vid starkt solsken. Annars blir de för mörka. De är en sfärsisk lins vilket ger ett väldigt skönt icke förvridet synfält. Däremot tycker jag inte de är så snyggt med den sfäriska linsen, de blir lite "bakåtlutade" i stilen och inte så vassa. Dessa är oöverträffade till bilkörning i soligt väder, använder alltid dessa då. Till cykling tar jag dessa mer sällan men som sagt vid väldigt soliga dagar plockar jag ofta dessa. 

Glasögonen från Adidas är i en klass för sig. De var också de jag researchade själv och köpte innan jag fick de övriga modellerna som sponsring. Deras LST Vario lins är en kromatisk lins vilket innebär att den anpassar sig till ljusförhållandena och blir mörkare vid soligt väder och de blir ljusare när man kommer in i skugga, de anpassar sig på ganska kort tid även under ett race. Detta är överlägset! Glasen går också tilta i skalmen i 3 steg för att få en passform man gillar, själv vinklar jag dem frammåt för att få en luftspalt mellan panna och glasögon för att slippa imma. Dessa är de jag själv tycker är snyggast av de tre modeller jag jämför här. 

Rekommendation

Jag rekommenderar att köpa ett par riktigt bra glasögon. Just den här modellen från Adidas är en modell som jag kan gå i god för kvalitén på. Det finns säkert motsvarande från andra märken, tex Oakley, 100% eller Rudy. Men jag rekommenderar alla gånger att köpa en avancerad lins och gärna en kromatisk sådan. 

Nackdelen är att det blir dyrt att köpa linser för 1200 kr för olika förhållanden. Det man kan göra är att ha ett par huvudglasögon i bra kvalité. Där tycker jag vario-linsen är perfekt eftersom den täcker ett stort spann av ljusförhållanden och hanterar sol-> skugga övergångar bra. Sen kan man köpa en billigare modell som Bliz att ha som "slit och släng" med fler olika linsval som inte kostar skjortan.

Kom också ihåg att till cykelglasögon vill man INTE ha polariserat glas! Polariseringen gör att blänk försvinner och blänk innehåller bra information om var på stigen det är blött och halt. Kör man landsväg kan man ha polariserad lins men det är inte optimalt för MTB.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar