fredag 20 mars 2020

Min prognos: Cykelvasan blir inställd

Välkommen till min nya blogg - Corona-kurvan! Jag kunde nästan inte hålla mig från att låta inläggstiteln vara enbart "Cykelvasan inställd", men jag ändrade tillslut bort från clickbait.

Jag vet givetvis inget om hur det kommer gå med Cykelvasan eller några andra tävlingar. Däremot är det min uppfattning (just nu!) av den här krisen att det inte kommer bli en enda större tävling i Sverige den här sommaren.

Vill du liksom jag helst tänka på träning som vanligt så ta och läs gårdagens inlägg om min hårda intervallvecka.

Jag har fått kommentarer som cyklister som fortfarande är helt inställda på att det blir tävlingar i augusti och sepember. Att SM loppen i Ludvika och Göteborg fortfarande skulle bli av. Jag tänkte också så, för 2 dagar sen. Läget utvecklas otroligt snabbt och sakta och osäkert så följer min uppfattning av krisen med.  Jag körde en poll på instagram idag och den har i skrivande stund ungefär 75% som tror det blir stora tävlingar i slutet på sommaren och 25% som tror som jag att det inte alls blir några stora race.

Jag läste idag den här artikeln som är mycket informativ. Den tar 30 minuter att läsa i sin helhet.
https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56

Om man vidtar väldigt kraftiga åtgärder så kan man stävja viruset på 1-2 månader. Därefter kan man dock inte helt släpp upp allt som vanligt för då kommer viruset slå till precis lika våldsamt igen. Utan man blir tvingad att sakta sakta återföra friheter. Men vi kommer inte vara tillbaka till normalt på många många månader, kanske år.

Problemet för oss cyklister är att restriktionen på event med fler än 500 deltagare ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är en relativt "billig" och enkel åtgärd som också ger bra effekt eftersom dessa samlar folk från hela landet och därför har större risk för smittspridning inom landet. Detta var bland de första åtgärder folkhälsomyndigheten införde och det är troligen en av de sista som kommer tas bort. Den räknas troligen inte ge så många konkurser och folk kan leva normala liv utan detta.Sen kan man givetvis inte säga detta utan att framstå som väldigt cynisk, men hur mycket skada för samhället är det motiverat att orsaka för att rädda några väldigt gamla och redan sjuka personer? De flesta som dör är över 80 år gamla och har andra sjukdomar redan. Dessa kommer ju dö av nästa influensa eller vad de nu blir. Man kan ju inte stänga ner hela samhället totalt och orsaka otaliga företag att gå i konkurs och människor att förlora sin arbeten och allt att gå åt skogen. Det måste ju balanseras mot kostnaden. I debatten i TV har de hittills bara pratats om sjukdomen. Men nu sista dagen här har de börjat prata mer om konsekvenserna av alla åtgärder - det är bra. Tex Kerstin Hessius har lyft dessa frågor.

https://www.di.se/nyheter/ap-fondens-vd-vi-har-11-september-varje-dag/
https://www.svtplay.se/video/24741358/aktuellt/aktuellt-19-mars-21-00?start=auto (från minut 19)

Det är just detta som gör att jag inte tror det blir några större tävlingar i Sverige den här säsongen. Ärligt talat hur skulle läget behöva se ut för att de skulle släppa upp den restriktionen och tillåta större evenemang igen? Det kommer ju inte vara så att för att viruset slutar att öka så är det över och vi kan bara köra på som vanligt med allt. Vi kommer dras med det här väldigt länge. Bara för att kurvan slutar öka eller till och med minskar så är inte fara över. Om någon kan skissa på ett rimligt scenario för utveckling som gör att det kommer att släppas restriktionerna under sommaren så är jag nyfiken att höra detta, jag vill ju att de ska gå men just idag känns det inte alls så tyvärr.

Att långa lugnet öppnade sin anmälan nu känns naivt, men vad ska de göra? OS tror jag heller inte kommer bli av i år. Cykelvasan som samlar tiotusentals och många från andra länder kommer ju givetvis inte kunna genomföras. Jag hoppas jag får fel, men detta kommer inte gå över snabbt.

Den stora frågan är istället - Nu då? Hur ska man närma sig den här situationen? Ska man bara träna på som vanligt utan mening eller mål - kan jag ens göra det utan mina målsättningar? Kommer de regionala loppen överhuvudtaget kunna köras?

Det är en spännande tid...


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar