lördag 13 juni 2020

Strava Fitness and Freshness

Tänkte snacka lite Fitness and Freshness, som bygger på Banisters impulse-response modell. Jag är så less på att varje gång ha en lång disclaimer om modellens svagheter och brister att jag nu nöjer mig med att påpeka att detta är ett mått bland alla andra mått som man kan titta på träningsbelastning. Inget att styra träning mot men innehåller ändå information i retrospektiv. Kom också ihåg att det är omöjligt att jämföra kurvan mellan olika individer! Beroende på hur man ställt sina puls och effektzoner kommer man få helt olika nivåer. 

Min kurva visar jag nedan för de senaste 2 åren. 

Strava Fitness and Freshness

Vad man kan notera är att det tidigare år alltid varit vid tävlingssäsongens start som kurvan skjut uppåt på kort tid. Tävlingarna ger alltid extremt respons i modellen eftersom de är både långa och hårda. Sådana träningspass kör jag i princip aldrig annars. Man kan också ganska tydligt se sjukdomsperioder, då kurvan åker rutschkana utför några dagar. 

Vad som gjorde att jag kom på att visa upp detta nu var att jag nu, trots att jag inte tävlat alls, har nått min all time high FITNESS. Med tävlingar hade den troligen varit ännu mycket högre. Man kan också notera att från dess att jag började köra också hårda pass utomhus så har kurvan för 2020 skjutit uppåt i en annan vinkel än tidigare under försäsongen. Detta beror troligen på att kurvan baseras både på effekt och puls. Då ingen effekt finns blir det bara puls. Hela vintern har jag ingen effekt och modellen underskattar då arbetet baserat på pulsen. Så när jag börjat köra intervaller utomhus och får in effekten från intervallerna så ger det bättre skjuts i modellen. Effekt året om, mmmums.

Men hur som helst tror jag det syns i kurvan att jag tränar mer nu än tidigare och de gör att jag når all time high även utan tävlingarna. 

Det vore kul se hur andras kurva ser ut, dela gärna din fitness and freshness kurva på facebookinlägget här.

Tidigare i veckan skrev jag ett inlägg om kedjevaxning och hur jag upplever att de funkar. Det var extremt få som läste de inlägget och jag vet inte om de beror på att jag publicerade på morgonen vilket jag sällan gör eller om läsarna helt enkelt är väldigt ointresserade av kedjevax? Det är ca 40% av normala antalet läsningar på just det inlägget. Om ni bara råkat missa det har ni chansen via länken ovan. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar