onsdag 3 juni 2020

Spiken i kistan

SCF gick precis ut med nyheten att SM XCO skjuts upp och kommer köras 3-4 oktober istället i någon komprimerad version som man inte ger någon information om.

Länk till nyheten:

SCF länkar till https://mountainbikesm.se/ men där är inget uppdaterat så det är lite svårt att veta vad detta innebär. Vi har dessutom en utlandsresa bokad 6 oktober, f**k! Den vet jag ju heller inte hur det kommer gå med i och för sig. Gbg i oktober är dock ingen fröjd direkt så där blir det nog att åka själv eller med teamet snabbt ner och upp igen. Kanske hinner trycka in det innan 6:e och sen skjuta ut sig från säsongen med besked!

Bilden tagen från SCFs artikel

Även om jag på ett tänkade plan varit inställd på att inga tävlingar skulle bli av så har jag väl på slutet byggt upp ett litet känslomässigt hopp om att vi skulle kunna tävla i Augusti ändå? Just SM XCm och XCO är ju de två tävlingar jag haft huvudfokus mot. Jag märkte att jag trott det när jag kände hur besviken jag blev på den här nyheten...

Hade man tänkt på tävlingar i Augusti så hade de varit rimligt att ligga på med bra träning nu i juni och juli då det hade varit till nytta för alla ev tävlingar längre fram under sommaren. Jag har på slutet inte haft särskilt svårt att motivera mig att träna - Ny cykel, ljusa och varma kvällar och massor av stigar jag ännu inte kört i år! Och så alla KOM som ska hämtas hem! Just nu känns det roligt att köra på då man äntligen kan cykla i skogen och varje pass kostar inte så mycket mentalt som under vintern då det mer blir att få jobbet gjort. Så på så viss har de funkat bra att köra på med träningen. Men de här sätter ju lite käppar i hjulet för motivationen att göra den där extra hårda träningsbelastningen. Att sträcka ut den där sista dagen extra innan vila när man seg och att ändå ge sig ut i princiop varje dag i olika väder etc. Framför allt tror jag jag måste börja "spara" lite motivation. Att köra på nu när allt känns nytt och kul går bra men vad händer efter 2 månader, då alla stigar känns utnötta och det blir mörkare på kvällarna igen. Om det är då tävlingarna närmar sig är det ju bra om det finns kvar lite driv att hålla upp träningen.

Så nu blev det lite svårt. Det är ingen vits att vara särskilt bra om det ändå inte tävlas något. Visst det är kul med KOM men det är inte värt de där extra timmarna varje vecka direkt. Problemet med träning är att det är en förbrukningsvara som försvinner. Man kan inte "spara" kapacitet, att gå ned i kapacitet kräver ganska lång tid uppbyggnad för att komma tillbaka till nivå.
Man skulle kunna

  1. Skita i säsongen - bara cykla det som känns roligt för stunden och dra ner på volymen kanske köra 4-5 dar i veckan? 
  2. Köra på som om tävlingarna när som helst kommer igång - Full träning.
  3. Ta det lugnt ett par veckor och sedan slutet på juli börja driva upp kapaciteten igen mot höstens eventuella tävlingar. 

1. Känns jättetråkig om de väl sedan blir några race stora eller små. Då har man gjort allt arbete hela vintern, men får noll utdelning på det.
2. Är väl egentligen helt okej, just nu inga problem att mata på med träning, men fixar jag att hålla upp denna nivå ändå till hösten?
3. Känns mer balanserat. Problemet är att jag har för lite erfarenhet av att driva upp och ned i form. Så jag vet inte hur lång tid det tar mig att komma tillbaka till bra kapacitet och hur långt ner jag hamnar av att dra ner på träningen. Hade man haft 10 års träning bakom sig hade det varit lättare att ha en känsla för dessa saker för mig själv. Räcker 8 veckor? Behöver jag 12 veckor dedikerad träning? Det ligger en rädsla i att släppa det jag byggt upp och sedan inte få tillbaka det. Tror det är ganska vanligt. De får hela tiden dessa frågor i trainerroads podcast, alla vill vara i form jämt!

Därför blir viljan driven av rädsla att bara ligga kvar. Tror det är egentligen dumt för ingen kan vara i form året om. Har skickat frågan till Reck som kommer vara med i maratonpodden snart får se om de fångar upp min fråga (eller någon av de andra frågorna i mitt frågebatteri ;) ).

Rent praktiskt kommer det väl som alltid bli en medelväg. Träna på skapligt, men inte vara rädd ta en extra vilodag här och där och kanske fokusera på att det hårda arbetet får vara roligt. Tex fokusera på strava-segment och XC-varv för intervaller istället för att ligga och mata 40-20 längs nån grusväg. På så vis håller man väl en skaplig basnivå igång så det sedan finns lite att växla upp med närmare de riktiga racen i höst. 

Hur resonerar ni kring upplägget av träningen den här säsongen?

En annan rolig notis är att jag får positiv respons på mina träningsprogram! Det plockas effektrekord och KOMs och det gör mig otroligt glad att höra att programmen ger resultat, det är riktigt bra arbete dessa "adapter" genomfört under vintern, kudos!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar